GUMMITRYNET VENDER TILBAKE: Rowan Atkinson i «Johnny English Strikes Again». Foto: Giles Keyte / United International Pictures

Filmanmeldelse «Johnny English Strikes Again»: For barnebarn og besteforeldre

Gammeldags gummitryne.

Artikkelen er over ett år gammel

KOMEDIE

«Johnny English Strikes Again»

England. 6 år. Regi: David Kerr.

Med: Rowan Atkinson, Emma Thompson, Olga Kurylenko.

VG:s terninger viser 3 prikker

Jeg visste jammen ikke at det ble laget filmer som «Johnny English Strikes Again» lenger. Komedier så gammeldags tannløse at det virker som om de eksisterer primært for å gi besteforeldre og barnebarna deres noe å se på kino sammen.

Ikke noe galt i det, per se. Ingen har direkte vondt av en omgang buskis-slapstick, ivaffal ikke når det er den evig begavede Rowan Atkinson som står for den.

På den annen side: Det hadde jo vært artig om noen hadde anstrengt seg littegrann da.

AGENTEN OG HANS ARBEIDSGIVER: Emma Thompson og Rowan Atkinson i «Johnny English Strikes Again». Foto: Giles Keyte / United International Pictures

Agenten Johnny English (Atkinson) blir kalt tilbake til tjeneste som en følge av at en ond hacker har avslørt identiteten til samtlige aktive etterretningsagenter i England.

Jeg håper dere likte det forrige avsnittet, synopsis-fans, for det er alt jeg gidder å si om «historien» i «Johnny English Strikes Again». Bortsett fra at English er på jobb for en statsminister spilt av Emma Thompson (glad i en dram), at han møter den smellvakre russiske spionen Ophelia (Kurylenko) på sin vei, at han atter en gang har den tomsete Bough (Ben Miller) ved sin side og – puh! – at Jack Lacy gestalter en «internettmilliardær» som holder hele gamle En-ger-land som gissel.

TYPISK RUSSISK FILMSPION: Olga Kurylenko i «Johnny English Strikes Again». Foto: Giles Keyte / United International Pictures

Filmen utspiller seg hovedsakelig på den franske rivieraen, noe som gir English anledning til å kjøre sin røde Aston Martin langs dramatiske kystveier, med britiske 1980-tallspop på bilstereoen. Han har ellers noen dumme «hjelpemidler» for hånden, av den typen som sømmer seg en James Bond-møter-Mr.-Bean hybrid av denne typen.

Som etterforsker/agent går Atkinson Peter Sellers’ Inspector Clouseu tettere i næringen enn noen gang før. «Johnny English Strikes Again» er en film full av hull i bakken som English faller ned i, full av bomber som går av på inopportune tidspunkt og generelt mye knall og fall. Det er nesten rørende gammeldags, det hele.

FILM: Agent null

Men det er litt trist at den i sin tid så hardtslående verbale komikeren Atkinson får null og niks å gjøre, og titt og ofte henfaller til sine største mimikk-«greatest hits» (tungen ut stadig vekk, og sperrer opp gullfiskøynene med fingertuppene).

Det er en helt ufarlig, vanvittig slapp komedie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder