Pushwagner går til filmen

Pushwagner veiver med jakka som cowboyhelten Hopalong Cassidy med lassoen. Nå er han selv blitt filmhelt som sitt barndoms ideal.

  • Børre Haugstad
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Et team fra Indie Film har fulgt Push i tre år. 2. september er kinopremieren på dokumentaren om kunstnerens liv, som forhåpentlig vises på Haugesund Filmfestival i forkant.

- Bare Peter Sellers i filmene om den rosa panteren er morsommere, sier Push etter å ha sett seg selv i 75 minutter.

VGTV: Se eksklusiv trailer fra «Pushwagner» her!

Kjenner seg ikke igjen

- Jeg glemte til og med dama jeg satt sammen med på bakerste rad, flirer han.

- Men jeg føler meg snytt! Jeg hadde gledet meg til å skjelle ut regissørene Even Benestad og August Hanssen, men det var det jo ikke noen grunn til, legger han til.

- Det verste er jo at jeg ikke kjenner meg igjen, sier Push.

71-åringen avslører at hans drøm ikke er å se seg i speilet, og dermed var skeptisk til over en time med ham selv eksponert på filmlerretet. Men han ble «fengslet» av filmen. Glemte selvopptattheten og utseendet.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i den plakaten på veggen der heller. Er det Hitler, eller? roper han og filmteamet forsikrer at plakaten ikke er ferdig. Det er bare prøvetrykk.

Ville bli filmstjerne

YIPPI!: Pushwagner hadde som barn en stor filmhelt, nemlig Hopalong Cassidy, en av de aller første cowboystjernene fra Hollywood etter krigen. Her bruker «Push» et gammelt filmkamera som helst og får hjelp regissørene August B. Hanssen og Even G. Benestad. Foto: Helge Mikalsen

Så spretter han opp av sofaen som en Tigergutt og slenger seg på hesten, for anledningen det enorme filmapparatet i lokalene til Indiefilm, som en Hopalang Cassidy.

- Som barn ville jeg jo ikke bli kunstner, men filmstjerne. Helten min var Hopalong Cassidy, som jeg ofte så på Ullevål kino. Med William Boyd i hovedrollen, erindrer han.

Etter hans årelange nedtur med dop, alkohol og livet som uteligger, har de siste årene vært en eneste lang opptur.

- Men den er det jo mange som har fått oppleve i media?

- Ja, men det er ikke så mange som har sett det, sier Benestad, mannen bak filmen «Alt om min far».

Og:

- I tillegg har vi fått tak i nesten 100 timer med arkivopptak, sier Hanssen.

Benestad innrømmer at det til tider kunne være tvil om hvem som egentlig var regissør og den som iscenesatte deler av filmen.

- Push var ustoppelig, sier regissøren.

- Så dette er nok også blitt en veldig morsom film, legger han til.

- Det er en nekrolog! Dødsens alvor! skyter Push inn.

Med glimt i øyet

- Jeg så du hadde en tåre i øyekroken etter å ha sett filmen, Push, sier Benestad.

- Ja, og det skal j.... mye til, sier Pushwagner.

- En film om det dramatiske livet til Pushwagner, men med et glimt i øyet. Det blir aldri tid til å være deppa, når du er sammen med Push. Det er bare å være med i svingene og henge med på reisen, sier Benestad.

Tett på Push

Det som også gjør det ekstra takknemlig å lage en dokumentar om kunstneren Pushwagner, er kunsten hans.

- Den trenger jo ingen forklaring. Den taler direkte til folk med en gang, sier regissøren.

- Så dere har ikke brukt kunsthistorikere eller andre til å sette hans liv i perspektiv?

- Nei, dette er tett på Push i 75 minutter. Og en kommentar vi har fått er at dette er jo ikke en dokumentar, det er en film, sier han.

- Det blir en blockbuster. Hollywood neste, roper Push.

- Vi har hatt en målrettet og konkret plan om filmen helt siden vi begynte for 3 år siden, men veien dit har vært en helt annen enn det vi så for oss. Å planlegge et opptak med Push er sjelden vellykket, men man ender alltid opp med noe som er bedre... Så vi endte altså med noe som var mye bedre enn det vi planla, sier Benestad, som mer enn en gang har fått servert Napoleonskake hjemme hos Pushwagner.

- Det er blitt en film som vi tror kan nå ut til mange flere enn de som er interessert i kunst, eller «de forpinte intellektene», som Push selv sier, ifølge regissøren.

Produsent Carsten Aanonsen har stablet på beina 5, 3 millioner kroner for å lage Push-filmen. Norsk Filminstitutt er en av de største bidragsyterne, og NRK en av tre skandinaviske tv selskaper som har kjøpt tv rettighetene til filmen.

ENDELIG FILMSTJERNE: Pushwagner sammen med produsent av filmen om ham, Carsten Aanonsen. Foto: Helge Mikalsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder