SKOLEGREIE: Beanie Feldstein (til venstre) og Kaitlyn Dever i «Booksmart». Foto: Francois Duhamel / SF Studios

Filmanmeldelse «Booksmart»: Flinke piker friker ut

Generasjon prestasjon slår ut håret.

UNGDOMSFILM/KOMEDIE

«Booksmart»

USA. 9 år. Regi: Olivia Wilde.

Med: Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Jason Sudekis, Lisa Kudrow, Will Forte.

4 av 6

«Lady Bird» (2017), «Eighth Grade» og «Mid90’s» (begge 2018): Oppvekstfilmen, gjerne satt til en amerikansk high school, vil aldri – må aldri – dø.

Det hittil siste tilskuddet, «Booksmart», har fått spesielt stor oppmerksomhet i det store filmfestivalutlandet. Noe av årsaken er utvilsomt at den handler om to jenter, er skrevet av fire kvinner og – mest av alt – er blitt tatt hånd om av en debuterende regissør som vi inntil nå har kjent som filmstjerne: Olivia Wilde.

At den er oppvakt og fornøyelig har også noe med saken å gjøre, selvsagt. Selv om den er en svakere film enn de tre søsknene som ble nevnt innledningsvis.

NÅTIDSFRYKT: Amy (Dever, til venstre) og Molly (Stewart) er godt rustet for fremtiden. Men har de helt gått glipp av nåtiden? Foto: Francois Duhamel / SF Studios

Bestevenninnene Molly (Stewart) og Amy (Dever) er inne i sitt siste døgn som high school-elever. Vi er i Los Angeles-omlandet et sted, og skolen de har gått på må være helt eksepsjonelt god. Det viser seg nemlig at alle klassekameratene deres – selv de mest håpløse «stonerne» – er kommet inn på gode universiteter, type Yale og Stanford, eller allerede har fått fett betalte jobber i IT-bransjen.

Nå føler Molly og Amy seg snytt. De har nemlig arbeidet hardt for å sikre seg akademiske muligheter. De har forsaket alt som kan minne om ungdomstid og gøy, til fordel for pugging og andre streitingaktiviteter. De har aldri røyket marihuana eller kastet donger fulle av vann på hverandre. Nå har de én kveld å ta igjen det tapte på. Hvor er festen?

FORSTÅELSESFULLE FORELDRE: Lisa Kudrow og Will Forte i «Booksmart». Foto: Francois Duhamel / SF Studios

Det blir den joviale Mollys oppgave å dra med seg den mer reserverte Amy på eventyr. Sistnevnte lar seg overtale primært fordi hun gjerne skulle blitt bedre kjent med hun skaterjenta fra skolen. Både Molly og Amy skal få oppleve romantikk i løpet av natten som følger. Men ikke helt slik de hadde drømt om.

«Booksmart» er en nokså ordinær sjangerfilm, befolket av gjenkjennelige arketyper fra en drøss lignende historier, fra «Siste natt med gjengen» (1973), via John Hughes’ komplette verker og «Dazed And Confused» (1993), til «Superbad» (2007).

REGIDEBUTERER: Olivia Wilde på den andre siden av kameraet. Foto: Francois Duhamel / SF Studios

En film om to nerder som må lære seg å leve litt, med et par småsurrealistiske sekvenser attåt. Samt, i kraft av den ene hovedpersonens seksualitet, en progressiv agenda.

Ikke alt som skjer i den føles like plausibelt. Enkelte sekvenser føles som om de kunne vært løftet fra en ikke spesielt prestisjefylt TV-serie. «Booksmart» kommer neppe til å bli husket som en av overgangsritefilmens aller mest briljante øyeblikk.

Men verdt å se, det er den. Ikke minst om du skulle være så heldig å befinne deg midt i målgruppen, et sted mellom 13 og 18 år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder