SIKKERHET PÅ SYKKELSETET: Silje Salomonsen i «Hjelperytteren».

SIKKERHET PÅ SYKKELSETET: Silje Salomonsen i «Hjelperytteren». Foto: Nils Bremdal-Vinell / Norsk Filmdistribusjon

Filmanmeldelse «Hjelperytteren»: Hva føler du nå?

«Klatredronningens» fall.

DRAMAKOMEDIE

«Hjelperytteren»

Norge. 9 år. Regi: Jannicke Systad Jacobsen.

Med: Silje Salomonsen, Espen Klouman Høiner, Agnes Kittelsen, Kjersti Tveterås, Nader Khademi.

VG:s terninger viser 3 prikker

Kimberly Larsen (Salomonsen) er blitt skandalisert. Kim, som for 15 år siden var Norges beste syklist, med en karriere i USA til å bevise det, og i de siste seks årene har vært leder i Norges Cykleforbund, har innrømmet at hun på toppen av karrieren dopet seg på EPO.

Hun unngår å nevne at hun bloddopet seg også. Det får være grenser til ærlighet.

Nå, etter en ydmykende pressekonferanse, føler hun seg lettet. «Det verste er over», sier hun. Det skal vise seg å ikke stemme.

KLATREDRONNING PÅ DOP: Silje Salomonsen i «Hjelperytteren». Foto: Nils Bremdal-Vinell / Norsk Filmdistribusjon

Pressefolk jager henne, fans vender seg mot henne. Sponsorer skygger banen, spalten hennes i Stella legges ned. Ingen vil høre motivasjonsforedrag fra fuskere.

Silje Salomonsen la seg i topptrening for å spille syklist: – Var totalt vrak etterpå

Verre: Den irriterende propre tøffelmannen hennes, Peter (Klouman Høiner), tar med seg ungene og stikker, trass i at han har vært innforstått med alt sammen hele veien.

Kim, som idet filmen begynner synes å finne en viss underholdningsverdi i sin egen skjebne – hun føler seg simpelthen ikke spesielt skyldig, i og med at alle andre gjorde nøyaktig det samme som hun gjorde – blir kastet ut i en livskrise.

MED FANS SOM DETTE, HVEM TRENGER FIENDER?: Silje Salomonsen i «Hjelperytteren». Foto: Nils Bremdal-Vinell / Norsk Filmdistribusjon

Hva skal hun gjøre nå? Hevne seg på den prektige Grete Stein (Kittelsen), kanskje, som var akkurat like skitten som Kim, men ikke har vedgått noe som helst?

Lagde doping-komedie midt i Johaug-oppstyret

I den grad «Hjelperytteren» er en satire, er det en mild én, som går på bekostning av nordmenns grenseløse naivitet når det kommer til doping i idretten (alle andre gjør det, men ikke vi!) og prestasjonskulturen som får oss til å søke veiledning i selvhjelpsbøker og – når de ikke virker – religion.

Den får også en del ut av det at det som regel finnes en akt nummer to i norske liv, bare man er villig til å snakke ut om den vonde tiden i pressen og stille opp i en realityserie på TV.

DJEVELEN MED DETALJENE: Nader Khademi som Kims agent i «Hjelperytteren». Foto: Nils Bremdal-Vinell / Norsk Filmdistribusjon

Salomonsen er upåklagelig i hovedrollen, og Khademi, som Kims agent, spriter opp enhver scene han er med i, akkurat slik han gjør i «Heimebane». Systad Jacobsen, som står for både manus og regi, er ikke redd for det overraskende og lett surrealistiske.

Denne anmelder skulle ønske at «Hjelperytteren» hadde pirket dypere i den blonde, rotnorske naiviteten, og dynamikken som inntreffer når denne føler seg «forrådt» (og eventuelt tilgir igjen).

Noe antydende og unnselig. Men det er en fin, passe pussig film, dette her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder