Fascinert av tungtvann-heltene på Rjukan

STOCKHOLM (VG) Quentin Tarantino var så fascinert av historien om de norske motstandsfolkenes kamp mot tungtvannfabrikken på Rjukan at han ville lage film basert i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I Norgesaktuelle «Inglourious Basterds» følger vi blant annet en aggressiv jødisk milits ledet av Brad Pitt, og en handlekraftig jødisk ungjente som vil hevne massakren på sin egen familie, begge historiene er basert i Frankrike.

Les også: Tarantino: Suksess er min hevn

Auteuren Quentin Tarantino ønsket å lage film fra et originalmanus og skrev «Inglourious Basterds» selv, men før han gikk i gang med det var tankene hans i Norge.

- Et prosjekt jeg jobbet med en stund var historien om de norske motstandsfolkene og hvordan de sprengte tungtvannfabrikken (på Rjukan, journ. anm). Den ville blitt spilt inn i Norge, sier regissøren da VG møter ham i Stockholm i forbindelse med premieren på «Inglourious Basterds»

Les også: VG Nett møtte Tarantino-skurken fra «Inglourious Basterds»

Fascinert av norske motstandsfolk

Tarantino ble tipset om den norske motstandshistorien fra ingen ringere enn John Milius, mannen som blant annet har skrevet manuset til «Apocalypse Nå!»

Han ba Tarantino om å ikke bry seg om filmen «Heltene fra Telemark», men heller lese en bok om temaet. Og mesterregissøren lot seg fascinere av den dramatiske historien fra den lille byen i Telemark som endte med sabotasjeaksjonen mot tungtvannfabrikken på Vemork 12. februar 1943.

- Jeg leste en bok som het «Blood and Water», som var en skikkelig spennende historie, en real «pageturner»! Filmen «Heltene fra Telemark» var okei, men historien den er basert på var jo helt utrolig. Så det prosjektet jobbet jeg med helt til jeg kom på ideen om en originalhistorie, sier regissøren.

FASCINERTE TARANTINO: Sabotasjeaksjonen på Vemork i 1943 fikk interessen opp for den norske motstandskampen hos mesterregissøren. Foto: Scanpix

- Jeg har vært fascinert av filmer om 2. verdenskrig lenge, så jeg ønsket å «kaste hatten i ringen» og bli en del av det, sier han.

«Inglourious Basterds» må klassifiseres som «typisk Tarantino», med de sedvanlige dosene gladvold og komisk dialog vi har blitt vant med fra den kanten. Regissøren har vært smålei av 2. verdenskrigfilmene som har kommet siden 80-tallet, som nesten utelukkende har dreid som om Holocaust, og de tragiske sidene ved krigen og ville ta underholdningen tilbake i krigsfilmen.

Listefeber: De beste Tarantino-filmene

- Det er ingen som er for krig, men før den tiden, til og med under krigen, ville Hollywood fortelle gode historier med verdenskrigen som tema. Spennende og morsomme historier, som ikke nødvendigvis fokuserte på krigens misere, laget av folk som selv måtte rømme fra hjemlandet sitt på grunn av nazistene, som Douglas Sirk og Jean Renoir. Det var all type underholdning, sier Tarantino og dropper titler som «Kelly's Helter» og «To Be or Not To Be» som eksempler.

Gleder seg til «Død snø»

Tarantinos rykte som over gjennomsnittet interessert i film har vært kjent siden hans debutfilm, genreleken «Reservoir Dogs».

TARANTINO GLEDER SEG: Regissøren kommer til å se Tommy Wirkolas nazizombiefilm «Død Snø». Foto: Euforia

Hvilke norske filmer han har sett i det siste har han likevel ikke helt oversikt over.

Grunnen, sier han, er at norske filmer i USA, blir klassifisert som «skandinaviske», slik at han ikke vet om han ser en film fra Danmark, Sverige eller Norge. Men da journalisten nevner nazizombie-filmen «Død Snø», som har blitt vist på kinoer i USA i sommer, lyser han opp.

- «Død Snø», nazizombiefilmen ja! Den gikk av glipp av før jeg kom hit på grunn av en forkjølelse, men den vises rett ned i gata hvor jeg bor, så den gleder jeg meg til å se! Jeg har hørt den har fått noen morsomme anmeldelser også, sier Tarantino om finnmarkingen Tommy Wirkolas elleville skrekk-komedie.

Hans egen «nazifilm» «Inglourious Basterds» har norsk premiere i morgen.

TAR TILBAKE HUMOREN I KRIGSFILMEN: Bilde fra «Inglourious Basterds» Foto: UIP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder