FREMTIDEN ER HER: Hvem hadde sett for seg i 1985 at norske trafikkregler måtte oppdateres med avsnitt om «selvbalanserende kjøretøy»?
FREMTIDEN ER HER: Hvem hadde sett for seg i 1985 at norske trafikkregler måtte oppdateres med avsnitt om «selvbalanserende kjøretøy»? Foto: Solowheel ,

10 ting de ikke spådde i «Tilbake til fremtiden 2»

FILM

Flyvende biler har latt vente på seg. Men mye av det vi har
i 2015, ville vært ren science fiction i 1985.

Publisert: Oppdatert: 23.10.15 15:25

I filmen «Tilbake til fremtiden 2» reiser Marty og Doc fra 1985 til 2015 – og ankommer akkurat i dag, 21. oktober.

Stor spesial: Her kan du lese alt som hvilke spådommer i filmen som traff og hvilke som bommet!

Men hva med alt vi tross alt har i 2015, som filmen ikke forutså? Her har vi samlet ti dagligdagse ting – store og små – som ingen hadde sett for seg på 1980-tallet:

1. Ståhjulinger

Vi fikk ikke svevebrett, men vi fikk ståhjulinger. Sensorer og avansert elektronikk sørger for at hjulene akselererer akkurat nok til å hindre at du faller i den retningen du lener deg. På den måten regulerer du også fart og retning.

Originalen Segway med to hjul og håndtak ser du mest på organiserte turistutflukter – eller når Usain Bolt blir påkjørt av en kameramann. Men den mer minimalistiske enhjulsvarianten – gjerne med hipster oppå – har også så smått begynt å sette sitt preg på norske gater.

2. Robotlagere

Matlagingsrobotene lar vente på seg, selv om japanerne foretrekker en robot fremfor George Clooney i sine kaffereklamer. Men i varehandelen er robotene definitivt på vei inn. Dette er lageret til nettbutikken Komplett.no i Sandefjord, der roboter kjører frem og tilbake og plukker ut varene som kundene har bestilt. Robotlageret på bildet er attpåtil en norsk oppfinnelse, fra firmaet Hatteland i Nedre Vats.

3. 3D-printere

I 2015 kan vi fylle en printer med plaststoff og printe ut ting i tre dimensjoner. Kunstneren Megumi Igarash har for eksempel laget en kajakk modellert etter sin egen vagina. Printeren på bildet står på et sykehus i Gaza, og har nettopp printet ut noe litt mer dagligdags, nemlig et stetoskop – som ifølge legene på sykehuset virker like bra som et vanlig stetoskop.

4. Smarttelefoner

De er ikke til å komme utenom. Hvor mange stater er det i USA? Hvordan blir været i morgen? Er denne gitaren stemt? På 1980-tallet ble du gående og lure. Nå går det på noen sekunder, uansett hvor du befinner deg.

Her finner du en rykende ferst test av de beste smarttelefonene på markedet.

5. Satellittnavigasjon

Det har blitt så dagligdags at vi ikke tenker over det. Hvor er jeg nå, kjære smarttelefon? Jo, du er her. Og du skal hit. Da må du svinge til høyre i neste rundkjøring.

Men det som skjer under panseret er ufattelig avansert. For at telefonen din skal kunne fastslå hvor den er, må den ha direkte kontakt med minst tre satellitter. Finner den fire eller flere, kan den også beregne høyde over havet. Dette foregår helt uavhengig av mobilnettet.

6. Nettsjekking

Kortene er delt ut på nytt! Nå som sjekke-appene har gjort sitt inntog, trenger du ikke lenger være god til å danse for å lykkes på kjøttmarkedet. Til gjengjeld må du være pen.

7. Damer med store tatoveringer

OK, det fantes tatoveringer i 1985. På sjømenn. Og det fantes pønkere. Men at helt vanlige mennesker – til og med kvinner! – kunne ha digre tatoveringer og samtidig leve helt vanlige liv i vanlige jobber, det var det ikke lett å se for seg på 1980-tallet.

8. Seriegull til Stabæk

«Tilbake til fremtiden 2» forutser helt korrekt at et baseballag fra Miami skal slå gjennom. Hvilken norsk sportshendelse ville i 1985 vært like utenkelig? Vi holder en knapp på seriegullet til Stabæk i fotball for herrer 2008. På 1980-tallet var Stabæk en liten lokalklubb som drev med breddeidrett – og bandy.

9. Statsminister gift med en av samme kjønn

I 2010 giftet Islands statsminister Jónína Leósdóttir (til høyre på bildet) seg med sin Jónína Leósdóttir (til venstre). I år giftet Luxembourgs statsminister Xavier Bettel seg med sin Gauthier Destenay.

I Norge var homoseksuelle handlinger mellom menn forbudt frem til 1972. Kjønnsnøytral ekteskapslov fikk vi i 2009. Men det mest eksotiske – sett med 1985-øyne – er kanskje at homofile statsministere ikke er mer oppsiktsvekkende på 2010-tallet enn at tabloidmediet VG nøyde seg med korte NTB-meldinger da de to statsministerne inngikk sine ekteskap.

10. Fremtidsby?

Til slutt: Det har da skjedd ett og annet med byggeskikken her på kloden også. Kanskje ikke så mye i New York og andre byer som fant sin form tidlig på 1900-tallet, men andre steder i verden. Dette bildet er ikke en datategning fra en uviss fremtid, men et foto fra metroen i Dubai i 2015. Rekvisittmakerne fra «Tilbake til fremtiden 2» ville gnidd seg i øynene!

Her finner du VGs store «Tilbake til fremtiden 2»-spesial!