Dette har skjedd i «Hobbiten»

Dersom du ikke husker handlingen i de to første Hobbiten-filmene, har du den i kortform her:

  • Jon H. Rydne

Artikkelen er over fem år gammel

I «HOBBITEN» DEL 1, «EN UVENTET REISE» befinner vi oss i Midgard, 60 år før hendelsene i «Ringenes herre». Her møter vi hobbiten Bilbo Lommelun, som bor i en særdeles velutstyrt hule under jorden. Hobbiter er fredfulle, småvokste, hjemmekjære og massivt matglade skapninger, som aldri har tatt del i de verdenshistoriske hendelser. Men Bilbos trygge verden blir snudd opp ned da 13 dverger ramler inn i huset hans en kveld, etterfulgt av trollmannen Gandalv.

Dvergene og Gandalv skal ut på en farefull ekspedisjon for å gjenvinne det gamle kongeriket Erebor under Ensomfjellet, mil etter mil mot øst. Der har nemlig den fryktelige dragen Smaug tatt bolig, i dvergenes praktfulle fjellhaller, omgitt av deres hauger av gull og edelstener.

Dvergenes leder er Thorin Eikenskjold, den avdøde dvergekongens steile og stolte sønnesønn. Ekspedisjonen trenger en rapptenkt tyv, som kan lure seg inn til dragen, som aldri har kjent lukten av en hobbit, noe som øker sjansene for ikke å bli oppdaget. Med Bilbo blir de 14 og unngår tallet 13, som betyr ulykke. Etter mye om og men sier Bilbo ja, for han vil ikke kalles feig.

Ekspedisjon legger ut på den lange reisen gjennom Midgard. Stadig blir de forfulgt av den grusomme sjefen for orkene, Azog, som er Thorins gamle fiende.

Gandalvs vimsete og merkverdige trollmannskollega Radagast oppsøker dem med skremmende nyheter. En ond makt har tatt bolig i Myrkskog. Radagast kan snakke med dyr og er en slags naturvokter, som farter rundt på en slede trukket av harer.

Under de mektige Tåkefjellene blir de angrepet av tussene, men Bilbo kommer seg unna og forviller seg ned i de dype tussegangene under fjellet. Her møter han skapningen Gollum, og finner en fantastisk gullring som gjør ham usynlig. Gjennom en gåtelek lurer han Gollum og stikker av. Da Gollum skjønner at Bilbo har stjålet hans «kosssteligste» ring, blir han rasende. Dette er viktige hendelser for Tolkiens store verk «Ringenes herre», som ble skrevet senere.

Ekspedisjonen unnslipper også tussene, men vel ute blir de angrepet av Azog og hans vargridende orker. Det går nesten galt, men Bilbo redder Thorins liv i kampen. Filmen ender med at Gandalv får tilkalt de mektige kjempeørnene

I «HOBBITEN» DEL 2, «SMAUGS ØDEMARK»

følger vi ekspedisjonen på vei til Ensomfjellet. Men først møter de Beorn, halvt mann, halvt bjørn, den siste av hans folk. Han hater orker enda mer enn dverger, så følget får låne hester av ham, slik at de unnslipper Azog nok engang.

Vi får også vite at Azogs sjef er den onde trollmannen Åndemaneren, som igjen har tatt bolig i Dol Guldur, en mørk slottsruin inne i Myrkskog.

Gandalv advarer dem om farene som lurer i den store skogen, før han forlater dem for å undersøke nærmere ryktene om Åndemanerens tilbakekomst. Vel inne i Myrkskog blir de angrepet av kjempeedderkopper. Med Bilbos hjelp kommer de seg løs, bare for å bli fanget av skogalvene som hersker i Myrkskog, med alvekongen Thranduil samt det fagre alveparet Legolas og Tauriel i spissen.

Igjen er det Bilbo som redder dvergene, med hjelp av sin usynlighetsring. De unnslipper i tønner på en underjordisk elv, en av filmens actionhøydepunkter med humoristisk tilsnitt.

Lenger nede i elven møter de Bard, etterkommeren etter herren over Dal, som Smaug ødela.

Han får smuglet dem inn i Langsjøby, ved bredden av innsjøen Langsjø under Ensomfjellet. Thorin, dvergenes leder, overbeviser herren over byen til å utstyre dem for ekspedisjonen, ved å love å dele rikdommene når dragen er død. Så blir det stor fest.

Neste dag reiser ekspedisjonen opp mot fjellet, unntatt den skadede Kili og hans bror, samt Bofur, som var så bakfull at han ikke våknet. Men foran den hemmelige døren inn til fjellet blir det full stopp – før Bilbo løser nok en gåte, og den hemmelige døren til Erebor glir opp.

Vel inne sender Thorin Bilbo på leting etter den mektige juvelen og familieklenodiet Arkensteinen. Han finner den i haugen av skatter, men vekker med det Smaug, den enorme dragen.

Imens har Gandalv sendt bud med Radagast til alvedronningen Galadriel og ender i kamp med Azog og Åndemaneren i Dol Guldur. I løpet av kampen avslører Gandalv at Åndemaneren i virkeligheten er selveste Ringenes herre, den onde Sauron. Gandalv blir tatt til fange.

Tauriel og Legolas ankommer Langsjø, der de ender i kamp med Azogs orker og redder de av dvergene som ble igjen i byen.

Oppe ved Ensomfjellet stormer dvergene inn i dragens haller for å finne Bilbo, som ikke har vendt tilbake. En rasende Smaug jager dem rundt inni de høye hallene. Det ser mørkt ut, men Thorin og dvergene greier å få fyr på de enorme, gamle smelteovnene ved hjelp av dragens rasende flammer, og etter en stund slipper de løs en elv av smeltet gull, som spruter over Smaug.

Men dragen er ikke død, og unnslipper rasende ut hoveddøren til Erebor, der den får ristet av seg gullet og setter kursen for Langsjø for å spre ny død og fordervelse.

Filmen slutter med Bilbos skrekkslagne ord: «Hva har vi gjort?»

Les også

Flere artikler

  1. Vemodig farvel med Hobbiten

  2. «Ringenes herre»-regissør har bygget hobbithus i kjelleren

  3. Peter Jackson: – Harvey Weinstein vrir sannheten

  4. Helen og hjelperen

  5. Malta: En middelhavsperle

  6. Slik kan du hjelpe med å oppdage høyreekstremister

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder