Såpe-sjakal

«Sjakalen»

Regi: Michael Caton-Jones. Med: Bruce Willis, Sidney Poitier, Richard Gere, Diane Venora. Amerikansk. Aldersgrense: 18 år.

Artikkelen er over 22 år gammel

Og riktignok er det underholdende å se Bruce Willis paradere i et utall fantasirike forkledninger, å gjense den aldrende gentlemann Sidney Poitier, samt oppleve Richard Gere med nipugget irsk aksent. Men det skjer i en ytterst tilsølt historie, i stil og innhold meget fjernt fra den kirurgisk renskårne, stramme versjonen fra 1973, da leiemorder Edvard Fox lekte katt-og-mus med fransk politi mens han forberedte attentat på Charles de Gaulle.

Utvasket

Med Murens fall er handlingen ikke bare oppdatert, men totalt utvasket - i likhet med et FBI-team mer bestefaderlig enn godt er for spenningen, og med introduksjon av den snilleste IRA-terrorist (Gere) noen gang oppfunnet.

Etter et FBI-raid i den russiske underverden ønsker en mektig, russiske gudfar den optimale hevn, og hyrer leiemorderen «Sjakalen» (Willis) til et mord som skal ryste USA.

Filmen er delvis basert på manus til 1973-versjonen, med enkelte gjenkjennelige scener. Men her reiser Willis meget fort fra den «gamle» til den «nye» verden (USA), i noe som minner mer om «Reise-TV» enn en thriller.

For noen vil det være nok å se Bruce Willis med ølvom og feit sleik, og som homo-japp, 68'er, villmarksfanatiker og businessmann. Men det fremstår som tilfeldig og helt ytre staffasje, aldri bestanddel av en jakt denne filmen da heller aldri får noen dreis på.

Når det hele søles ytterligere til med litt over-nostalgisk terrorist-kjærleik, har thrilleren definitivt tapt for såpe-verdien.

Likevel: Det rene slurv er selv ikke en underholdnings-Sjakal verdig. Man kan synes hva man vil om den kalde krigs agenter, men kløkten hadde de - og deres fiksjons-etterapere - respekt for.

ELLEN MARGRETHE SAND

Mer om

  1. Filmanmeldelse

Flere artikler

  1. Bruce Willis setter rekord

  2. - Gleder meg til ny «Die Hard»

  3. - «Die Hard» er tidenes actionfilm

  4. Willis' datter (18) i narkorazzia

  5. Leiemorder-lek

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder