HETT PÅ BØLER: En kroppsarbeidende Linn Skåber får det beste ut av en takknemlig Nild Jørgen Kaalstad i «Wendy-effekten». Foto: SF NORGE. Foto: SF NORGE ,

Filmanmeldelse: «Wendyeffekten» - baluba på Bøler

Det finnes åpenbart massevis av gangstere på Bøler. Skal vi
tro «Wendy-effekten».

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

KRIMKOMEDIE

«WENDYEFFEKTEN»

Norge. Regi: Ole Endresen. 12 år. MED: Linn Skåber, Morten Ramm, Christian Skolmen, Jon Øigarden, Kristofer Hivju, Nils Jørgen Kaalstad, Bjarte Tjøstheim, Jan Fares, Kåre Conradi, Hege Schøyen, Mariann Hole, Nicolaj Kopernikus.

VG:s terninger viser 4 prikker

Og det skal vi åpenbart ikke.

Vi snakker krimkomedie, vi snakker grove glis blant forstandsgatenes gråeste skygger, korrupte purker, bristfeldige bokholdere, følsomme pengeinnkrevere, brysomme byråder og hjerteløse drapsmenn. Og midt oppi det hele: En godhjertet, raust utdelende men ytterst smart kroppsarbeidende «business-woman» i Linn Skåbers skikkelse. Det er hun som er Wendy.

Greia er: Cash-flommen har stoppet, blodet i undergrunns-Bøler har stivnet. Krakket er et faktum. Og det utløser kriser, både hos purk & skurk. Morten Ramm er fra Økokrim (utrolig nok). Christian Skolmen er fra Kripos (helt utenkelig!). Og derfra og inn blir det horet og gamblet og svindlet og myrdet over en lav sandal. Og ikke lite av dette skal innom Wendys gavmilde barm.

Bare tull, selvfølgelig. Og sjangermessig temmelig likt regissør Endresens «Jakten på Berlusconi» fra i fjor. Men «Wendy» er bedre: Den henger bedre sammen i historien - skjønt ikke spør etter logikk; det er mer stilfullt, den dramatiske utviklingen jevnere ivaretatt, den avledende dumskap holdt så noenlunde i tømme.

Man gapskratter sjelden. Men sannelig er det kilder til jevn humring og halvgode til gode poenger - som gjør seg faktisk helt all right i en miks man kanskje først skal venne seg til en halvtimes tid. For så å sette pris på.

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder