Grusomhetens fabel

«PANS LABYRINT»

GENRE: DRAMA/ FANTASY (El laberinto del Fauno) Regi: Guillermo del Toro. 15 års grense, frarådes under 15. Mexico, Spania, USA.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker


MED: Ivana Baquero, Sergi Lopez, Maribel Verd, Alex Angulo, Doug Jones, Ariadne Gil.

HANDLER OM: Spania 1944: Den blodige borgerkrigen er over. Men stadig pågår kamper i provinsen. 11-årige Ofelia er på vei ut i skogen med sin gravide mor. Ofelias far er død, moren har giftet seg igjen med en, dannet, rå, hjerteløs kaptein i Francos hær, som forsøker å utrydde de siste partisanene i sitt distrikt.

Tilværelsen virker totalt håpløs for Ofelia. Men så dukker det små feer opp, og viser vei til underverdenen: Hun er egentlig en dronning!

DOM: En helt usedvanlig rik, symbolmettet og virksom fabel som beveger seg i et dessverre alt for aktuelt område: Hvor skal man rømme med sitt liv og sin bevissthet, når ikke lengre livet er til å holde ut?

Dette er ingen - jeg gjentar: ingen! - barnefilm. Skjønt noe skjematisk og strengt tatt ikke helt realistisk i all sin realisme, er det likevel en film om grusomhet, barbari og despotisme - i kamp og kontrast med varme, fantasi, kjærlighet og vilje til overlevelse.

Derfor: En sann opplevelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder