FILMPAR: Kjærsteparet Pia Tjelta og Mads Ousdal har to av hovedrollene i «90 minutter» , som handler om partnervold. Foto: Jørgen Braastad / VG

Mads Ousdal om kjæresten: - Fint å kjøre sammen hjem

TORONTO (VG NETT) Samboerne Mads Ousdal og Pia Tjelta spiller mot hverandre i filmen "90 minutter". Det har få lyspunkter, ifølge Ousdal.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Av: KJERSTI FLAA og JØRGEN BRAASTAD (foto)

- Den eneste fordelen er at vi kan kjøre samme bil hjem, sier Ousdal. Han og kjæresten Pia Tjelta er på Toronto filmfestival for å promotere Eva Sørhaugs nye film «90 minutter».

Se Pia Tjelta på rød løper til Hello Magazine's kjendisfest.

Det er partnervold som er hovedtema i filmen, og Ousdal spiller Tjeltas sjalu eks-mann.

- Hvordan er det å spille inn så sterke scener mot sin egen partner?

- Arbeidet er på et profesjonelt nivå. Man forholder seg til hverandre slik man forholder seg til andre, sier han.

BAKGRUNN: Norsk film om partnervold sjokkerte Toronto

- Er det lettere eller vanskeligere når man kjenner hverandre så godt?

- Man kan jo over noen hinder som handler om tillit. Og man slipper lett unna bli-kjent-perioden. Folk man liker å jobbe med er et riktig arbeidsredskap.

DEDIKERTE: Pia Tjelta og Mads Ousdal har ikke klart å la være å snakke om filmen også på hjemmebane. Foto: Jørgen Braastad / VG

Forlot salen- Hvordan er det å se deg selv krangle med Mads på et stort lerret?

- Jeg tenker ikke over det. Jeg prøver bare å være publikum, som alle andre, sier Tjelta.

- Snakker dere mye om jobb hjemme?

- Nei egentlig ikke, men i innspillingsperioden gjorde vi det, sier hun.

«90 minutter» skapte furore i Toronto fra første stund. Steve Gravestock, som er ansvarlig for utvalget av de nordiske filmene på festivalen, beskrev filmen som årets modigste under verdenspremieren i Toronto lørdag kveld. Regissør Eva Sørhaug advarte publikum mot sterke scener før visningen, der to personer valgte å forlate salen da Aksel Hennie denget løs på kjæresten sin, spilt av Kaia Varjord.

PREMIEREKLARE: Mads Ousdal, Henrik Skram (komponist, Pia Tjelta, Eva Sørhaug (regissør), Bjørn Floberg, Kaia Varjord og Håkon Øverås på den røde løperen i Canada. Foto: Jørgen Braastad / VG

- Tung kost
Ousdal så filmen for første gang her i Toronto.

- Det var tung kost, for å se det mildt, sier han.

- Selv om jeg har lest manus og sett hvordan det går med alle, så føltes den litt invaderende. Kinosjef Geir Bergkastet sa at han ikke hadde noen ord for filmen, og det kjenner jeg meg igjen i.

«90 minutter» som har premiere i Norge 21. september er basert på en artikkelserien «Kvinnedrapene» i VG fra 2010, som avslørte at Norge ligger på Europa-toppen når det gjelder partnervold.

- Jeg tror folk blir provoserte av filmen fordi Eva ikke sier noe om hvorfor det er sånn, men bare at det er sånn, sier Ousdal.

- Hvorfor er norske menn verre enn andre, tror du?

- Jeg snakket med en spansk psykolog, for noen år siden, som hadde jobbet mye i Nordeuropeiske land. Han sa at det er en vesentlig forskjell i strukturen i familiebåndene. I Syd-Europa er det at du er en bror, en far eller en søster i seg noe som gjør deg verdifull. I Skandinavia handler det mer om hva du er. Det er det som gjør deg akseptert, og man må kjempe for en tittel og identitet. Det kan gå utover stoltheten blant annet. Når ting rakner har man ikke noe å falle tilbake på.

- Er forventingspresse til mannen i Norge for høyt?

- Ja, det kan kanskje være et poeng i debatten. Jeg tror det er en rekke av mange faktorer som spiller inn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder