Kneggende humorelite seiler sin egen sjø i Cannes

CANNES (VG) Er man filmstjerne, så er man filmstjerne. Da er Cannes stedet akkurat nå.

 • Jon Selås

Artikkelen er over seks år gammel

Spør bare Atle Antonsen, Morten Ramm, Odd Magnus Williamson og Edward Schultheiss, som har med seg regissør Ole Endresen, og som påtreffes i en alt for dyr båt i Cannes havn, der de snakker om sitt neste seriøst elleville filmstunt, «Jakten på Berlusconi».

Det er en film som ikke er i Cannes, som ikke har premiere før september og som definitivt ikke handler om Italias avgåtte statsminister.

- Men det hadde jo vært kjempestas om Silvio kunne plukket søppel på utsiden av Klingenberg kino på premierekvelden, da. Som et ledd i hans mange timers samfunstjeneste, mener Antonsen.

Travmiljø-satire

PÅ SJØEN: "Jakten på Berlusconi"-teamet. Odd Magnus Williamson, Morten Ramm. Foran: Edward Schultheiss, Atle Antonsen, Ole Endresen. Foto: JON SELÅS


Videoen viser de aller første bildene fra «Jakten på Berlusconi». Den er etter måten en relativt omfattende seriøst satireforsøk fra den norske humoreliten, med tema fra et - selvfølgelig helt oppdiktet - travmiljø i Oslo. Men Oslo Grand Prix er likevel sentral.

Edward Schultheiss har forlatt rollen som Kim i «Himmelblå», fordi han var av akkurat passe størrelse til å spille kusken Bjarte Lem - fritt etter en tidligere Tromsø-keeper med et historisk selvmål.

Bjarte er tidligere toppkusk med litt kulemage og stor gjeld i tillegg til en kone med galopperende pengeforbruk. Han ligger derfor helt klart i dødens i forhold til dagliglivets krav. Videre bong-lykke har han heller ikke. Derimot et par riktige dårlige stalltips til hvordan oddsen kan økes. Gjett hvordan det går!

- Helt fantastisk å bli spurt om dette, forteller Schultheiss, som likevel mener seg kvalifisert etter å ha drevet tippesjappe i to år i Lunde i Telemark. Han måtte dessuten lære seg å kjøre travhest.

- Skremmende; tvers gjennom skremmende. Det går i 55 kilometer i timen og hesteskoene er halvannen tomme fra ballene dine. For hvert steg. Dessuten opplevde jeg at min første treningshest brukte toppfarten til å drite meg midt i trynet første gang jeg kjørte. Snakk om å lide for kunsten! Sier Schultheiss.

Han får dessuten samstemmig skryt for å være en skuespiller som alle synes synd på, uansett hindre og vanngraver.

En forsvunnet hest

«Berlusconi» i denne sammenheng er simpelthen en hest. En topphest, med tenner, man, temperament og selvbevissthet en moderne italiensk duce verdig.

- Det finnes så sykt mange skrudde hestenavn, at vi sto helt fritt. Dessuten finnes faktisk en hest som heter Berlusconi, forteller Antonsen.

Det er denne hestens kriminelle forsvinning som virkelig setter fart på filmekvipasjen.

Hvori opptatt Bjørn Floberg som kneggende hesteeier med masser av gryn, Hege Schøyen er hans oppstrammede hoppe. Morten Ramm økokrim-betjent med mer ambisjoner enn vett; Henriette Steenstrup Ramms han håndfaste side-kick; Atle Antonsen er privatetterforsker med tilnavnet «Dyret», en tidligere fullblods leiesoldat med sans for smerte og virksomme metoder.

Mens Odda Williamsons rolle er for liten til egentlig å bli nevnt. Tross alt.

Endresens andre spillefilm

Bak tømmene: Regissør Ole Endresen, mannen som nesten klarte å ødelegge ryktet til en nobel sportsgren etter «Kong Curling».

Og ellers har TV-uhyrligheter som «Team Antonsen», «Ut i vår hage», «Etaten», «NAV» og noen «Lillyhammer»-episoder på samvittigheten. Endresen er antatt å være eneste menneske i Norge som kan sette hoven ned og stoppe kjeften Morten Ramm. Og tøyle ham til å spille nedtonet.

Endresen fremstår til vanlig som veldressert. Men det er han som har trukket historien opp fra havresekken. Og til og med skrev hele historien med tanke på den stallen av komikere som etter sommeren skal ut av paddocken.

Mer om

 1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

 1. Filmanmeldelse: Jakten på Berlusconi

 2. Ble irettesatt av regissøren: Nå har Ramm fått ny filmrolle

 3. Pluss content

  Hva gjør du nå, «Himmelblå-Kim»?

 4. Komikere må krangle mer!

 5. Karen Øye holdt på å takke nei til filmrolle - nå hylles hun

Fra andre aviser

 1. Jakter på en kinosuksess

  Bergens Tidende
 2. «Jakten på Berlusconi» er en hyperaktiv gangsterkomedie

  Aftenposten
 3. Ny latterkule fra Endresen

  Fædrelandsvennen
 4. Buskis fra Bjerke

  Bergens Tidende
 5. Kinofilm lanseres først på web-TV

  Aftenposten
 6. – Det er tungt som komiker å merke at du ikke er så morsom som du en gang var.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder