SAMBOERE: Philip Seymour Hoffman og Mimi O'Donnell ankommer den britiske filmpårisutdelingen BAFTA i London i februar 2006. Foto:Chris Jackson,Getty Images

Seymour Hoffmans samboer snakker ut

Mimi O’Donnell (47) snakker for første gang om sorgen etter Philip Seymour Hoffman i New York Times.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den anerkjente skuespilleren Philip Seymour Hoffman døde i februar i fjor av en overdose, 46 år gammel. De siste 14 årene han var i live, var han kjæreste med kostymedesigneren Mimi O’Donnell, og sammen fikk de barna Cooper (12), Tallulah (8) og Willa (6). Noen måneder før Seymour Hoffman døde, flyttet de fra hverandre, ifølge The Independent.

De to samarbeidet jevnlig på et lite teater i New York, og der er Mimi nå tilbake i jobb som kunstnerisk leder, etter et år hvor hun trakk seg tilbake og konsentrerte seg om barna og familiens sorgprosess.

– Jeg vet ikke hvordan jeg har det. Det er så mange som har skrevet nydelige bøker om sorg som har sagt det mye bedre enn meg, men du kan si at nå, etter et år, fungerer jeg. Jeg er i stand til å eksistere i verden – litt annerledes, sier hun til New York Times.

Sammenbrudd

RØD LØPER: Philip Seymour Hoffman med Mimi O'Donnell under åpningen av Berlinfestivalen i 2004. Foto:Sean Gallup,Getty Images

O’Donnell har vært tilbake fulltid ved Labyrinth Theatre Company siden januar. Teateret hjalp henne tilbake til mer normal hverdag.

– Jeg var ganske gjennomført i sammenbruddet. Og barna så alt sammen, som de burde. Jeg ville ikke skjule noe for dem. Noen ganger kjente jeg at som kunstnerisk leder var jeg ikke i stand til å gjøre jobben akkurat da, og da ville jeg ikke late som, sier hun til avisen.

Hun ser på teater som terapeutisk.

– Jeg går inn med følelsen av sorg, og plutselig skjer det noe på scenen, som åpner noe i deg. Når de virkelig åpner seg følelsesmessig foran deg, er det noe ved det som gjør meg ydmyk som menneske.

Kunsterisk leder ved et tidligere samarbeidsteater, Oskar Eustis, roser O’Donnell og sier hun klarer seg «bemerkelsesverdig bra».

– Hun har hatt et helvetes år, og det virker for meg som om noe av grunnen til at hun jobber med dette er at det oppleves følelsesmessig sunt for henne å drive med noe Phil elsket så høyt. På en måte viderefører det kontakten med ham, sier han til avisen.

Arvet alt

O’Donnel var den Seymour Hoffman etterlot alt til. Ifølge testamentet fra 2004 arvet hun drøye 22 millioner kroner, i tillegg til hjemmet som var verdt 37 millioner kroner. Barna skal ikke ha blitt begunstiget. De to yngste var heller ikke født da testamentet ble skrevet.

I følge britiske The Mirror ville ikke skuespilleren at barna skulle ha et for privilegert liv i tidlig alder. Avisen skriver at Oscar-vinneren ved flere anledninger skal ha påpekt overfor sin revisor David Friedman at han ønsket at barna skulle være selvstendige, og at de skulle stå på egne bein. Hans siste ønske i testamentet skal ha vært at sønnen Cooper (11) skulle vokse opp et annet sted enn Hollywood.

Den norske musikkprodusenten Tor Erik Hermansen i Stargate, som det siste tiåret har gjort suksess som låtskriver og produsent på det amerikanske popmarkedet, bor i det som var Seymour Hoffmans nabolag i New York.

Hermansen understreket etter skuespillerens bortgang til VG at han ikke kjente stjernen personlig. Men han og kona Roda snakket med ham ved flere anledninger. Produsenten beskrev den berømte naboen slik:

– Han var en veldig sympatisk fyr som levde et tilsynelatende normalt liv i nabolaget, gikk på kaffebar og i bokhandelen.

Hoffman ble hyllet av en bråte kolleger etter sin død. Da hans venn og kollega Kate Blanchett vant en britisk BAFTA-pris noen uker senere, brukte hun takketalen til å dedisere prisen til Seymour Hoffman.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder