KJEMPER I FRONT for «Louder than Bombs» i Cannes: Filminstituttets Stine Oppegaard med sine gatesoldater Andeol Moreau og Morgan Vollenweider. Foto: JON SELÅS,

Bomber og gategerilja for norsk film i Cannes

Det er gylne og travle tider for norsk film i Cannes. Alt fra «Bomber» til gategerilja tas i bruk for å bli sett!

 • Jon Selås

Artikkelen er over fem år gammel

Foto: ,

Joachim Triers «Louder Than Bombs» i hovedkonkurransen er selvfølgelig den store bølgebryteren. Utenlandsansvarlig i Norsk filminstitutt, Stine Oppegaard, melder om enorm interesse og intens jobbing; selv en smule mild «geriljataktikk» er tatt i bruk: Ungguttene Andeol og Morgan storeier gatelangs med PR-materiell og skal dele ut 2000 pamfletter til alle med festivalakkreditering rundt halsen. Dette er kombinert med plakater, annonser i den helt sentrale publikasjoner, og sosiale evenementer.

– Det må også sies at den norske hovedprodusenten, Motlys, har jobbet utrolig godt og profesjonelt med sin film. All ære til dem; de, kanskje bedre enn noen, vet hva dette dreier seg om, sier Oppegaard.

I forhold til et norsk «normalår» er det skutt inn om lag en million ekstra kroner i markedsføring i forbindelse med «Louder than Bombs», inkludert bidrag fra Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris og et et markedsføringstilskudd på 600 000 fra Filminstituttet til hovedprodusent Motlys.

(Saken fortsetter under bildet)

STJERNER: Isabelle Huppert og Gabriel Byrne i«Louder than Bombs». Foto: MOTLYS,

Mandag er den helt store dagen, men gallakledd verdenspremiere i Festivalpalasset, der blant andre kulturminister Thorhild Widvey, den norske Paris-ambassadøren og representanter for Utenriksdepartementet vil slå følge med Joachim Trier og hans stjerner opp den røde løperen: Isabelle Huppert, Gabriel Byrne, Rachel Brosnahan (Fra «House of Cards») og unge Devin Druid. Jesse Eisenberg er forhindret, fordi han er i New York og spiller sitt eget stykke «The Spoils».

REGISSØR Joachim Trier. Foto: MOTLYS,

Norge har tidligere vært tidvis godt representert i Cannes' sideprogrammer. Men i hovedprogrammet må vi tilbake til 1979 for å finne en norske film; Anja Breiens «Arven».

Så kan man alltids spørre: Er det et tilfeldig lykketreff at Triers film havner i hovedkonkurransen i Cannes?

Svaret er et definitivt nei. Eller sagt med Stine Oppegaards ord:

– Cannes ventet på Trier!

Oppegaard har vært med siden 1990 og har inngående kjennskap om dynamikken om hvordan kandidaturer til de alle fornemste festivalene finnes frem til.

Mange festivaler har «sine» favoritt-regissører. Men ved siden av dem foregår det hele tiden en intens overvåkning av nye navn som kan bli aktuelle. Joachim Trier har vært i Cannes' søkelys helt siden «Reprise». Den ble ikke ferdig til Cannes i 2006 – som uansett le et gullår for Norge, med «Den brysomme mannen» og «Slipp Jimmy fri» i Kritikeruken», Bobbie Piers kortfilm «Sniffer», som vant til nå Norges til nå eneste Gullpalme samt «Uro» i sideprogrammet Un certain Regard.

Men Trier premierte senere denne sommeren i tsjekkiske Karlovy Vary, og ble denne festivalens sensasjon. I 2011 ble det så gjort plass til ham i Un certain regard med «Oslo 31. august». Når så «Louder then Bombs» var helt sikkert ville bli noe av – etter et par års utsettelse på grunn av vansker med finansieringen – var det noe i nærheten av sikkert at hovedprogrammet ville bli neste steg på stigen: Hovedprogrammet i Cannes.

– At det kunne gå den veien, fikk vi en klar forståelse av allerede under en arbeidslunsj vi hadde med festivalen i Paris i november i fjor, bekrefter Oppegaard.

2015 har for øvrig vært et helt ekstraordinært år for norsk film internasjonalt: Anne Sewitskys «De nærmeste» gjorde furore under amerikanske Sundance Film Festival; Ole Giævers «Mot naturen» ditto i Berlin; Toill Kove ble nominert for tredje (!) gang til Oscar for sin «Moulton og meg». Og nå, altså, «Louder than Bombs» her i Cannes, der forhåndsforventningene faktisk er skyhøye; samtlige tidsskrifter og nettsteder har den på listen over denne festivalens «must see».

- Trykket er stort, interessen er enorm. Og det er faktisk noe hele film-Norge profitterer sterkt på, sier Stine Oppegaard.

Allerede søndag, 17. mai, etter pressevisningen, blir det klart om det er klart for flaggheising for filmen!

Norsk kinopremiere er stipulert til oktober.

Les også

 1. Glitter og gråhet åpner Cannes

  CANNES (VG) Den røde løperen var like overgivent glamorbestrødd som vanlig.
 2. Stjernespekket norsk film i hovedkonkurransen i Cannes

  Den norske regissøren er valgt ut til det viktigste programmet i verdens største og viktigste filmfestival.
 3. Aftonbladets Jens Peterson, Kim Skotte fra Politiken og VGs Jon Selås: Dette er Skandinavias heteste filmnavn ute i verden akkurat nå

  Svenskene og danskene har jobbet i den internasjonale filmverden i mange år. Nå kommer de norske stjernene.
 4. Noomi Rapace skal spille opera-diva

  Noomi Rapace (35) kan snart føye enda en Hollywood-film til merittlisten.
 5. Stjernespekket Trier-film i gang etter utsettelser

  Etter et år med utsettelser setter Joachim Trier (40) endelig i gang  innspillingen av «Louder than bombs» – nordmannens…
 6. Jobber døgnet rundt for å få norsk Cannes-film klar

  En uke før den storstilte premieren i Cannes er Joachim Triers film «Louder Than Bombs» ikke ferdig.

Mer om

 1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

 1. Stjernespekket norsk film i hovedkonkurransen i Cannes

 2. Widvey hyller norsk film i Cannes

 3. Slik var Cannes-konkurransen for 36 år siden

 4. Produsenten: «Louder Than Bombs» er ingen flopp

 5. Filmanmeldelse: «Louder Than Bombs»

Fra andre aviser

 1. Triers suksess har en bismak

  Aftenposten
 2. Joachim Triers film til Cannes

  Bergens Tidende
 3. Døsvig mingler med stjernene

  Bergens Tidende
 4. Joachim Triers nye film skal delta i hovedkonkurransen i Cannes

  Aftenposten
 5. Joachim Trier nominert til Nordisk råds filmpris for tredje gang

  Aftenposten
 6. Joachim Trier blir jurypresident for Kritikeruken i Cannes

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder