OMDISKUTERT: Flere journalister og kritikere hevder Kyle, som spilles av Bradley Cooper (bildet), i virkeligheten var en kaldblodig lystmorder i statlig tjenste, og ikke en helt - slik han fremstilles i «American Sniper». Foto:Ap,

Clint Eastwood knuser sin gamle rekord med «American Sniper»

Enorm inntjening den første helgen

Får kritikk for helteframstilling

Regissør Clint Eastwoods (84) nye biografiske actionfilm med Bradley Cooper (40) og Sienna Miller (33) i hovedrollene har spilt inn svimlende 680 millioner kroner i åpningshelgen.

  • Marthe Berg
  • Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«American Sniper» er historien om USAs mest dødelige snikskytter gjennom historien.

Filmen handler om Chris Kyle (Bradley Cooper), en amerikansk soldat fra spesialstyrken Navy SEALs, som må erkjenne at han har ansvaret for mer enn 160 liv, da han skal oppsummere sin karriere som snikskytter i Irak.

Folk har strømmet til kinoene for å se stjerneregissør Clint Eastwoods siste verk. Bare på premieredagen hadde filmen en inntjening på drøye 230 millioner kroner, skriver Daily Mail.

I løpet av åpningshelgen har filmen ifølge filmnettstedet Variety håvet inn hele 90,2 millioner dollar, noe som tilsvarer 680 millioner kroner.

Kan få Oscar-dryss

«American Sniper» knuser dermed Eastwoods tidligere beste åpningshelg, som var da «Gran Torino» spilte inn 223 millioner kroner, i 2008.

Filmen er nominert til seks Oscar-priser, blant annet for beste film og beste mannlige hovedrolle, som spilles av Bradley Cooper.

I motsetning til andre blockbuster-filmer, som fjorårets suksess «Guardians Of The Galaxy», handler «American Sniper» om mørkere temaer som krigen i Irak og posttraumatiske stresslidelser.

Kritiseres for heltefremstilling

Dokumentarist Michael Moore kritiserer filmen for å fremstille hovedkarakteren Chris Kyle som en helt, skriver Daily Mail.

Kyle er den mest fryktede snikskytteren i USAs historie, med flest bekreftede drap, og skal ha skutt og drept 160 personer. I selvbiografien som filmen er basert på hevdet han imidlertid å ha drept hele 255 mennesker, før han selv ble skutt og drept i februar 2013.

Moore tvitret nylig at hans egen onkel ble drept av en snikskytter under andre verdenskrig, og at han derfor er oppdratt til å mene at snikskyttere er feiginger, ikke helter.

«De skyter deg i ryggen. De er ikke helter», skriver han på Twitter.

Flere journalister og kritikere har hevdet at Kyle i virkeligheten var en kaldblodig lystmorder i statlig tjeneste, og peker på at han skriver i selvbiografien sin at det var en uskreven regel at «hvis du så en mann i alderen 16 til 65 år, skjøt du ham».

– I selvbiografien beskriver han drap som «morsomt», og noen han «elsket». Han var overbevist og urokkelig i sin tro på at alle han skjøt var «bad guys», skriver Lindy West i The Guardian, og viser til følgende sitat fra Kyle:

«Jeg kunne faen ikke brydd meg mindre om irakerne.»

Innrømmer fiksjon (OBS! Avslører handlingen)

Selv om filmen er basert på en sann historie, er det ikke dermed sagt at alle deler av fortellingen som formidles er lik virkeligheten. TIME har snakket med manusforfatter Jason Hall om hvilke deler av filmen som er hentet direkte fra Kyles liv og hans selvbiografi, og hvilke deler som er laget med tanke på fortellingen i filmen.

Ifølge manusforfatteren er flere deler av filmens handling fiksjon, og kun med for å gjøre handlingen mer spennende. Blant annet skal Kyle i virkeligheten ikke hai skutt den lille gutten som bærer en granat i åpningsscenen.

I filmen slutter også hovedrollen med okseridning etter et samlivsbrudd, mens i virkeligheten skal snikskytteren ha sluttet med ridningen etter en ulykke. Heller ikke seansen da Kyle (spilt av Bradley Cooper) og en annen soldat fra spesialstyrken forfølger en mann ved navn «The Butcher», er hentet fra virkeligheten. Den fiktive mannen, «The Butcher» er skapt for å gi filmen en dramatisk vending.

Rettssak neste måned

Ifølge Time stemmer det at Chris Kyle giftet seg med kona Taya før han dro av gårde på sitt første oppdrag, og at paret ble brutt under telefonsamtalen da Taya ringer for å fortelle at hun venter en sønn.

I filmen kommer det frem at det ble satt en pris på hodet til Kyle basert på tatoveringen hans. Det stemmer at fiendene ble lovet en dusør på 20 000 amerikanske dollar, og at de fikk beskjed om å se etter tatoveringen på armen hans.

Men i et intervju med Conan O’Brien skal Kyle ha forklart at selv om han skilte seg ut fra andre snikskyttere med tatoveringen sin, gjaldt dusøren alle amerikanske snikskyttere fienden klarte å skyte.

I filmen skyter Chris Kyle en irakisk snikskytter som heter Mustafa, men manusforfatter Jason Hall innrømmer at de ikke vet om det er sant. Kyle nevner ikke Mustafa i sin selvbiografi, selv om han ifølge Time trolig står bak drapet. Da Hall spurte Kyle om hvorfor han ikke nevner Mustafa i boken, svarte snikskytteren:

– Han skjøt min venn. Jeg vil ikke ha hans navn i min bok.

Etter at han ble dimittert, bidro han til å starte opp et program for å bistå veteraner som led av posttraumatisk stressyndrom. I 2013 ble «tidenes farligste skarpskytter» drept, og dagen etter ble den tidligere soldaten Eddie Ray Routh pågrepet og siktet for drapet. Saken skal opp for retten neste måned.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder