Strenge sikkerhetstiltak under filmfestivalen i Cannes

CANNES (VG) For 14 dager sider fyrte fire «terrorister» løs på alt og alle fra den for anledningen blå løperen opp til Cannes' festivalpalass; festivalens og Frankrikes verste terrormareritt skal ikke møtes uforberedt!

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Festivalen har alltid vært omgitt av strenge sikkerhetstiltak. I år er disse fordoblet. Man merker det kanskje ikke umiddelbart; dette er delvis smoking- og galla-forkledd beredskap. Men visiteringene og kontrollene er styrket for oss som har vår daglige vandring ut og inn av palasset. Og væpnede politifolk, antiterror-enheter i bakgatene, noe flere avperrede områder nær festivalpalasset taler sitt tydelige språk:

Etter terrorangrepene i Paris i november, som kostet 130 uskyldige mennesker livet, er det ingen som lengre tør ta lett på noen trusler som helst. Og Cannes, verdens filmhovedstad fra i dag og frem til neste søndag, kan gi enhver antiterrorekspert frysninger – med sin samling av filmstjerner, tusenvis av journalister, horder av filmfolk og titusenvis av tilreisende.

Les også: Woody Allen (80): – Jeg føler meg ungdommelig

Forbud

Det er innført generelt flyforbud med droner over hele området her, inkludert tilstøtende veier og togstrekninger. I alt skal det nå være montert 500 overvåkningskameraer i og rundt Cannes.

Akkurat hvor nøye terrortrusselen tas, ble demonstrert under en omfattende øvelse 21. april. Festivalpalasset var sentrum og ramme for øvelsen, som handlet om at en gruppe «terrorister» angrep med «automatvåpen» og «håndgranater». Politiet skjøt tilbake, mens 200 frivillig statister i fargerike vester spilte uskyldige festivalgjester som desperat forsøkte å unnvike og rømme fra «skytingen».

Også militære, brannfolk og en stor gruppe helsearbeidere deltok i øvelsen, som også innbefattet en avledende «bilbombe» mot en skole i byen og behandling av «sårede» på byens sykehus.

Løper

Det hele kulminerte med at fire bevæpnede og maskerte «terrorister» greide å komme helt frem til trappen med den berømte røde løperen på palasset, der de skjøt på alt og alle som beveget seg.

Les også: Anders Danielsen Lie i hovedkonkurransen i Cannes

Formålet med å gjøre øvelsen så tydelig, var, ifølge direktøren ved festivalpalasset, Claire-Anne Reix, å demonstrere for alle at sikkerheten blir ivaretatt på best mulig måte.

– At folk kan se at vi er forberedt og at vi er klare for alle eventualiteter, håper vi gjør at folk flest føler seg tryggere, uttaler Claire-Anne Reix til det amerikanske bransjebladet The Hollywood Reporter.

Terror

Frankrike er fortsatt, en godt halvår etter terrorangrepet i Paris, i en slags unntakstilstand. Og det senere terrorangrepet i Brussel i mars, har selvfølgelig ytterligere skjerpet beredskapen.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve var selv i Cannes mandag og ble oppdatert på sikkerhetssituasjonen av Cannes' borgermester, David Lisnard.

Borgmesteren har for øvrig brukt tallrike eksterne sikkerhetseksperter under forberedelser til årets festival, blant annet den israelske antiterroreksperten Nitzan Nuriel.

Angrep

Nuriel sier til Hollywood Reporter, at man i Cannes forholder sig til faren for at et eventuelt angrep kan bli rettet mot flere forskjellige mål på en gang.

Les også: Woody Allen åpner Cannes

– Man skal være forberedt på hva vi gjerne kaller et multiterrorangrep; ikke bare ett angrep et sted, samtidig. Men over flere steder over flere timer, sier Nitzan Nuriel til Hollywood Reporter.

Og til samme blad sier borgermester David Lisnard:

– Terrortrusselen gjør at vi har så høy sikkerhetsberedskap som overhodet mulig. Vi gjør det vi må for at festivalen er så sikker og så populær som overhodet mulig for våre besøkende.

Det gjenstår å se hva konsekvensene blir. Under festivalen blir Cannes innbyggertall tredoblet; over 200 000 mennesker befinner seg her nå, mange er bare skuelystne, men tusenvis jobber og har travel dager gjennom de trange gatene som fører ned til palasset og den berømte strandgaten Croisetten, som alltid har stått for fest og glede og glamour og filmfeiring – snarere enn internasjonale terrortrusler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder