PÅ NORSK JORD: Michael Fassbender ble torsdag ferdig med innspillingen av «Assasins Creed», og fredag reiste han til Norge. Mandag starter innspillingen av «The Snowman». Foto: Loic Venance , Afp

Jerngrep rundt «The Snowman»-innspillingen i Oslo

Innspillingen av «The Snowman» i Norge er underlagt strengt hemmelighold.

  • Borghild Maaland
  • Felicia Alvsing
  • Ida Christine Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

I løpet av de nærmeste dager og uker filmes Jo Nesbøs «Snømannen»ulike steder i Oslo, blant andre i Rådhuset og selvsagt på Harry Holes stamsted, restaurant Schrøder. Med Michael Fassbender i hovedrollen som Harry Hole, er Hollywood nå på plass i Oslo. Senere vil turen gå til Rjukan og Bergen.

– Dette er den første store internasjonale filmen som i sin helhet spilles inn i Norge, sier leder for den norske filmkommisjonen, Truls Kontny, til VG.

Har du sett deler av innspillingen, eller har du bilder du vil dele? Ta kontakt med VGs journalist her!

Det er mektige Universal Pictures som står for produksjonen, noe som innebærer at all informasjon fra innspillingen styres via én talsperson. Talspersonen har ikke ønsket å si noe om hvor i byen filminnspillingen vil skje.

Selv ikke i Rådhuset har de lov til å opplyse når filmteamet entrer festsalen der, får VG beskjed om når vi ringer.

Taushetserklæring fra filmteamet er standard på alle studioproduksjoner i Hollywood, og etter det VG kjenner til må de involverte i «The Snowman» signere kontrakter som nekter dem å gi ut noe informasjon om innspillingen.

Les også: Nesbø skryter av Hollywood-Harry

Ikke vanlig i Norge

Sverre Pedersen, sjef for Norsk Filmforbund, forteller til VG at de strenge avtalene om taushetsplikt ikke er vanlig i Norge.

– Men det er helt vanlig i utenlandske produksjoner og særlig i amerikanske produksjoner. Vi har riktignok en taushetspliktparagraf i norske kontrakter, men den sier primært at det er produsenten som skal uttale seg til pressen.

Er dette de strengeste avtalene du har sett for en film i Norge?

– Vi har hatt en lang og krevende, men konstruktiv prosess i forhold til avtaleverket. Nå er vi i mål og vi er svært fornøyd med at vi har kommet til enighet og at produsentene har akseptert våre krav og vårt avtaleverk. Selv om paragrafen om taushetsplikt er veldig streng, så er ikke avtalene totalt sett særlig mye strengere enn det vi er vant til, sier Pedersen.

– Enorm betydning

Selv om det er stille rundt innspillingen, betyr denne innspillingen enormt mye for Norge og norske filmarbeidere, mener Kontny, som er mangeårig forkjemper for incentivordningen for filmbransjen som trådte i kraft i fjor. Den er med på å gjøre det mer økonomisk lønnsomt å filme i Norge.

Hele 80 norske filmarbeidere er involvert. Det vil bli lagt igjen store summer i omsetning under innspillingen, og dersom resultatet er vellykket, kan det ha betydning for fremtidig turisme, fortsetter Kontny.

– Universal blir ringt opp av andre selskap om hvordan det er å jobbe i Norge. Sammen med co-produsent Working Title har de sine rutiner. De er opptatt av å tilpasse seg lokale forhold, men når det gjelder informasjon til pressen om hva som skjer underveis, så kjører de helt sitt eget løp.

Så du denne? Film øker reiselysten

– For oss vil nok det oppleves som strengere enn det vi er vant til. Men det er vesentlig at vi viser at vi i Norge også kan opptre profesjonelt når det gjelder den biten også, understreker Truls Kontny.

Fassbender har tidligere spilt i filmer som «12 Years a Slave», Macbeth» og «Steve Jobs» – sistnevnte ble han nylig Oscar-nominert for. Rebecca Ferguson og Charlotte Gainsbourg er også på rollelisten, og det er svenske Tomas AlfredsonLa den rette komme inn», «Tinker, Tailor, Soldier, Spy») som står for regien. I løpet av de ti ukene innspillingen skal vare, vil rundt 1700 statister være involvert.

Premieren på Snømannen er foreløpig satt til oktober 2017.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder