KONTROVERSIELL: Lars von Trier under en fotoseanse i forbindelse med premieren på «Melancholia». Foto: Camera Press.

Von Trier sjokkerte med Hitler-sympati

Den danske regissøren Lars von Trier, som elsker å provosere, oppnådde det han ville da han onsdag sa han sympatiserte «litt» med Hitler.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den danske regissøren Lars von Trier, som elsker å provosere, oppnådde det han ville da han onsdag sa han sympatiserte «litt» med Hitler.

VGTV: Her sjokkerer von Trier journalistene med naziutspill

Etter visningen av sin siste film, «Melancholia», ble von Trier spurt om sine tyske røtter. Til hans stjerne Kirsten Dunsts store fortørnelse svarte han at kunne forstå Nazi-lederen.

- Jeg ønsket virkelig jeg var jøde, og så fant jeg ut at jeg egentlig var nazist. Du vet, det at min familie var tysk, Hartmann, ga meg en viss tilfredsstillelse, sa han muntert.

- Jeg forstår Hitler. Han gjorde noen ting galt, men absolutt, jeg kan se ham for meg der han sitter i bunkeren sin mot slutten, fortsatte han.

- Ikke imot jøder

Da Dunst, som også er av tysk avstamning, begynte å vri seg i stolen og mumlet «Herregud, dette er skrekkelig» til sin medstjerne Charlotte Gainsbourg, forsøkte von Trier å berolige henne og rotet det enda mer til:

- Jeg sier bare at jeg forstår mannen. Han er ikke det man kunne kalle en all right fyr, men hei, jeg forstår mye av ham, og jeg sympatiserer bitte litt, ja, men hei, jeg er ikke for annen verdenskrig, og jeg er ikke imot jøder, sa han.

- Veldig for Speer

Med målløse journalister som tilskuere ga han seg ikke og fortsatte å fortelle hva han syntes om Israel og Hitlers sjefarkitekt Albert Speer.

- Jeg er selvfølgelig veldig for jødene, ikke for mye, for Israel er jo en sann plage. Men jeg er for kunsten, jeg er veldig for Speer, sa han og la til at den dømte krigsforbryteren hadde talent.

- OK, så er jeg nazist, da, avsluttet han, til journalistenes nervøse latter, da han skjønte at han ikke kom så godt ut av det.

Senere har den danske regissøren beklaget uttalelsene.

- Hvis jeg har såret noen i dag med det jeg sa på pressekonferansen, så ber jeg oppriktig om unnskyldning, sier von Trier i en e-post sendt via hans produsent Meta Louise Foldager til nyhetsbyrået AFP.

Ville vært slutt

Deretter avsluttet han for sikkerhets skyld med en spøk om at hans neste film kan bli «Den endelige løsningen», nazistenes kodeord for jødeutryddelsen.

Filmmagasinet Hollywood Reporter hoppet på historien. De sammenlignet ham med Mel Gibson og hans rasistiske og antisemittiske utbrudd og skrev at en slik seanse ville vært slutten på karrieren hans om den hadde funnet sted i USA og ikke Cannes i Frankrike.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder