PREMIEREKLARE: Regissør Patrik Syversen, skuespiller Jenny Skavlan, hovedrolleinnehaver Henrik Thodesen og regissør Nini Bull Robsahm har premiere med filmen «Hjelp, vi er i filmbransjen» 22. juli. Foto: Knut Erik Knudsen/VG

Her er norsk films nye stjernegjeng

Ny film markerer generasjonsskifte* Tar over etter Hennie & co.

Åtte år etter at vennegjengen i «Buddy» ble Norges nye filmyndlinger, står en ny generasjon skuespillere klare til å erobre filmbransjen.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Skuespilleryrket har definitivt gitt mersmak. Jeg spiller gjerne en rolle igjen i en norsk spillefilm, sier Henrik Thodesen, som har fått sin første skikkelige skuespillerdebut som hovedrolleinnehaver i filmen «Hjelp, vi er i filmbransjen».

I 2003 slo Janne Formoe, Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch og Anders Baasmo Christiansen gjennom i den norske spillefilmen «Buddy». Åtte år senere har samtlige skuespillere medvirket i utallige norske produksjoner, og er å anse som de største filmstjernene her til lands.

I likhet med «Buddy»-gjengen er «Hjelp, vi er i filmbransjen»-castet gode venner på privaten, og filmen har i lang tid vært en av sommerens mest forhåndsomtale produksjoner. Jenny Skavlan mener det private vennskapet blant skuespillerne har påvirket filmen i positiv retning.

SUKSESS: - Sjarmør og gutt Nicolai Cleve Brock, den lett desperate stuntmakeren Aksel Hennie, den svettende og strevende Anders Baasmo Christensen, Janne Formoe i golddigger-form og en totalt uimotståelig Pia Tjelta, skrev VGs anmelder om de da ukjente skuespillerne i 2003. Åtte år senere er samtlige regnet som landets mest kjente filmstjerner. Foto: Sandrew Metronome

Stor takhøyde

- Vi kjenner hverandre godt og vi kan gi hverandre ærlige tilbakemeldinger uten at man blir fornærmet, sier Skavlan til VG.

VGs filmekspert Jon Selås tror Skavlan og resten av skuespillerne Odd-Magnus Williamson, Stig Frode Henriksen, Stein Johan Grieg Halvorsen og Henrik Thodesen har potensialet til å overta arven etter «Buddy-generasjonen».

- Jeg er overbevist om at de vil medvirke i mange norske filmproduksjoner fremover. Mange av dem er veldig dyktige, og de brenner for hva de driver med. Felles for dem er at de også har karakter og særpreg som vil kunne gi dem mange muligheter, sier Selås, som mener timingen for å slå igjennom er perfekt.

NY SUKSESS? Henrik Thodesen, Odd-Magnus Williamson, Stig Frode Henriksen, Stein Johan Grieg Halvorsen, Marte Germaine Christensen, Jenny Skavlan og Christian Rubeck er klare til å overta arven etter «Buddy»-generasjonen fra 2003. Foto: Richard Eriksen/Tappeluft Pictures

Åpnet for flere

- Den norske filmbransjen er i endring. Det er i ferd med å bli større bredde i sjangerne, og tiden hvor man kun brukte trente teaterskuespillere er forbi, påpeker han.

Også MGP-general og kjendisekspert Per Sundnes er spent på kvaliteten på filmen.

- Om denne filmen og disse skuespillerne markerer et generasjonsskifte på lik linje med «Buddy», avhenger av kvaliteten på filmen. Jeg må innrømme at jeg er spent på hvor god denne filmen faktisk er: Selv synes jeg tittelen høres skummel ut. Jeg håper virkelig ikke de har gått i fella og laget en internfilm, sier Sundnes.

- Hva skiller «Hjelp vi er i filmbransjen»-generasjonen fra «Buddy»-generasjonen?

- De virker mer skamløse: Janteloven er for lengst forsvunnet og de kjører sitt eget løp og ser seg ikke til siden. Det er bare en vei, og det er fremover. Sånt står det respekt av. Dessuten tror jeg disse menneskene er sterkere skodd enn tidligere generasjoner også. Tryner de, så reiser de seg opp igjen og fortsetter. Jeg liker det de representerer og gjør, og det er tydelig at mange av skuespillerne er multikompetente, sier Sundnes til VG.

Blod på tann

Thodesen håper filmen, som har premiere neste fredag, vil kunne være et springbrett til andre fremtidige skuespillerjobber.

- Det hadde selvsagt vært morsomt og fortsatt i samme spor. Hvis filmen blir bra, så håper jeg at det kan bidra til at jeg får noen oppdrag i fremtiden, sier han.

Og det har han allerede visstnok fått. Ifølge regissørene Nini Bull Robsahm og Patrik Syversen akter de å bruke komikeren fra kjent fra «Torsdag kveld fra Nydalen» igjen.

- Henrik har vært fantastisk å jobbe med på settet. Han er veldig scenevant og effektiv. Vi vil definitivt caste han på nytt, og dersom det blir en oppfølger til denne filmen er han selvskreven, sier Robsahm til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder