Den norske Oscar-natten: Slik gikk det med Tyldum-filmen

«The Imitation Game»-Moore nevnte selvmordsforsøk i talen

Torill Kove måtte se seg slått

LOS ANGELES/OSLO (VG) «The Imitation Game» fikk Oscar for beste adapterte manus, men måtte se seg slått i de andre kategoriene den var nominert.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Morten Tyldum Hollywood-debuterer og filmen han regisserte var nominert i utrolige åtte kategorier, blant annet de to gjeveste prisene beste film og beste regissør.

Han ankom showet med sin kone Janne Tyldum og paret poserte svært rutinert på den røde løperen etter å ha vært på en rekke lignende fester tidligere i vinter.

«The Imitation Game» måtte imidlertid nøye seg med én statuett , men regissøren vil likevel alltid være knyttet til verdens høyest rangerte filmpris og kan kalle seg «Oscar-nominert» resten av karrieren.

HELE listen: Her er alle nattens Oscar-vinnere!

Oppsiktsvekkende tale

Graham Moore vant prisen for beste tilrettelagte manus, en pris mange hadde utropt til Tyldum-filmen på forhånd. En rørt Moore takket hele «The Imitation Game»-familien, med regissøren i front, og holdt en tale som ble lagt merke til.

JUBLER MED FRU TYLDUM: Graham Moore vant Oscar for beste adapterte manus og blir gratulert av blant andre Janne Tyldum, ytterst til venstre. Foto:Mike Blake,Reuters

Han takket Alan Turing, den britiske matematikeren som var til stor hjelp for de allierte under andre verdenskrig, men som ble tiltalt i hjemlandet ti år senere for å være homoseksuell, og til de som sliter akkurat i denne stund.

Les også:Her er alle nattens Oscar-vinnere!

– Slik er det - Alan Turing fikk aldri stå på en scene som dette, og se utover alle disse vakre ansikt. Det får jeg! Og det er den mest urettferdige tingen jeg har hørt om», sa Moore før han fortsatte med ord som vil bli husket en stund:

Så i løpet av den lille tiden her, vil jeg si dette: Da jeg var 16 år gammel, forsøkte jeg å ta livet mitt fordi jeg følte meg rar og annerledes, og jeg følte at jeg ikke hørte til. Nå står jeg her... og denne prisen går til den ungen der ute som føler at hun er rar eller annerledes, eller at hun ikke passer inn noe sted. Jo, det gjør du! Det lover jeg. Forbli rar, forbli annerledes, og så, når det blir din tur, og du står på denne scenen - vær snill og gi samme beskjed til den neste personen. Tusen takk!

Norsk fest i Los Angeles

VG er til stede på den norske Oscar-festen i butikklokalene til Moods of Norway i Los Angeles. Her har utdelingen blitt sendt på storskjerm, og jubelen brøt løs da Graham Moore ble annonsert som vinner.

Til stede er blant annet Tyldums nære kollega gjennom 15 år, Guri Neby, som var rørt da VG snakket med henne. Også regissør Tommy Wirkola er her.

POSERTE RUTINERT: Janne og Morten Tyldum på vei til Oscar-showet i Los Angeles. Foto:Jordan Strauss,Ap

På plass er også Mikkel Eriksen fra Stargate, som var storfornøyd med at «The Imitation Game» vant Oscar.

– Det var helt fantastisk. Et stort øyeblikk for norsk film, sier Mikkel Eriksen fra Stargate til VG.

Det er ventet at både Morten Tyldum og Torill Kove skal komme til den norske festen.

Regiprisen gikk til Alejandro Gonzalez Iñárritu for «Birdman», slett ikke overraskende. De fleste ekspertene mente det på forhånd stod mellom han og Richard Linklater som lagde «Boyhood».

NORSK FEST: Nordmenn feiret Oscar-natten i Los Angeles natt til søndag. Foto: VGMarianne Vikås,

Keira Knightley måtte se seg slått av forhåndsfavoritten Patricia Arquette i kategorien beste kvinnelige birolle. Arquette hedret amerikanske kvinner i sin takketale.

– Til alle kvinner som har født alle skattebetalerne – det er vår tid til å få likelønn og like rettigheter for kvinner i USA! Sa skuespilleren til jubel i salen.

Alexandre Desplat var nominert i kategorien beste originalmusikk for «The Imitation Game». Men han var også nominert for filmen «Grand Budapest Hotel», og det var denne som sikret ham Oscar, og ikke Tyldums film.

Torill Kove var nominert for tredje gang i kategorien beste animerte kortfilm med filmen «Moulton og meg». Men den norske regissøren som er bosatt i Canada måtte se seg slått av filmen «Feast».

CUMBERBATCH-KLEM: Graham Moore gratuleres av Benedict Cumberbatch, som spiller hovedrollen i «The Imitation Game» Foto:Mike Blake,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder