STORSLÅTTE OMGIVELSER: Thomas Gullestad som Jan Baalsrud, med Harald zwart ved sin side under innspillingen av «Den 12. mann» i lndre Troms. | KONAS HJERTEBARN: Det var Veslemøy Ruud zwart som kjøpte opsjonen på boken «Jan Baalsrud. Og de som reddet ham», som filmen er basert på. Foto: Terje Mortensen VG

Korrekt eller ikke - «Den 12. mann»-regissøren klar for å ta debatten

Harald Zwart er ikke redd for debatter om historisk korrekthet når han lanserer den andre filminnspillingen om Jan Baalsruds liv.

Artikkelen er over to år gammel

Første juledag er det norgespremiere på «Den 12. mann», om motstandsmannen og sabotøren Jan Baalsruds utrolige flukt fra Gestapo i den nordnorske vinteren 1943. 60 år etter at «Ni liv» fortalte den samme historien og ble Oscar-nominert, har Harald Zwart kommet hjem fra Hollywood for å fortelle den igjen.

– Veslemøy (Ruud Zwart, produsent, journ.anm.) kjøpte boken til Tore Haug, og oppdaget at det var mange uriktigheter i «Ni liv», uttalte Harald Zwart på pressekonferansen til filmen i Oslo tidligere i desember.

Les også: Gullestad «stjal» rollen fra skuespillerkolleger

– Bare tøv

«Den 12. mann» føyer seg inn i rekken av store fortellinger fra 2. verdenskrig de siste årene. «Max Manus» satte besøksrekorder på kino, mens «Kampen om tungtvannet» samlet folket rundt TV-skjermene. Begge prosjektene ble møtt med sterk kritikk og debatt rundt den historiske korrektheten til fortellingene. Historieprofessor Lars Borgersrud ble i Aftenposten sitert på «Bare tøv i Max Manus-film», mens tidligere museumsleder Thor Brynhildsen beskrev «Kampen om tungtvannet» som grov historieforfalskning. En lignende debatt oppsto etter «Kon-Tiki», da datteren til Herman Watzinger mente filmen ga et grovt uriktig bilde av hennes far.

Zwart er klar for å ta en eventuell debatt som måtte komme etter lanseringen av «Den 12. mann», som høyst sannsynlig vil få et stort publikum på kinoene.

– Jeg kan debattere hvem som helst om hva som helst. Fordi: Alt vi har gjort er gjort etter bevisste valg, ingenting er tilfeldig her, sier Zwart til VG og legger til:

Mange hull

– Denne historien, i motsetning til mange andre, har mange hull. Den har mange hull, spesielt på den tyske siden. Historisk korrekthet blir alltid debattert, men det som var viktig for meg var å lage en film med det riktige, etterlatte inntrykket. Det var viktig for meg å formidle frykten, modigheten, ensomheten og samholdet. Det er det som er den største sannheten, sier Zwart.

Han understreker at boken «Jan Baalsrud. Og de som reddet ham» gir et større fokus på lokalbefolkningen som hjalp til.

– Baalsrud var alltid opptatt av å si: Jeg var ikke helten, det var de som hjalp meg som var heltene.

– Noen mener det har kommet for mange heltehistorier fra krigen, at vi ikke tar tak i det vanskelige?

– Jeg har ikke noen kommentar til det.

– Hvorfor trenger vi en heltefilm til?

HJEMME FRA HOLLYWOOD: Harald Zwart har ikke laget spillefilm i Norge siden «Lange flate ballær 2» i 2008. Foto: Frode Hansen VG

– Som sagt handler dette om mange helter. Det som har vært viktig i denne filmen er blant annet å få fram at kvinnene, og ikke minst samene, gjorde en kjempestor innsats. De har ikke fått oppmerksomheten de kanskje skulle hatt.

VGs anmeldelse av «Den 12. mann»: Kald krig

«Den 12. mann» er et prosjekt Harald Zwart og kona Veslemøy Ruud Zwart har holdt på med i over 10 år. Det var Veslemøy som endelig fikk sparket i gang prosjektet, avslører regissøren.

– Det var hun som sa «NÅ» må vi lage denne filmen. «Nå er du moden nok», sa hun, da var det bare å sette i gang.

– Det som virkelig løsnet prosjektet var å finne Thomas (Gullestad, som spiller Jan Baalsrud, journ.anm.), Det har vært det største hinderet: Hvem skal spille Jan Baalsrud.

Gullestad, som ikke er skuespiller til daglig, ble valgt foran en lang rekke norske skuespillere som Zwart prøvde ut. For Zwart var det viktig å finne den rette personligheten da han jaktet Baalsrud.

– Jo mer research jeg gjorde på Baalsrud, jo mer følte jeg at jeg kjente ham. Jeg følte det er veldig slik Thomas er; en naturlig person med glimt i øyet og et varmt hjerte. Jeg synes hans personlighet var veldig lik Jan Baalsruds.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder