BOK: - Han skriver om mine reaksjoner på det å bli gammel og oppleve det jeg opplever nå, sier Wenche Foss om den planlagte biografien. Foto: Scanpix

Wenche Foss skriver sitt siste kapittel

Wenche Foss (93) er i gang med en oppdatert versjon av biografien om seg selv. Hennes eneste krav til forlaget er at den skal komme ut etter at hun er død.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Den kommer ut når jeg er død da vet du. Man ser hvordan det går. Sånn er det, dø skal vi alle, men litt humor må man ha, sier divaen til VG.

I disse dager jobber hun og Sturle Scholz Nærø intenst med en revidert utgave av biografien «Etterpå», som gis ut på Gyldendal forlag.

Første utgave kom i 1999, og Foss' forhold til døden var sentralt også i den.

- Jævlig å bli gammel

- Det blir bare mer og mer interessant, sier hun om skriveprosessen.

- Han skriver om mine reaksjoner på det å bli gammel og oppleve det jeg opplever nå. Vi har det så hyggelig sammen. Det er så fint å fortsette den blå boken. Jeg forklarer hvordan det er å bli gammel og hvor jævlig det er. Uten humor hadde jeg ikke sittet her i dag. Sturle er så begavet at han klarer å forklare hvordan det er, skryter hun, som la på seg åtte kilo før jul.

Ivrig Foss

- Jeg har holdt meg i form bare for å overleve julen. Jeg har drukket noe som skal være så sunt. Nu skal vi se julaften, nu skal vi se nyttårsaften og kanskje våren, sier hun, og legger til;

- Alt er usikkert, det er dødelig, så vi får se.

Jevnlige møter

Sturle Scholz Nærø sier til VG at han og Wenche nå har jevnlige møter.

- Vi har jobbet med den en stund nå i høst. Og det som er Wenches motivasjon er at hun håper at åpenheten rundt døden kan ha et nytteperspektiv for andre, sier Scholz Nærø.

- Hvordan var det for henne å jobbe med boken da hun levde med et tidsperspektiv der hun ga uttrykk for at hun hadde fire uker igjen å leve?

- Hun var ekstra ivrig på å jobbe da. Da bare jobbet vi på da det var mulig! forteller Scholz Nærø.

-Hjertevarm

De siste kapitlene skrives i jeg-form som resten av den opprinnelige boken.

- Foss ønsker at den skal komme ut etter at hun er død, og det er klart det er et ønske vi etterkommer, sier redaksjonssjef Jan Swensson i Gyldendals dokumentaravdeling

Han er ikke overrasket over hennes ønske.

- Det er jo ganske naturlig i og med at den boken handler om å møte døden. Det er en viktig utgivelse om et viktig tema. Den dreier seg mye om å bli eldre, om å møte døden på en verdig måte, om å ta vare på hverandre. Det er en hjertevarm og klok bok.

Les flere nyheter på Rampelys-forsiden
Følg Rampelys på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder