Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS
Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

«Kon-Tiki»-Jakob: Debatten har gått ut av proporsjoner

-Dette er min tolkning, håper den ikke støter noen

FILM

Premiereklare Jakob Oftebro synes man bør se «Kon-Tiki» selv før man gjør seg opp en mening om innholdet.

Publisert:

Debatten har gått etter at Herman Watzingers datter Trine Watzinger Narum uttalte til Aftenposten at filmen «gir et grovt uriktig bilde» av faren. Hun hadde ikke sett filmen selv, men har fått beskrevet hvordan faren blir fremstilt i filmen.
Jakob Oftebro spiller selv Torstein Raaby i filmen. Han synes debatten har tatt av på et litt merkelig grunnlag.

- Debatten har gått litt ut av proporsjoner siden de som kritiserer ikke har sett filmen. I filmen blir Watzinger portrettert sympatisk og snill - det er en karakter man blir veldig glad i! Å starte en debatt uten å ha sett filmen synes jeg er rart. Jeg forstår at det kan høres rart ut hvis man får referert det fra andrehåndskilder, sier Oftebro.

- Nå er det på tide at folk ser filmen og gjør opp sin egen mening!

Les VGs anmeldelse: Forventningene innfridd
VGTV: Miniserie: Unik bakomfilm fra Kon-Tiki-innspillingen

Kunstneriske valg

Skuespilleren understreker, som manusforfatter Petter Skavlan, at man har gjort kunstneriske valg for å lage en så god film som mulig.

- Hva som faktisk skjedde på flåten er det kun de som var med som vet, så man er nødt til å lage sin versjon. I min reseach har jeg lest «Kon-Tiki»-boken, sett filmen og jeg har snakket med Heyerdahl Jr. og andre som kjente Torstein Raaby. Jeg har også vært i kontakt med Kon-Tiki museet.

Torstein Raabys nærmeste etterlatte er Anne-Marie Raabye (80). Hun har ikke blitt kontaktet verken av produsentene eller skuespiller Oftebro.

- Nei, overhodet ikke. Det eneste jeg har lest er fra VG Helg om Jakob Oftebro som måtte bleke håret og gå ned i vekt for å spille Raaby, sier Raabye som altså har fått med seg debatten rundt hvordan Herman Watzinger er fremstilt i filmen.

Kontaktet ikke svigerinnen

Oftebro visste om svigerinnen, men valgte å ikke ta kontakt.

- Jeg fikk vite om henne sent i prosessen, men da følte jeg jeg hadde nok. På et tidspunkt må man bestemme seg for å lage sin rolle, og stole på det man lager. Det alle sa om Torstein var at han var en kar med energi og overskudd, alltid med en vits på lager, forteller Oftebro og legger til:

- Det var selvsagt interessant, men jeg ville også finne ut hva han skjuler. Hva er hans mørke sider i forhold til at han er en krigshelt med tusen mennesker på samvittigheten. Han drikker og røyker mye, og er det en grunn til det? Han sa aldri noe om dette selv, men det kan man altså sette spørsmålstegn ved det.

- Dette er min tolkning, og jeg håper den ikke vil støte noen.

Anne-Marie Raabye sier hun er svært spent på hvordan svogeren blir fremstilt i «Kon-Tiki» når hun skal se filmen fredag.

- Jeg må si jeg håper de ikke går langt i sin kunstneriske frihet. Jeg tillater meg å stole på at de holder seg så nært opp til originalen som mulig. Det går ikke an å gjøre ham hverken verre eller bedre - for han var et fenomenalt menneske, noe også Heyerdahl har uttrykt i sin nekrolog.

Her kan du lese mer om