OMSTRIDT FILM: Kyrre Hellum, Arthur Berning, Andreas Cappelen og Mads Ousdal spiller i filmen «Arme riddere». Foto: Fantefilm Fiksjon AS / Nordisk Film Distribusjon AS

Lunken respons på «Arme Riddere» - skylder på VG

(VG Nett) Den norske actionkomedien «Arme Riddere» har hittil ikke blitt noen kassasuksess. Nå mener filmprodusenten at VG bør beklage - som ikke ga filmen terningkast.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Dessverre har ikke besøkstallet vært så høyt som vi hadde håpet, tatt i betraktning at dette er en originalhistorie av Jo Nesbø, en leken og underholdende komedie, sier filmprodusent Martin Sundland til VG Nett.

Til nå har bare litt over 24.000 kinogjengere latt seg lokke til å se filmen, som VGs filmekspert Jon Selås ikke klarte å anmelde. Selås fikk for mange assosiasjoner til Utøya-massakren 22. juli, og kinoopplevelsen resulterte i omstridte «Den umulige anmeldelsen ».

«...For meg vokser klumpen i brystet: Jeg blir ikke kvitt bildene. Nedslaktingen vekker assosiasjoner jeg ikke burde fått og antydninger som ikke burde vært der», lød det i Selås' forklaring på hvorfor han ikke klarte å anmelde filmen.

- Urettferdig stempel

Filmprodusenten mener at Selås' reaksjon på filmen, og forklaringen som sto på trykk i VG, må ta en stor del av skylden for at filmen ikke frister mange nok.

- Flere faktorer spiller inn, som for eksempel at vi er midt i julebordsesongen. men ikke minst var det en stor avis som valgte en løsning vi var veldig lite fornøyd med, og som har skapt mye debatt. Den avisen heter VG, og den har satt et urettferdig stempel på filmen. «Arme Riddere» er først og fremst en gøyal komedie, sier Sundland.

- Tungt å bære

Til tross for labert besøkstall plasserte filmen seg på en tredjeplass på kinotoppen etter premieren fredag for en uke siden.

- Jeg tror de fleste har forstått at denne filmen ikke har noe med de tragiske hendelsene 22. juli å gjøre. De som har sett filmen, elsker den. Likevel har kanskje mange fått en oppfatning av at det er en voldsfilm, noe det ikke er. «Arme Riddere» er og blir en komedie. Så det utgangspunktet er vi veldig lei oss for, og det er tungt å bære, forklarer produsenten.

PRODUSENTER: Are Heidenstrøm (t.v.) og Martin Sundland har produsert «Arme riddere». Foto: VG

Ønsker beklagelse

Sundland synes det er trist at VGs anmelder fikk den følelsen han gjorde da han så filmen. Likevel mener produsenten at VG skylder filmselskapet en unnskyldning.

- Vi skulle ønske at VG hadde sett at dette ble feil. Det som skjedde, var heavy. Og ja, vi synes ikke det hadde vært urimelig med en beklagelse fra VG, sier Sundland.

Produsenten mener at VG burde satt en annen person på jobben når Selås ikke så seg i stand til å utføre jobben sin.

- Jeg tror dette kan få etterspill for filmbransjen generelt. Det er mange som har reagert på måten dette ble håndtert på. Dersom filmanmelderne ikke tar filmene for det de er, så har vi et problem, sier Sundland til VG Nett

VG-sjef: - For enkelt

Avdelingsleder i VG Rampelys, Ellen Limstrand, ser ikke at VG har noe å unnskylde seg for.

- Det blir for enkelt å skylde på VG når besøkstallene er dårlige. Det er ikke uvanlig at en film får sprikende anmeldelser. Det ligger i anmelderiets natur at det er vedkommendes oppfatning av filmen som preger anmeldelsen. Det er heller ikke uvanlig at en film får terningkast 1 eller 2. I stedet for å skylde på media når en film, bok eller album flopper, bør man kanskje heller gå litt i seg selv og se hva man har laget, sier Limstrand.

Hun poengterer Jon Selås' lange fartstid som filmanmelder.

MANGEÅRIG VG-ANMELDER: Jon Selås (56) Foto: VG

- Når vår anmelder for første gang i sin over 20 år lange karriere som filmanmelder, havner i den situasjon at han ikke klarer å trille terning, valgte vi å lytte til hans vurdering. Det var en kontroversiell avgjørelse, men anmelderi er veldig subjektivt. Det viser også spriket i de vurderingene denne filmen har fått, sier Limstrand.

Til dette svarer Sundland:

- Når Ellen Limstrand sier at det blir for enkelt å skylde på VG når besøkstallene ikke er som håpet, er vi selvfølgelig enige i det. Vi er som alle andre klar over at dette er sammensatt av mange faktorer. Filmen hadde premiere i den største julebordshelgen. Desember er også en travel måned for folk, og kino står kanskje ikke høyest på plakaten, sier Sundland.

Intern runde

- Vi må også gå en runde internt og se på hvordan vi har kommunisert at dette er en komedie. Vi er likevel av den oppfatning at VGs beslutning om ikke å anmelde filmen, og samtidig stemple den til de mest grusomme hendelsene i Norges historie, har vært med på å gi det norske folk et feilaktig bilde. «Arme Riddere» er for oss som har laget den, en leken komedie, sier Sundland.

- Føles grovt

Filmprodusenten sier til VG Nett at alle som har jobbet med filmen, også forfatter Jo Nesbø, opplevde kritikken som urettferdig og urimelig.

MANGE FEMMERE: Selv om VG ikke ga «Arme Riddere» terning, har mange andre anmeldere trillet gode terninger. Foto:

- Det vanskeligste er at man ikke kan forsvare seg mot det, og det føles grovt. Vi har jobbet med dette filmprosjektet i mange år, og alle er stolte av arbeidet, sier Sundland, som finner trøst i at mange andre anmeldere hyller filmen.

- Tross alt har et overveldende flertall i kritikerkorpset gitt filmen terningkast 5. De har forstått at dette er en komedie.

- Skittenrealistisk

I et intervju med VG Nett for en uke siden forklarte Jon Selås nærmere hva assosiasjonene gikk ut på.

- Det er en sånn skittenrealistisk actionkomedie, og det er grafiske scener - for øvrig godt laget - av folk som blir skutt, kroppsdeler som blir liggende igjen. Alt dette ligger til denne typen filmer, men mens dette utvikler seg i filmen, greier jeg ikke la være å fremkalle bilder av alt det vi vet har skjedd under nedskytningen på Utøya. Jeg blir ikke kvitt det.

LES OGSÅ: Filmprodusenten om 22. juli-assosiasjonene: - utrolig trist

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder