HOLLYWOOD-VETERAN: Liam Neeson, her på en filmpremiere i New York i fjor. Foto: Evan Agostini / AP

Liam Neeson sjokkerer i avisintervju – beskyldes for rasisme

Filmstjernen (66) forteller hvordan han gikk rundt i gatene med et våpen fordi han ønsket å drepe «en svart jævel» etter at en av hans kjære var blitt voldtatt.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over ett år gammel

Den verdensberømte iren har vakt voldsom harme etter et ferskt intervju med britiske The Independent. På Twitter flommer det over med protester og krass kritikk mot Neeson, aktuell i hevnthrilleren «Cold Pursuit», regissert av norske Hans Petter Moland (63).

Men også på privaten har Neeson kjent på intens hevntrang. Neeson forteller om en episode da en av hans nære var blitt voldtatt.

Han sier ikke hvem kvinnen var, eller når det skjedde. Avisen har lagt ut lydopptak av samtalen med Neeson, som forteller at han ble møtt den fryktelige nyheten da han kom hjem etter en utenlandsreise.

les også

Dette har skjedd med «Love Actually»-stjernene

– Hun taklet voldtekten og alt rundt på en enestående måte. Men min umiddelbare reaksjon var å spørre om hun visste hvem han var. Det visste hun ikke. Så spurte jeg om hudfarge, og hun sa at han var svart, forteller Neeson.

Batong

Han beskriver raseriet som fulgte:

– Jeg spaserte opp og ned ulike gater med en batong, mens jeg håpet at jeg ville bli konfrontert av noen. Jeg skammer meg over å si det, men i omtrent en uke gikk jeg rundt og ønsket at en svart jævel ville komme ut fra en pub og terge meg med noe, skjønner du? Så jeg kunne ta livet av ham.

Neeson forteller at voldtektsofferet gjentatte ganger i den uken dette pågikk, spurte ham om hva han skulle ute. Da svarte han at han bare ville gå en tur.

Filmstjernen skildrer denne tiden som «grusom» og sier at han har lært en kjærkommen lekse av sin egen «avskyelige» reaksjon, og det at ønsket om hevn kan gi et så primitivt utslag.

– Ikke rasisme

Når avisreporteren spør Neeson om han sikter til voldtektsmannen når han sier han ville drepe, svarer skuespilleren «Jeg ville drepe hvilken som helst svart mann. Men det handlet ikke om rasisme».

Det er det svært mange som nekter å akseptere. Neeson, kjent fra filmer som «Schindlers liste», «Star Wars», «Taken» og «Love Actually», blir i heftige ordelag på sosiale medier beskyldt for å være nettopp det – rasist. På Twitter renner det inn med meldinger fra illsinte og sjokkerte personer.

Enkelte skriver at uttalelsen er det drøyeste og mest oppsiktsvekkende noen har kommet med under et intervju. Andre sier at de har fått nok av Liam Neeson «for godt».

«Jeg kan ikke stoppe og se for meg øyeblikket da Liam Neesons talsperson fant ut at hans klient har delt denne historien med en journalist», skriver en kvinne.

Mange spør seg om han ville gjort det samme, lett etter en hvit mann å la aggresjonen gå ut over, dersom voldtektsmannen hadde vært hvit.

God damn it, Liam Neeson. You were Oscar Schindler AND Qui-Gon! Two figures who would never do shit like that!

Andre forlanger at han nå må nektes innpass til Oscar-utdelingen, årets største filmfest, 24. februar. Kevin Hart (39), som opprinnelig skulle være programleder for filmgallaen, valgte å trekke seg fra oppdraget da det for noen måneder siden kom frem at han hadde servert homofobiske uttalelser for en årrekke siden.

Hevn på lerretet

I nye «Cold Pursuit» spiller Neeson en far som søker hevn etter at sønnen er blitt drept. Filmen får norgespremiere 1. mars. Den norskregisserte filmen er den amerikanske versjonen av «Kraftidioten», som Hans Petter Moland var i Berlin med i 2014, og hvor Stellan Skarsgård (67) spilte hovedrollen.

«Cold Pursuit» har USA-premiere denne uken, og hovedrolleinnehaveren sørger med sine omstridte uttalelser for ekstra oppmerksomhet rundt thrilleren. Moland er i skrivende stund på vei til New York, hvor rød løper venter.

les også

Liam Neeson om konas død: – Sorgen treffer plutselig

Neeson har opplevd flere harde slag på privaten. Han mistet skuespillerkona Natasha Richardson etter en skiulykke i 2009. Hun ble 45 år. For få uker siden døde nevøen (35), også han som følge av en hodeskade etter en fall for en tid tilbake.

Se klipp fra Neesons filmmeritter under:

Les også

 1. Ronan Farrow om Woody Allen: «Han er min far og gift med min søster»

  Hva gjør du når din egen far innleder et seksuelt forhold til din egen adoptivsøster?
  Pluss content
 2. Liam Neeson nekter flere actionroller

  Liam Neeson (65) får fortsatt mange tilbud om å spille actionhelt. Men «Taken»-stjernen trosser de gode lønningene og…
 3. Liam Neeson med sandwich-spøk på «norsk» film

  Under innspillingen av Hans Petter Molands «Hard Powder» i…
 4. Liam Neeson rørt til tårer over «Love Actually-oppfølger

  Den irske skuespilleren dukker opp igjen i kveld, sammen med…
 5. Sørgende Neeson fullførte filmprosjekt

  (VG Nett) Skuespilleren dro tilbake til Toronto etter konas begravelse for å ferdigstille filmen «Chloe».
 6. Natasha Richardson gravlagt

  (VG Nett) Søndag tok Liam Neeson og sønnene Michael (12) og Daniel (13) et siste farvel med sin kone og mor.
 7. Derfor døde Natasha Richardson

  (VG Nett) Obduksjonen viser at filmstjernen Natasha Richardson (45) døde av hjerneskade som følge av skifallet.
 8. Avbrøt filminnspilling for å besøke kritisk skadet kone

  (VG Nett) Liam Neeson (56) hastet til sykehuset for å besøke kona Natasha Richardson (45).

Mer om

 1. Liam Neeson
 2. Hollywood

Flere artikler

 1. Rød løper for Liam Neesons norskregisserte film avlyst i New York

 2. Hans Petter Moland om Neeson-reaksjonene: – Han er ikke rasist

 3. Filmanmeldelse «Cold Pursuit»: Kaldt produkt

 4. Peil forklarer: Hollywood-stjerne i rasismetrøbbel

 5. Bruno Ganz er død

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder