10 ÅR SIDEN TRAGEDIEN: Heath Ledger på premieren på «Brokeback Mountain» på filmfestivalen i Venezia i september 2005. Foto: Chris Jackson / Getty Images Europe

10 år siden Heath Ledger døde: – Han var fryktløs

På mandag er det ti år siden Heath Ledger døde. Han var 28 år gammel og hadde rukket å bli Hollywood-stjerne, far og svært mange menneskers venn.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Om ettermiddagen den januardagen ble Ledger funnet livløs i sengen sin i New York da hushjelpen skulle varsle ham om at massøren hadde dukket opp til avtalt time.

Rundt ham ble det funnet sovetabletter.

Obduksjonen viste at australieren døde av en ulykksalig blanding av reseptbelagte medisiner og sovetabletter. Dødsfallet ble regnet som et uhell.

les også

Heath Ledgers eks-kjæreste: - Han var så sårbar

Menneskene rundt Ledger kjente til at han hadde søvnproblemer. I tillegg hadde han vært gjennom flere krevende filminnspillinger. Etter «I’m Not There» kom den lange og intense innspillingen av «The Dark Knight».

Sommeren 2007 tok forholdet til samboeren Michelle Williams slutt, midt under nevnte «Dark Knight»-innspilling. Da den var ferdig dro han nesten direkte til London for å spille inn «The Imaginarium of Doctor Parnassus».

Der fikk han lungebetennelse. Han var utkjørt og søvnløs.

les også

Heath Ledger funnet død

Høsten 2017 kom dokumentaren «I am Heath Ledger», der flere av hans barndomsvenner og kolleger, i tillegg til foreldre og søstre, forteller om skuespillerens liv og drømmer.

Filmen har fått kritikk for å glatte over Ledgers forhold til medikamenter og hans død.

Regissør Adrian Buitenhus forteller til New Zealand Herald at deres fokus var på stjernens liv og kreative evner, og at de ikke ønsket å helle bensin på bålet med rykter om hans død.

SKUESPILLERPAR: Heath Ledger og Michelle Williams på Oscar-utdelingen i mars 2006. Da var de begge nominert for rollene sine i «Brokeback Mountain». Foto: JEFF HAYNES / AFP

les også

Gråtkvalt pappa Ledger takker for støtten

Det som kommer fram i filmen er at i motsetning til hva flere av ryktene sier, var Heath angivelig fornøyd med livet i tiden før han døde.

– Mange liker å tro at å spille Joker det var en slitsom prosess for ham, men det var det ikke. Etter innspillingsdagene var han i spøkefullt humør og småpratet mye. Vi hadde mye mer gøy enn det som passet seg for en hardtarbeidende skuespiller, sier Gerry Grennell som var Ledgers dialektlærer og bodde sammen med ham i London på det tidspunktet.

MINNESTUND: Michelle Williams og Kate Ledger på minnestunden for Heath i Perth i februar 2008. I bakgrunnen barndomsvennen Trevor Di Carlo. Foto: PATRICK RIVIERE/ REUTERS

Skuespilleren selv sa også om rollen i «Batman»-filmen:

Det er det morsomste jeg har gjort som skuespiller. Kreativt sett var det for godt til å være sant!

Ledgers agent, Steve Alexander, sier dette i dokumentaren:

les også

Michelle Williams: - Trodde Heath plutselig kunne dukke opp

– Det er fremdeles vanskelig når folk snakker om eller har forutinntatte oppfatninger om hva som skjedde på den tiden. Men det er hva folk gjør - skaper sine egne versjoner. Sannheten er at han var virkelig lykkelig og trivdes med livet. Ham slet med et par demoner, men det eneste han ville var å gå videre.

Det understreker også søsteren Kate Ledger.

– Heath hadde det bedre enn noensinne. Han hadde en datter han elsket og han fikk lage filmene han ville. Han hadde store planer for framtiden sin, sier hun.

les også

- Michelle og Matilda Rose blir tatt vare på

Hun forteller at da Ledger kom på overraskelsesbesøk til familien i julen 2007., tok han med seg lillesøsteren Ashleigh Bell til London. Hun var med han på opptak, til tross for at det ofte var kaldt og ble gjort om natten.

På ett av dem hang Ledger under en bro og var klissvåt hele tiden.

IKONISK ROLLE: Heath Ledger vant en Oscar etter sin død for rollen som Joker i «Dark Knight», en rolle han selv sa var den morsomste han hadde gjort. Foto: WARNER BROS / DC COMICS

– Mange i teamet slet med forkjølelser, men jeg husker Gerry sa at Heath var sterk som en hest, forteller Bell.

– Kroppen hans var sliten og han var sliten. Han fikk en kraftig influensa som tæret på ham. Jeg hørte ham vandre rundt. Noen ganger kom han inn på mitt rom og vi pratet om at sovetablettene ikke fikk ham til å sove, sier Grennell i filmen.

les også

Holder Heath Ledgers minne levende for datteren

Mellom opptakene i London pendlet Ledger til New York, der hans 2-årige datter Matilda bodde med Williams.

SISTE ROLLE: Heath Ledger døde under innspillingen av «The Imaginarium of Doctor Parnassus». Han hadde sagt at han ville gjort hva som helst i en Terry Gilliam-film. Foto: The Walt Disney Company Nordic

Suksessen som førte ham til Los Angeles, New York og første rekke av ettertraktede hovedrolleinnehavere startet i Perth i Australia.

Allerede som barn interesserte han seg for søsterens oppsetninger med skoleteateret, og faren Kim Ledger husker godt at Heath pekte opp mot en rekke lysende stjerner han hadde satt opp i taket, og sa:

«Det er dit jeg vil, jeg skal jobbe i filmbransjen og bli filmskuespiller».

Som 17-åring dro han og barndomsvennen Trevor Di Carlo til Sydney, hvor Ledger forfulgte skuespillerdrømmen. I 1997 fikk han hovedrollen i MTV-serien «Roar» og møtte 18 år eldre Lisa Zane, som senere introduserte ham til Los Angeles og filmskaper Matt Amato.

STORT: Heath Ledger syntes det var stort å spille mot Mel Gibson i «Patrioten» der de spilte far og sønn. Foto: Nordisk Film Distribusjon

Gjennom Amato fikk Heath i 1999 hovedrollen i «10 ting jeg hater ved deg».

Et tenåringsidol var skapt.

Deretter fulgte en rekke roller i filmer som «Patrioten» (2000), «Monster’s Ball» (2001) og «Lords of Dogtown» (2005). Men rollen som sementerte Legders stjerneposisjon - og ga ham en Oscar-nominasjon - var «Brokeback Mountain» (2005).

Den rollen var ikke opplagt.

les også

Legders eks: - Hjertet mitt er knust

– Da navnet hans kom opp i castingprosessen, var jeg litt i tvil. Jeg visste ikke om han kunne bære en film. «Monster’s Ball var den egentlige grunnen til at jeg valgte ham. Jeg var såpass imponert. Selvhatet og kompleksiteten grep meg, sier «Brokeback»-regissør Ang Lee i dokumentaren.

Han legger til:

I Kina sier vi «gudsmisunnelse» om dem som er så talentfulle at selv gudene blir misunnelige.

KJÆRLIGHET: Jake Gyllenhaal og Heath Ledger i «Brokeback Mountain». Foto: Sandrew Metronome Norge

Privat var Ledger kjæreste med sin britiske Hollywood-kollega Naomi Watts før han møtte Williams på innspillingen av «Brokeback Mountain».

Watts forteller i dokumentaren at Heath likte å ha mange venner rundt seg, og at huset hans i Los Feliz stort sett alltid var fylt av venner og venners venner.

Australske skuespillere som Joel Edgerton, Rose Bryne og Martin Henderson bodde alle i huset en periode. Skuespiller Ben Mendelsohn sier han tror Ledgers hus inspirerte TV-serien «Entourage».

Han var veldig sjenerøs med å dele av sin suksess. Han var en gjestfri ånd. Folk bodde der lenge, av og til lenger enn nødvendig, men vi hadde det morsomt. Han var fryktløs i hvordan han elsket og åpnet sitt hjerte, forteller Watts.

EKSKJÆRESTER: Naomi Watts og daværende kjæreste Heath Ledger på Oscar-utdelingen i februar 2004. Watts var nominert. Foto: CHRIS PIZZELLO / TT / NTB Scanpix

Suksessen på jobb var ikke udelt positivt for Ledger. Han syntes det var vanskelig å promotere filmene.

– Han ville ha suksess, men da han fikk det, ville han ikke ha det. Han følte seg eid, forteller samarbeidspartneren Matt Amato.

Han og Ledger dannet filmproduksjonsselskapet «The Masses» og startet også et lite musikkselskap sammen.

Heath var dypt engasjert i både fotografering, regi og musikk. Han regisserte blant annet en musikkvideo for vennen Ben Harper.

UNG OG LOVENDE: Heath Ledger på et filmarrangement Las Vegas i forbindelse med at han spilte i «Patrioten». Foto: STEVE MARCUS /REUTERS

– Hans energi var grenseløs. Han kunne ringe midnatt, eller ett på natta, eller han møtte opp på frokost i 06-tiden. Han sov aldri. E-postadressen var «I’ll be running around@et-eller-annet». Og det var han alltid! Sier musikeren i dokumentaren.

les også

Gråtkvalt pappa Ledger takker for støtten

Energien bemerker barndomsvennen N`Fa Forster-Jones også:

– Det var hans greie: Han hadde for mye energi, for mange tanker, for mye han ville gjøre, for mye kreativitet. Når du føler deg så bra, sover du ikke. Han var så mye våken at det var som om han var 50 år, så mye han rakk å gjøre.

– Noen ganger slår noen gjennom på grunn av ulike ting, om det er et godt utseende, talent eller timing. Men han hadde alt, understreker Naomi Watts.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder