NOMINERT: Deeyah Khan er nominert for filmen «Jihad: A british story», og nå skal det feires.

NOMINERT: Deeyah Khan er nominert for filmen «Jihad: A british story», og nå skal det feires. Foto: Fredrik Solstad VG

Norske Deeyah Khan nominert til dokumentarfilmens Oscar

Den overlykkelige filmskaperen vil ta seg tid til å feire nominasjonen, og håper filmen kan bidra til at folk forstår mer om ekstremisme.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Deeyah Khan har blitt nominert til Grierson Awards for filmen «Jihad: A british story». Hun er nominert i kategorien Beste dokumentar om det pågående nyhetsbildet.

Det var Medier24 som først omtalte saken.

Khan forteller til VG på e-post at hun satt og redigerte et annet filmprosjekt da hun fikk beskjeden.

– Jeg var overlykkelig over at filmen var nominert til denne prestisjetunge prisen i Storbritannia. Jeg føler at det viser hvor viktig temaet er, og gir honnør til de som modig og ærlig snakket i filmen, forteller hun.

Khan om «Jihad»: – Jeg nøstet i motivasjonen bak dette synet på virkeligheten

– Misforstått tema

Hun er fornøyd med å kunne sette et lite lys på det hun ser på som et viktig tema. Hun håper at hun kanskje kan bidra til at folk forstår litt mer om ekstremisme, og ser det fra en litt annen vinkel.

– Det er et veldig misforstått tema, og jeg håper at denne dokumentaren vil hjelpe til å vises noen av de vanligste misforsåelsene, sier hun.

Khan forteller at hun alltid er lykkelig over å få annerkjennelse for jobben hun og hennes team i Fuuse legger ned i filmene.

– Desverre ble det ikke tid til feiring akkurat på dagen, men så fort jeg har mulighet vil jeg spise en god middag og feire med teamet, skriver hun.

Produksjonsselskapet Fuuse er et uavhengig selskap, som ifølge nettsiden forteller historiene som ofte ikke kommer frem i media. Khan startet selskapet i 2010, og det har base i både Oslo og London.

Grierson prisen deles ut hver høst av et fond startet av dokumentaristen John Grierson i 1974. Fondet skal ifølge hjemmesiden til prisen fremme dokumentarfilmskapning og hylle Grierson, som regnes som faren til dokumentaren.

Rømte fra Norge

Dette er ikke første gangen Khan og Fuuse er nominert til prestisjetunge priser. I 2013 fikk hun en Emmy-pris for dokumentarfilmen «Banaz: A love story». Historien om jenta som ble æresdrept i England følte hun at måtte fortelles. Emmy-prisen betød at folk måtte forstå at æresdrap ikke bare foregår langt borte, fortalte hun til VG i et stort intervju i fjor.

Ble hyllet: – Jeg tror ikke jeg har sett noe så rystende noen gang

I det samme intervjuet snakker Deeyah Khan om at hun måtte rømme fra Norge da hun var 17 år gammel. Hun var kjent som popkometen under navnet Deepika, men etter hun viste magen i en musikkvideo ble hun truet av det norsk-pakistanske-miljøet.

Foreldrene kunne ikke beskytte henne lenger, men de har alltid støttet henne. Broren Adil Khan vant «Dansefeber» i 2006, og i 2011 var han dommer i «Norske Talenter». Han har også kastet seg inn i integreringsdebatten. I 2011 sa han tydelig til innvandrerne at de må følge reglene, eller reise hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder