BILENTUSIASTER: Jenny Skavlan og Anders Baasmo Christiansen er begge superinteresserte i bil og har i tillegg et slags kjærlighetsforhold, i årets store bilfilm.

BILENTUSIASTER: Jenny Skavlan og Anders Baasmo Christiansen er begge superinteresserte i bil og har i tillegg et slags kjærlighetsforhold, i årets store bilfilm. Foto:Robert S. Eik,

Skuespillerne ble rånere etter «Børning»

Skavlan pådro seg en fartsbot

Baasmo Christiansen sendte hjem stuntsjåføren – for å få kjøre fort selv

COLOSSEUM KINO (VG) Både Jenny Skavlan og Anders Baasmo Christiansen lot seg rive med i innspillingen av årets store bilfilm.

  • Marthe Berg
  • Robert S. Eik
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nygifte Jenny Skavlan (28) spiller den heite, bilinteresserte guttejenta Sylvia, i Norges første bilfilm siden Flåklypa. Skavlan ga sitt ja til sin bilinteresserte ektemann Thomas «Fingern» Gullestad (33) i slutten av april. Til VG forteller hun at hun enkelte ganger glemmer at hun er nygift og blir forundret når folk kommer for å gratulere henne.

– Har noe forandret seg etter at dere giftet dere?

– Vi er sterkere som et team, synes jeg, og så tar vi kanskje ting litt mer ved rota. Hvis jeg er halvurimelig, noe jeg ikke vil si at jeg er mye, så sier jeg med en gang at «i sted så var jeg litt urimelig, og det beklager jeg». Jeg tar det med en gang istedenfor å la det gro, og har kanskje blitt litt mer proaktiv, sier hun.

Ville imponere bilgutta

Skavlan forteller at innspillingene til «Børning» har vært utfordrende for alle ledd, men hun er svært fornøyd med resultatet.

– Dette er på en måte "Hurtigruta minutt for minutt" på speed. For dem som likte Hurtigruta, men som syntes det gikk litt for treigt, så er «Børning» perfekt. Du får sett vidder i solnedgang og noen av de feteste bilene som er å oppdrive i Skandinavia, i norske miljøer, sier Skavlan.

Hun mener det er noe unikt med møtet mellom norsk natur og tøffe biler, og røper at hun lot seg rive med av de rå bilscenene.

– Jeg lånte Porschen til mannen min (Thomas «Fingern» Gullestad, red.anm.) på vei til settet for å imponere litt. Det er jo det man vil, imponere regissørene, men aller helst gutta som kan bil. Det er de som skal ha æren for den kule kjøringen. Vi er bare heldige som får ansiktet vårt klippet inn, forteller hun.

Profesjonelle stuntsjåfører står for det meste av råkjøringen i filmen, men Skavlan forteller at hun mot slutten av innspillingen fikk lov til å sitte bak rattet og ha kontroll over gasspedalen på ordentlig. På vei hjem fra opptak tråkket hun imidlertid litt for hardt på gassen, og ble tatt i fartskontroll.

– Jeg fikk en fartsbot, som jeg angrer på. Jeg gjør det altså, jeg vil jo ikke oppfordre til råkjøring, men jeg ble litt revet med. Jeg tar gledelig imot den boten. Det var verdt det, sier hun lurt.

STORE NAVN: Henrik Mestad, Otto Jespersen, Sven Nordin, Anders Baasmo Christiansen, Ida Husøy, Jenny Skavlan, Trond Halbo og regissør Hallvard Bræin. Andre kjente personer som dukker opp i filmen er Steinar Sagen, Marie Blokhus og Lars Arentz-Hansen. Foto:Robert S. Eik,

Sendte hjem stuntsjåføren

– Jeg kan ganske glatt si at dette er det morsomste jeg har gjort, svarer Anders Baasmo Christiansen (38) raskt, på spørsmål om hvordan arbeidet med «Børning» har vært.

– Det var så morsomt å føle at man behersker en slik bil. Det er jo under kontrollerte forhold, så jeg tøyde nok strikken litt og var oppe i 230 km/t på en natt mot slutten av innspillingen, innrømmer den etablerte skuespilleren.

Baasmo Christiansen forteller til VG at han på et tidspunkt sendte hjem stuntsjåføren sin, slik at han kunne kjøre resten av bilscenene selv, fordi han synes det var så fantastisk å sitte bak rattet og kjenne kreftene i bilen.

– Selv om ingen kan se at det er jeg som kjører, gliser 38-åringen.

Baasmo Christiansen, som i filmen spiller den noe ansvarsløse bilentusiasten Roy, med et nokså anstrengt forhold til sin ekskone og sin 13 år gamle datter, forteller at det ikke var noe problem å sette seg inn i karakteren.

– Rollemessig så er det kanskje den karakteren som har kommet lettest til meg. Jeg skal ikke påberope meg at jeg var noen råner i ungdommen, men jeg hadde en kremgul, rusten Audi 80, som jeg spilte musikk i. Jeg har vokst opp på et så lite sted at jeg vet hva et slikt miljø er, så jeg følte meg ganske hjemme i karakteren Roy Gundersen, sier han, og legger til:

– Det er den morsomste jobben jeg har gjort og den letteste rollen jeg har hatt, og da er det gøy.

Baasmo Christiansen forteller at de emosjonelle scenene var de mest krevende, hvor han samtidig måtte fokusere på det tekniske ved kjøringen, eller late som han kjørte bilen. Det var imidlertid en helt annen type scene som gjorde mest inntrykk på ham:

I en dramatisk scene står karakteren Roy på en parkeringsplass mens rivalen hans drifter rundt og rundt han i bilen. I virkeligheten sitter en av verdens beste driftingsjåfører bak rattet på bilen, og i virkeligheten må Baasmo Christiansen konsentrere seg hardt for å holde masken og virke rolig til sinns.

– I den scenen var jeg modig synes jeg. Sjåføren er helt vanvittig god, så jeg måtte jo bare stole på han. Skjermen stryker leggen min, og hjulet streifer tuppen på skoen min. Jeg måtte bare holde ut og se rolig ut. De har virkelig en vanvittig kontroll på bilene sine, sier han imponert.

FÅR SKRYT: Ida Husøy (14) debuterer som skuespiller på film, og høster gode tilbakemeldinger fra sine kolleger Anders Baasmo Christiansen og Jenny Skavlan. Foto:Robert S. Eik,VG

Debuterer på kinolerretet

Fjorten år gamle Ida Husøy spiller datteren til Anders Baasmo Christiansen i filmen. Hun hadde ingen filmerfaring da hun ble spurt om å spille og en av de største rollene i «Børning». Da VG treffer henne på pressevisningen til filmen, er hun åpenbart fornøyd.

– Det er kjempegøy å se noe man har arbeidet så mye med, og filmen er jo helt rå! Det er uvant å se seg selv på film, men jeg synes det var helt rått.

Hun forteller at det har vært stas å få lov til å reise Norge på langs på en heidundrendes måte, med masse folk, kule biler, fart og spenning.

Den talentfulle 14-åringen fra fjellbygda Heidal, i Gudbrandsdalen, innrømmer at hun hadde lite kunnskap til de mange etablerte skuespillerne som er med i filmen før hun kapret en av hovedrollene.

– Men jeg visste hvem Sven Nordin var, fra «Mot i brøstet», ler Husøy.

– Det har vært veldig kult å få jobbe med dem, for de er proffe. Det er drømmen å få lov til å jobbe med film, sier Husøy, som skal begynne i niendeklasse til høsten.

– Hvordan har det vært å stå foran kamera for første gang?

– Absolutt alt er jo nytt. Da vi gikk i gang med innspillingene, pakket jeg for to måneder og måtte si ha det bra til mamma og pappa. Det var ikke før det hadde gått åtte uker, at mamma og pappa kom på en fire dagers visitt på Nordkapp.

– Etter den første uken på settet gikk det veldig greit, for da hadde innspillingen for alvor startet, og det var lange, men morsomme dager. Det er utfordrernes på mange måter når det er mye nytt, men det er bare å kaste seg ut i det.

Både Jenny Skavlan og Anders Baasmo Christiansen var svært imponerte over den 14 år gamle som ikke hadde noen filmerfaring før «Børning».

– Jeg synes Ida gjør en helt fantastisk jobb. Hun har et lurt, deilig blikk og et smil man smelter av, sier Skavlan.

Baasmo Christiansen forteller at skuespillerne i «Børning» det var en fantastisk gjeng å jobbe med, og trekker frem Husøy som en dyktig skuespiller.

– Vi satt ganske mange timer i bilen sammen og hadde det kjempeartig. Hun er en veldig talentfull, kul dame og det er altfor lett å glemme at hun bare er 14 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder