HOLLYWOODLIV: Espen Sandberg (til v) og Joachim Rønning er etterspurte regissører i Hollywood; her fotografert foran eksklusive Four Seasons Hotel sist høst. Foto: ANDREAS IHELBÆK

HOLLYWOODLIV: Espen Sandberg (til v) og Joachim Rønning er etterspurte regissører i Hollywood; her fotografert foran eksklusive Four Seasons Hotel sist høst. Foto: ANDREAS IHELBÆK

«Julenissen» neste for Rønning og Sandberg

Den norske filmregiduoen Joachim Rønning og Espen Sandberg er superhotte i Hollywood. Etter «Marco Polo» og neste «Pirates of the Caribbean» tyder alt på at en fantasy-utgave av Julenissen - «St. Nick» - blir neste USA-prosjekt.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er meget informerte deadline.com som skriver om prosjektet «Winter's Knight». Kjempeselskapet Sony Pictures Productions har sikret seg et manus basert på klassikeren «The Life And Adventures Of Santa Claus» fra 1902 av L. Frank Baum, mannen som skrev «Trollmannen fra Oz». Sjangeren er fantasy, henlagt i viking-aktige, mytologisk omgivelser.

Lønn

Etter det VG erfarer er det Sony-presidenten Michael De Luca som selv skal ha ført forhandlingene med , og deadline.com antar at regiduoen er tilbudt rundt 30 millioner kroner for jobben.

De to filmfrelste barndomsvennene fra Sandefjord er dermed virkelig i ferd med å fylle arbeidsplanen med imponerende og prestisjefylte jobber.

Polo

Akkurat nå holder de på med å lage et av TV-verdenens dyreste pilotprosjekter, for den planlagte mini-serien «Marco Polo», på oppdrag fra strømme-giganten Netflix og filmprodusenten Weinstein Company.

Mot slutten av året er det ventet at Disney omsider skal få i gang «Pirates of the Ceribbean 5» med Rønning og Sandberg i registolene. Denne filmen har vært utsatt, ifølge produsent Jerry Bruckheim på grunn av trøbbel med manuset. Men nå skal ting ha gått seg til. Forrige «Caribbean», regissert av Rob Marshall, har spilt inn over fem milliarder kroner.

Innbringende

Et så innbringende varemerke har ikke Disney råd til å la ligge for lenge, selv om Rønning og Sandbergs film er beregnet til å koste 1,5 milliarder å lage - og selv om fjorårets gigantflopp, «Lone Ranger», ga selskapet en alvorlig økonomisk smell.

Går alt etter planen vil det så være tid for «Winter's Knight», muligens mot slutten av 2015.

Amundsen

Rønning og Sandberg har tidligere annonsert at 2015 også kan bli året for deres neste norske prosjekt, en bigrafi over Roald Amundsen; deres eventuelt tredje norske «heltefilm» etter «Max Manus» og Thor Heyerdal med «Kon Tiki».

Betyr så nyheten om «Winter's Knight» at filmen om Amundsen ikke blir noe av?

- Nei, sier Joachim Rønning til VG.

- Amundsen jobber vi med parallelt. Det tar mange år å utvikle et filmmanus. Vi er i gang med Amundsen og som eneste norske prosjekt er dette en prioritet for oss, sier Rønning.

Og det er eneste kommentar han er villig til å komme med på det nåværende tidspunkt, hva enten det gjelder «Winter's Knight» eller Amundsen-prosjektet.

For det eneste som er 100 prosent sikkert i filmbransjen, nasjonalt som internasjonalt, er at ingenting er sikkert før en ny film har premiere!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder