PRØVER NOE NYTT: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, her avbildet under «Haram»-innspillingen, håper at hans egen distribusjonsløsning vil fungere. «Haram» er nå tilgjengelig for leie over SMS til den nette sum av 21 kroner, noe som betyr at regissøren selv tjener under ti kroner per visning. Foto:Robert S. Eik,VG

Ulrik Imtiaz Rolfsen dropper distributører – satser på eget direktesalg

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen (43) mener filmbransjens distribusjonsmarked innebærer «slavekontrakter» for produsentene. Nå satser han på sin egen løsning.

  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg prøver finne alternative metoder å distribuere film på. Etter at «Haram» gikk på kino, har jeg vegret meg for å gi den ut på DVD og Blu-ray. Jeg synes disse formatene er mer eller mindre døde, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen til VG.
Denne helgen reiser regissøren til Haugesund for å overvære Amanda-prisen, hvor fjorårets «Haram» kan stikke av med statuetten for beste mannlige hovedrolle. Filmen, som fikk terningkast tre av VGs anmelder, er nå tilgjengelig på leiemarkedet – men ikke gjennom tradisjonelle kanaler.
– Jeg kan ikke tvinge folk til å droppe ulovlig nedlasting, men jeg kan gjøre filmen min tilgjengelig og billig. Jeg tror filmene på dagens marked har for høy pris, sier regissøren selv.
Jeg har lyst til at «Haram» skal koste like mye som en brus.
Les også: Amanda-nominert vil flytte prisen

Utviklet gjennom egne midler

Dermed kan publikum leie «Haram» for litt mer enn en tjuekroning, gjennom filmens hjemmeside. Denne direktesalgløsningen gjør at Rolfsen hopper over et ellers fast distribusjonsledd.
– Hvis du får støtte av Norsk filminstitutt til å lage en film, er du også pliktet til å ha en kinodistributør – og de binder produsentene på hender og føtter. Distributørene har slavekontrakter når det gjelder videresalg, sånn at de selv sitter igjen med alle pengene, sier han.
Han anslår å ha brukt om lag 30.000 kroner fra egen lomme for å få SMS-løsningen på plass. Hvis salget fungerer, vil han fortsette å bruke systemet fremover. Regissøren tror ikke han er alene om å se etter nye alternativer.

– Jeg har muligheten til å gjøre dette fordi jeg sitter på alle rettighetene til filmen, og det er det ikke alle som gjør. Men nå har jeg tatt kostnadene ved å utvikle en løsning, og den deler jeg gjerne med andre produsenter, konstaterer han.
Husker du? Lagde forskjellige trailere til gutter og jenter

Føler seg ikke truet

Frida Ohrvik, administrerende direktør i Norsk Filmdistribusjon, tviler på at regissørens løsning kommer til å bli en ny trend i dagens filmbransje.
– Det kommer ikke til å skje! Jeg føler meg overhodet ikke truet. For meg er dette et tullete prosjekt. Jeg tror dette er forsøkt i veldig mange andre land, sier hun.

– Rolfsen mener at dagens DVD- og Blu ray-filmer koster altfor mye?
– Det må være lenge siden Rolfsen har vært i butikken, for prisene har falt – i likhet med resten av markedet. Det er bare sånn det er, mener Ohrvik.
Direktøren tror at flere i bransjen har prøvd seg på lignende distribusjonsløsninger, uten nevneverdig hell.
– Fornærmede regissører sitter og sutrer, og så finner de på noe nytt som de tror vil fungere bra. De fleste som distribuerer selv, gjør det fordi etablerte selskaper takker nei – og det gjør de jo hele tiden, for det er ingen menneskerett å få filmen sin satt opp på kino. Jeg tror Rolfsen gjør dette fordi det er hans eneste mulighet. Hvis han får det til, er det fint for ham, sier hun.Så du denne? Rolfsen etter voldtekts-påstand: – Unnskyld!

Tror distributørene er redde

Ulrik Imtiaz Rolfsen avviser Ohrviks påstander kontant. I utgangspunktet hadde han en avtale på gang med Nordisk Film, hevder han – men planene gikk i vasken på grunn av strenge krav fra hans side.
– Vi bestemte oss for å gå hver vår vei. «Haram» har uansett solgt flere billetter enn de fleste andre norske filmer har gjort i det siste, så Ohrvik får mene hva hun vil. Dette viser bare hvor redde distributørene er, sier Rolfsen.
I juni fikk regissøren uventet besøk av PST, som tok med seg flere filer fra hans kommende dokumentarprosjekt om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge. Tingretten fastslo at PST får se opptakene, og en enstemmig lagmannsrett tok samme beslutning. Nå er saken anket til Høyesterett. I så måte er Rolfsen lite bekymret for distribusjonsbransjen akkurat nå.
– De får bare stille seg i kø. Jeg har andre å krangle med om dagen, ler han.

Les mer: PST mener filmopptak avslører IS-rekruttering

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder