Her er årets Amanda-vinnere

Øystein Dolmen: Gustav ville vært overlykkelig!

Anders Baasmo Christiansen rørt til tårer over kollega Olivier Mukuta

«Bølgen» ble årets kinofilm

HAUGESUND (VG) «Bølgen» vant Beste norske kinofilm. Jakob Oftebro ble dypt rørt av å se lillebroren Jonas motta pris.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fredag kveld ble norsk filmbransje feiret under den årlige Amanda-utdelingen i Haugesund. Den gjeveste prisen, Beste norske kinofilm, ble «Bølgen». Ingen ringere enn Hollywood-stjernen Michael Fassbender annonserte vinneren, og et stort crew fra filmen tok i mot.

– Så fikk vi en pris vi også, veldig hyggelig! Takk til juryen som fant oss verdig. Det er gøy å vise hvor langt det går an å komme med en sjangerfilm i Norge.

Filmanmeldelse: «Bølgen»

Regissør Roar Uthaug, som nå lager film i Hollywood, fikk akkurat tid til å takke skuespillerne og de 800.000 som har kjøpt billett til filmen før TV 2s musikk rundet han av.

Lillebror Oftebro, Jonas, spiller en av hovedrollene i filmen. Han møtte pressen sammen med bror og Amanda-vert Jakob bak scenen. Han skrøt stort av lillebroren.

– Det gjorde hele kvelden for meg, sa Jakob.

– For meg å se broren min som jeg har vokst opp med og som jeg elsker være så flink og spille en helt annen rolle enn den han er selv er rørende. Alle vi andre må gå på skole, men Jonas er selvlært han, det er så irriterende!

Les også: Dropper regiprisen fra Amanda-showet på TV

Jonas selv har ikke bare skuespillerplaner i høst avslørte han overfor VG.

– Nå er jeg med i «Børning 2» som kommer snart, og så har jeg begynt å studere psykologi. Så får vi se hvordan det blir.

– Ikke skuespiller 100 prosent altså?

– Ikke slik det ser ut nå, men vi får se!

STOLT: Jakob Oftebro la ikke skjul på at han var veldig glad på lillebror Jonas vegne. Foto: Martin Uteng / Handelshøyskolen BI

Roar Uthaug har fått Hollywood-oppdrag etter «Bølgen», og skal nå regissere den nye «Lara Croft»-filmen. Han sier «Bølgen» har vært viktig for at han nå har tatt enda et steg videre.

– Det har vært en døråpner.

– Hva sier de om filmen i Hollywood?

– Jeg tror de liker at det er en tydelig genrefilm, men at den har et hjerte og karakterer man bryr seg om. Den går kanskje litt tettere på karakterer enn det man er vant til i den genren.

– Er det lov å håpe på noe av det samme i «Lara Croft»?

– Ja, det tror jeg det er, sier Uthaug som håper han klarer å sette sitt eget stempel på en stor Hollywood-franchise-film.

Fra flyktning til Amanda-vinner

Amanda-vinneren for beste mannlige birolle har en svært spesiell historie i bagasjen. Fra han var seks til han var sytten bodde Mukuta i en flyktningleir i Malawi. Nå bor han i Norge og jobber som ingeniør, i tillegg til jobben som skuespiller som altså sikret ham en Amanda-statuett i kveld.

– Jeg hadde ikke vært her hvis det ikke var for familien min eller venner. Jeg har vært flyktning, i dag står jeg her med denne, sa Mukuta fra scenen mens en rørt regissør Rune Denstad Langlo og skuespillerkollega Anders Baasmo Christiansen satt i salen.

(Saken fortsetter under bildet.)

BESTE MANNLIGE BIROLLE: Olivier Mukuta får prisen for beste mannlige birolle i filmen Welcome to Norway. Prisen deles ut av Ane Dahl Torp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

VG snakket med en stolt Amanda-vinner bak scenen.

– En ting har jeg lært er å ikke gi opp. Hadde familien min eller jeg gitt opp ville jeg ikke vært her, sa Mukuta.

– For meg betyr det alt. Denne prisen er til alle flyktninger der ute som prøver alt de kan for å få et bedre liv. Denne er for dem, for å vise at alt er mulig.

Amandavinnerne Anders Baasmo Christiansen og Mukuta på kveldens nachspiel etter utdelingen. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Vant sin andre Amanda

Anders Baasmo Christiansen vant sin andre Amanda etter at han tok hjem en for debuten Buddy i 2004. Han holdt en lang tale på inn og utpust til stor jubel i salen.

– Noen nominasjoner er man stoltere av enn andre. Takk Rune for at vi fikk laget denne filmen. Du skal spille rasist, ja det er skuespill, men det er ille! Jeg synes vi skal være flinkere på teamwork! Som jeg pleier å si: Vi skal alle dø i morra, men ikke i kveld. Mennesker er ikke tall - vi må ta vare på hverandre, var bare et veldig lite utdrag av hva han fikk sagt fra scenen da han takker for prisen for Beste mannlige skuespiller.

Da han møtte pressen etterpå innrømmet han at han tok til tårene under sendingen. Men det var mest på grunn av sin kollega Olivier Mukuta som vant prisen for beste mannlige birolle i samme film.

– Vi sippet som noen unger. Nå blir jeg rørt igjen når jeg tenker det. Han er en fyr det er verdt å lytte til. Han har bodd halve livet sitt i en flyktningleir i Malawi. Han bare går på og får det til, sa Baasmo Christiansen med en tåre i øyekroken.

(Saken fortsetter under bildet.)

ÆRESPRIS: Amandakomiteens Ærespris gikk til skuespiller Anne Marit Jacobsen. Her står hun sammen med programleder Jakob Oftebro. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jublet på vegne av Ludvigsen

Den første gjeve prisen, som ble vist på TV, gikk til «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» i kategorien Beste barnefilm.

Øystein Dolmen fikk ordet på scenen og fikk latter fra salen da han hilste fra grevlingen og sa «tusen takk for at begge nakenscenene med grevlingene ble klippet bort». VG snakket med Dolmen etter at han hadde mottatt prisen. Det var en rørt Øystein Dolmen som møtte pressen etter å ha mottatt prisen sammen med produsent Eric Vogel.

– Gustav ville vært overlykkelig! Han har egentlig vært med og laget filmen, han har satt så mange spor etter seg i min bevissthet, så han har vært med å skrive filmen.

«Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin» har hatt en svært lang vei til lerretet og Amanda-triumf. Den ble påbegynt allerede på 80-tallet.

Da Gustav «Ludvigsen» Lorentzen døde brått i 2010 ble mange planer kastet om på. Opprinnelig skulle Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen portrettere Knutsen og Ludvigsen selv, men i samarbeid med Lorentzens etterlatte ble man enige om å gjøre animasjonsfilm av historien i stedet.

Øvrige vinnere:

Beste dokumentarfilm

«Dugma – the Button»

Regissør Pål Refsdal

Beste foto

Jakob Ihre – «Louder Than Bombs»

Beste filmmanus

Eskil Vogt og Joachim Trier

«Louder Than Bombs»

Beste kvinnelige birolle

Maria Bock – «Hevn»

Beste kvinnelige skuespiller

Liv Bernhoft Osa – «Pyromanen»

Folkets Amanda

«El Clàsico»

Amandakomiteens Ærespris

Skuespiller Anne Marit Jacobsen

Fikk du med deg bildene fra rød løper? Se alle bildene her.

Her er hele listen over alle vinnerne som ikke ble vist i showet, men som likevel har ekstra god grunn til å feire:

Beste klipp

Olivier Bugge Coutté – «Louder Than Bombs»

Beste musikk

Trond Bjerknæs – «El Clàsico»

Beste lyddesign

Christian Schaanning – «Bølgen»

Beste scenografi/produksjonsdesign

Karl Juliusson –«Doktor Proktors tidsbadekar»

Beste visuelle effekter

Lars Erik Hansen – «Bølgen»

Beste utenlandske film

«Historien om den sjenerte giganten» (Island)

Regi Dagur Kári, distributør Europafilm

Beste kortfilm

«Frysninger»

Regi/produsent Marius Myrmel

Beste regi

Joachim Trier – «Louder Than Bombs»

Amandakomiteens Gullklapper

Norsk Film Kostyme

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder