NOMINERTE: Fra venstre: Morten Tyldum, Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju. Foto:Janne Møller-Hansen, Pontus Lundahl, Jan Petter Lynau,VG/Scanpix

I natt kan de vinne Golden Globe

I selskap med stjerner som Kevin Spacey, Claire Danes og
Bill Murray, kan flere nordmenn stikke av med en gjev Golden Globe-pris i Hollywood natt til mandag.

  • Ingvill Dybfest Dahl
  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

Regissør Morten Tyldum (47) og skuespillerne Kristofer Huvju (36) og Lisa Loven Kongsli (35) har alle medvirket til nominasjoner til de prestisjetunge film- og TV-prisene.

– Det viktigste er å bli nominert. Å vinne er en hyggelig bonus, sier Tyldum til NTB i sin nye hjemby Los Angeles.

Sendingen, som på ny ledes av komikerne Tina Fey og Amy Poehler, startet klokken 02 natt til mandag norsk tid. Den vises ikke på norsk TV, men minMote vil dekke kleskalaset på rød løper og VG kommer til å dekke prisutdelingen løpende gjennom natten.

Norsk toppkandidat

Det største prisraset kan Tyldum utløse, siden hans film, «The Imitation Game», er nominert til hele fem priser. Det er like mange som kritikerroste «Boyhood», og nest flest nominasjoner av alle filmer, bak «Birdman» med sju.

– Jeg satt oppe klokken fem om morgenen med kona mi i Los Angeles da nominasjonene kom. Vi var kjempespente, og det var helt fantastisk å få hele fem nominasjoner for «The Imitation Game», sa Tyldum til VG da nominasjonene ble kjent i desember.

STERK KANDIDAT: Benedict Comberbatch i «The Imitation Game» regissert av Morten Tyldum. Foto:Jack English,The Weinstein Company

Hans film er nominert i kategoriene Beste dramafilm, Beste filmmusikk og Beste manus, i tillegg til at Benedict Cumberbatch er nominert for Beste mannlige hovedrolle, og hans motspiller Keira Knightley for Beste kvinnelige birolle.

Cumberbatch, som nylig bekreftet at han venter sitt første barn, spiller Alan Turing, lederen av et hemmelig team i England som knekte tyskernes krypteringskode Enigma under 2. verdenskrig. I et intervju med VG nylig, sa skuespilleren at han gjerne ville jobbet med Tyldum igjen (lenke krever innlogging).

– Han var så mottakelig for detaljene i filmen. Kunnskapen hans var imponerende. Morten er en fremragende storyteller - det visste jeg jo fra «Hodejegerne». Jeg var veldig spent da han kom om bord som regissør, og da vi møttes fikk vi øyeblikkelig kontakt. Jeg ville elske å jobbe med Morten igjen, sa Cumberbatch i intevjuet.

Vant i Cannes

Kristofer Hivju og Lisa Loven Kongsli har allerede stått for et ras – men da et snøras i filmen «Turist» av svenske Ruben Östlund. Den er nominert i kategorien Beste utenlandske film, og konkurrerer mot polskdanske «Ida», russiske «Leviathan», estlandske «Tangerines» og israelske «Gett: The Trial of Viviane Amsalem».

HAR PRIS: Ruben Östlunds «Turist» handler om hva som skjer når en far kun redder seg selv når hele familien står i fare for å bli tatt av snøskred. Foto:,Arthaus/ NTB scanpix

«Turist», eller «Force Majeure» som den heter på engelsk, deltok i sideprogrammet under filmfestivalen i Cannes i sommer, og vant juryprisen der, etter å ha høstet trampeklapp fra publikum.

I et intervju med VG under lanseringen av «Turist», fortalte Östlund at Loven Kongslis rolle egentlig skulle være svensk, men etter at Lisa prøvespilte ble det avgjort at rollen ble norsk.

Hivju har de siste årene hatt stor suksess med rollen som Tormud Giantsbane i TV-serien «Game of Thrones», og hadde også en rolle i Hollywoodfilmen «After Earth» (2013).

Loven Kongsli var blant annet å se som Lone i den norske TV-serien «Hvaler» og spilte Irene i «Kompani Orheim» (2012).

Flust av stjerner

Enda en nordisk vinnersjanse står den islandske komponisten Jóhann Jóhannsson for, med filmmusikken til filmen om Stephen Hawking, «The Theory of Everything».

Men selv om det ikke er så mange nordiske vinnersjanser natt til mandag norsk tid, er det nok av store Hollywoodstjerner i konkurransen. Blant de nominerte skuespillerne er Jennifer Aniston, Meryl Streep, Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Helen Mirren, Joaquin Phoenix, Bill Murray, Claire Danes, Kevin Spacey, Ricky Gervais, Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Kathy Bates og Billy Bob Thornton.

Golden Globe-prisene dekker både film og TV, og nomineres og deles ut av The Hollywood Foreign Press Association, som navnet antyder satt sammen av utenlandske journalister med base i Los Angeles. HFPA har 90 medlemmer fra 55 land, blant dem VGs Aud Berggren.

Les også

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Tyldum-film nominert til fem Golden Globe-priser

  2. «Turist» vant Hollywood-kritikerpris

  3. Oscar-nominasjonen: Hennie hyller Tyldum

  4. Tyldum etter Golden Globe-nedturen: – Det er viktig å nyte øyeblikket

  5. Dette er Golden Globe-vinnerne

  6. Tyldum-film nominert til åtte Oscar-priser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder