RETTEN: Harvey Weinstein på vei ut fra høyesterett i New York onsdag. Foto: Eduardo Munoz / REUTERS

Weinstein og anklagerne enige om forlik på 25 millioner dollar

Weinsteins filmstudio har blitt enige med saksøkere om et forslag til forlik på totalt 25 millioner dollar, ifølge New York Times.

Den sivile saken har vært i rettssystemet i to år. Onsdag kveld melder New York Times at Harvey Weinstein og styret i hans konkursslåtte filmstudio har kommet til enighet om et forlik verdt 25 millioner dollar, eller rundt 230 millioner norske kroner.

Forlik-forslaget skal ifølge flere av advokatene være godkjent av alle de viktigste interessentene involvert. Kompensasjonen vil gå til alle de over 30 skuespillerne og tidligere Weinstein-ansatte som har anklaget filmmogulen for ulike former for seksuelle overgrep - fra voldtekt til seksuell trakassering.

les også

Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein

Også anklagere som slutter seg til søksmål i de kommende månedene kan få en del av pengene.

Det som gjenstår før forliket blir bindende juridisk, er godkjenning av retten og signaturer fra samtlige parter.

Ifølge NYT vil pengene bli utbetalt av forsikringsselskaper som representerer det tidligere Weinstein Company. Siden selskapet for tiden er i en konkursprosess, måtte kvinnene fremme krav sammen med de øvrige kreditorene i boet.

Ifølge flere advokater avisen har snakket med, som ønsker å være anonyme, vil forliket være en del av en totalsum på 47 millioner dollar, 433 millioner kroner, som skal innløse selskapets forpliktelser.

En av betingelsene for forliket er at styremedlemmene i tidligere Weinstein Company blir fritatt for erstatningsansvar i framtiden og saksøkerne må trekke sine krav mot Weinstein og andre ledere.

Talspersoner for Weinstein har ikke ønsket å kommentere saken. Weinstein har avvist alle anklager om å ha tvunget noen til sex.

Ifølge NYT vil forliket medføre usikkerhet, selv om det skulle bli juridisk bindende. De hevder 18 av anklagerne vil dele 6,2 millioner og at ingen enkeltpersoner vil få over 500.000 dollar. 18,5 millioner dollar av «potten» vil reserveres anklagerne som var med på et massesøksmål, søksmålet fra New Yorks påtalemyndighet og alle framtidige anklagere. Retten vil oppnevne en som skal fordele erstatning basert på anklagenes alvorlighetsgrad.

Etter planen skal Weinstein for retten i Manhattan i starten av januar i straffesaken der to kvinner anklager ham for seksuelle overgrep.

les også

Deler av saken mot Weinstein frafalt

Det var også New York Times som 5. oktober 2017 slapp nyheten om seksuell trakassering og overgrep som filmmogulen skal ha begått siden 1990. Over hundre kvinner har siden stått frem og fortalt at de er blitt forulempet av Hollywood-giganten. Flere av saken er foreldet.

Den tidligere modellen Zoe Brock (45), som har anklaget Weinstein for upassende oppførsel, har sagt i et intervju at det å gå med på betingelsene for forliket fikk henne til å føle seg «uvel og beseiret og uten håp» siden hverken Weinstein selv eller styremedlemmene vil måtte betale noe til de påståtte ofrene.

56-årige Caitlyn Dulany som har anklaget Weinstein for seksuell trakassering på midten av 90-tallet, sier til NYT:

– Mange av oss er over foreldelsesfristen og kan uansett ikke få vår dag i retten med Harvey.

Hun understreker at selv et mangefullt forlik kan bringe med seg «noe rettferdighet og lettelse».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder