KAPASITET: Fotograf John Christian Rosenlund med regissør Erik Poppe. I ettermiddag fikk Rosenlund sin velfortjente Amanda for sitt arbeid i «Tusen ganger god natt».Foto: Terje Bringedal, VG Foto: ,

Fagprisene er delt ut: De første Amanda-prisene

HAUGESUND (VG) Erik Poppes film Tusen ganger god natt har allerede fått to Amanda-priser. En av dem er gått til fotograf John Christian Rosenlund.

  • Jon Selås
  • Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Det er supert at Rosenlund har fått Amanda, sier Erik Poppe. - Han tilhører det øverste sjiktet i Europa og har fått ros for det han har gjort for filmen i alle land den er vist, poengterer regissøren.
Norske filmarbeidere er dyktige, ikke så få er på meget høyt, internasjonalt nivå. I ettermiddag har noen av dem allerede fått sine Amanda-priser for sin faglige innsats. Blant de heldige er altså Rosenlund som nåe er aktuell som fotograf for filmer som 1001 gram, som skal til Toronto, spenningsfilmen Bølgen, som kommer neste høst, og Kongens nei, der han igjen skal samarbeide med Erik Poppe.

- Dette er en flott anerkjennelse etter mange år i bransjen, sier en svært fornøyd Rosenlund. - Det var en stor utfordring å filme Tuseng ganger god natt. Det var mye bruk av speil og håndholdt kamera. Dessuten fikk jeg jobbe med en stjerne, Juliette Binoche, i verdensklasse. Erik Poppe er god til å presse meg, han får meg ut på tynn is, sier fotografen.

Om få timer deles de resterende Amanda-prisene ut. Poppes film er nominert i tre av klassene. Han våger seg ikke på noe stalltips.

- Vi har allerede to priser. Resten av kvelden tar vi som en fest uansett, sier Erik Poppe.

Her er de første Amanda-prisene:

Beste visuelle effekter:

Jeppe Nygaard Christensen, Ivan Kondrup Jensen, Rikke Hovgaard Jørgensen og Arne Kaupang, «GåtenRagnarok».

Beste klipp:

PRIS: I mars mottok John Christian Rosenlund Filmkritikernes fagpris for arbeidet med «Tusen ganger god natt» på Engebret Café i Oslo tirsdag. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Jens Christian Fodstad, «Blind».

Beste musikk:

Armand Amar, «Tusenganger god natt».

Beste lyddesign:

Gisle Tveito, «Blind».

Beste foto:

John Christian Rosenlund, «Tusen ganger god natt».

Beste scenografi/produksjonsdesign:

Karl Júlíussen, «Pionér».

Beste kortfilm:

«Amasone», regi Marianne Ulrichsen, produsent Ragna Midtgard og Maria Ekerhovd for MER Film.

Beste utenlandske film:

«Den store skjønnheten», regi Paolo Sorrentino

I ARBEID: June Paalgard jobber med Marit Åslein under innspillingen av filmen «Lille frøken Norge». Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Amandakomiteens Gullklapper er filmarbeidernes egen «Æres-Amanda» og deles hvert år ut til en kandidat som har bidratt på sitt fagområde på en helt speiell måte:

Maskør og parykkmaker June Paalgard er den fortjente vinner, hvis filmografi starter helt tilbake i 1972 med «Norske byggeklosser». Alle filmene hun har vært med å utforme, er umulig å nevne. Men i senere tid gjelder det blant annet «Jeg er Dina» (2002), «Reprise» (2006), «Arn - Tempelridderen» (2007) og «Victoria» (2013). I tillegg til i norske filmer, har Paalgard jobbet mye med teater og innen nordisk film.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder