GLANSDAGER: Louis Jourdan i Venezia i 1952. Foto:Walter Attanni,Ap

«Gigi»-stjernen er død

Den franske Hollywood-skuespilleren Louis Jourdan ble 93 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Louis Jourdan

Jourdan, kjent fra filmklassikere som «Gigi», «CanCan», «Madame Bovary» og «Three Coins In The Fountain», sovnet inn i sitt eget hjem i Beverly Hills lørdag. Det opplyser forfatter Olivier Minne, som holder på å skrive biografien om stjernen.

– Louis Jourdan var den siste gjenlevende franske skuespilleren fra Hollywoods gullalder. Han var svært stolt over USA-karrieren sin, sier Minne til Fox News.

1946: Louis Jourdan slår av en prat med skuespiller Shirley Temple under et besøk i et TV-studio. Jourdan døde lørdag, mens Temple gikk bort for ganske nøyaktig ett år siden. Foto:,Ap

Jourdan spilte mot en rekke kjente kvinner, deriblant Joan Fontaine, Jennifer Jones, Grace Kelly, Doris Day og Shirley MacLaine på 30- og 50-tallet.

Typisk forfører

Selv om Jourdan skal ha vært svært fornøyd med gjennombruddet i USA, skal han ha følt at han altfor ofte opp med typiske forfører-roller i romantiske filmer. Han skyldte på sin franske aksent.

– Jeg ønsket jo mer enn bare å hviske i kvinners ører, skal han ha uttalt.

De siste årene skal han ha vært lei av å se sine egne filmer på TV.

– Når de sendes på TV, så skifter jeg kanal. Hollywood skapte et image, og det har jeg avfunnet meg med for lenge siden. Jeg var den franske klisjeen, skal han ha uttalt i senere år ifølge Fox News.

Men Jourdan spilte ikke bare sjarmør. Han høstet også anerkjennelse som kjeltring i filmer som «Julie» og «Octopussy».

Mest berømte rolle

Han skal selv ikke ha sett på filmmusikalen «Gigi» (1958) som sin største prestasjon, selv om det er den som har blitt stående som hans største suksess. Da viste Jourdan nemlig også sitt musikalske talent. Filmen vant hele ni Oscar, selv om Jurdan ikke vant sin egen statuett. Han ble faktisk aldri nominert til Oscar, men kunne trøste seg med Golden Globe-seier for beste mannlige hovedrolle i «Gigi».

1984: Louis Jourdan og kona Berthe Fredrique på en kjendisgalla i New York. Foto:,Ap

Skuespilleren, som ble født i Marseilles i 1921, skiftet navn flere ganger. Han het opprinnelig Louis Gendre, men da han slo seg opp som skuespiller, byttet han til Pierre Jourdan – deretter Louis Jourdan. Siden hans far eide et hotell i Cannes, stiftet han tidlig bekjentskap med filmskapere som på grunn av hans pene utseende oppmuntret ham til å studere drama i Paris. Det rådet fulgte han.

Kona døde i fjor

Han spilte i en rekke filmer i hjemlandet før han fikk sin første sjanse i Hollywood – i Alfred Hitchcock-regisserte «The Paradine Case», hvor han spilte mot blant andre Gregory Peck. Jourdan har også hatt roller i flere TV-serier. Stjernens siste opptreden på filmlerretet var i 1992 – i «Year of the Comet».

I 2010 ble han slått til ridder i hjemlandet for sin lange innsats innen bransjen.

Jordan holdt sammen med kona Berthe Frederique Jourdan i 68 år. De giftet seg i 1946, og hun døde i fjor. De hadde en sønn sammen, men han døde av en overdose i 1981.

1959: Louis Jourdan og kona Berthe Fredrique var gift i nesten 70 år. Her avbildet ved sitt hjem i Beverly Hills, hvor de bodde i over 50 år. Foto:Anonymous,Ap

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder