KRISE: Sandra Bullock med Oscar-statuetten 7. mars. I bakgrunnen står ektemannen Jesse James, som ti dager senere ble avslørt i utroskap. Foto: AP

Alle snakker om «Oscar-forbannelsen»

(VG Nett) I kjølvannet av Sandra Bullocks ferske ekteskapskrise har teoriene om «Oscar»-forbannelsen skutt fart i Hollywood.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over ti år gammel

Hun hadde knapt rukket å ta imot det prestisjetunge Oscar-trofeet for beste kvinnelige hovedrolle for «The Blind Side» - så detonerte bomben for Sandra Bullock. 10 dager senere ble ektemannen avslørt i utroskap.

Lang rekke

Hva som skjer med forholdet, er ennå uvisst for omverdenen. Sikkert er det at Bullocks produsentektemann Jesse James har gått offentlig ut og beklaget sidespranget. Og sikkert er det at Bullock ikke er den eneste Oscar-belønte kvinnen som går på en smell etter å ha triumfert på Oscar-podiet.

Den siste ukens skandaleoppslag om ekteskapskrisen har igjen ført til heftige skriverier i Hollywood om det som mange beskriver som «Oscar»-forbannelsen.

For det er ikke bare Bullock som sliter. For én uke siden kunngjorde fjorårs-Oscar-vinner Kate Winslet at hun skal skilles fra sin regissørektemann Sam Mendes.

SLUTT: Kate Winslet og Sam Mendes på Oscar i fjor. Foto: AP

- Mennene vender seg bort

Redaktør i Reuters underholdningsredaksjon, Bob Tourtellotte, beskriver den såkalte Oscar-forbannelsen som «et merkelig fenomen».

- Oscar-forbannelsen strekker seg mange år tilbake i tid i Hollywood. Etter at disse kvinnene vinner prisen for beste kvinnelige hovedrolle, virker det som om ektemennene deres vender seg bort på et vis. Merkelig fenomen. Ingen vet egentlig hvorfor, men dette er sant, sier Reuters-sjefen.

Bullock og Winslet følger i fotsporene til filmstjerner som Reese Witherspoon, Hilary Swank, Halle Berry og Julia Roberts.

LYKKELIGE TIDER: Reese Witherspoon og Ryan Phillippe på Oscar i 2006. Paret var gift i sju år. Foto: AP

Witherspoon vant Oscar for «Walk The Line» i 2006. Noen måneder senere var bruddet med skuespillerektemannen Ryan Phillippe et faktum.

Skilt etter andre Oscar

Hilary Swank vant sin første Oscar i 1999 for «Boys Don't Cry». Ekteskapet med skuespiller Chad Lowe overlevde helt fram til Hilary vant sin andre Oscar i 2005. Like etter var også det ekteskapet over.

Halle Berry gråt av glede og jublet til musikerektemannen Eric Benet i salen da hun i 2002 vant Oscar for «Monster's Ball». Få måneder senere var paret skilt.

SLUTT: Halle Berry og Eric Benet på Oscar i 2002. Foto: AP

Også i grus

Julia Roberts vant for «Erin Brockovich» i 2001. Julia var riktignok ikke gift, men forlovet og gifteklar med skuespiller Benjamin Bratt. Bruddet ble kunngjort kort tid etter Oscar-utdelingen.

Charlize Theron vant Oscar for «Monster» i 2004. På nyåret i år ble det kjent at samboerskapet med skuespiller Stuart Townsend, som hun var lykkelig kjæreste med da hun vant, er over.

SLUTT: Julia Roberts og Benjamin Bratt på Oscar i 2001. Foto: EPA

Blogg-debatter

En rekke blogger og nettsteder dskuterer Oscar-forbannelse. Celebuzz.com skriver ironisk at forbannelsen er vel så fryktet blant Hollywood-kvinner som redselen for aldringstegn.

Også Washington Post blogger om forbannelsen, og påpeker at Bullock skal ha blitt bedratt av ektemannen mens hun spilte inn «The Blind Side». «Så kanskje det ikke har noe med Oscar-suksessen å gjøre likevel?», lyder det i bloggen Celebritology.

- Om makt

Reuters-sjefen har sin teori på trenden:

SLUTT: Chrlize Theron og Stuart Townsend på Oscar i 2004. Foto: AP

- Den visdommen man ser ut til å kunne trekke ut av dette, er at det handler om makt, sier han.

- Etter at disse kvinnene vinner Oscar, får de plutselig en stor dose makt i Hollywood. De kan heve prisen på seg selv, og mennene i deres liv ser ut til å mislike det og søker heller trøst i armene til andre kvinner, mener Tourtellotte.

Og kanskje er ikke forbannelsen utelukkende en forbannelse?
Huffington Post blogger om at forbannelsen kan ha sine positive sider: «Mange kvinner får en opptur etterpå», skriver avisen.

SLUTT: Hilary Swank og Chad Lowe på Oscar i 2005. Foto: AP

Andre kvinner som har blitt single etter å ha vunnet Oscar, er Helen Hunt (skilt fra Hank Azaria), Emma Thompson (skilt fra Kenneth Branagh), Gwyneth Paltrow (brudd med forloveden Ben Affleck), Julie Andrews (skilt fra Tony Walton) og Liza Minnelli (skilt fra Peter Allen).
Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og si din mening om «Oscar-forbannelsen»

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Les også: - Utroskap ikke verdt risikoen

Les også

Mer om

 1. Oscar
 2. Sandra Bullock
 3. Halle Berry
 4. Julia Roberts
 5. Hollywood

Flere artikler

 1. Sandra Bullock: - Jeg vinner IKKE Oscar

 2. Bullock gjør comeback i rampelyset

 3. Bullock snakker ut på TV

 4. Cate Blanchett til Julia Roberts etter Oscar-seier: Suck it!

 5. Sandra Bullock avlyser premierer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder