ROMANTISK: Ryan Gosling og Rachel McAdams i 2004-filmen «Dagboken». Foto: Sf Norge As ,

Gosling fikk jobben ingen ville ha

Ryan Gosling (35) var en slags nødløsning da «Dagboken» ble spilt inn i 2003. Likevel ble gråtefilmen starten på suksessen for Hollywood-stjernen.

  • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fire år gammel

Mens Rachel McAdams (37) var svært ønsket i rollen som Allie i «The Notebook (Dagboken)», var det langt vanskeligere å finne rett skuespiller for den mannlige hovedrollen Noah.

Forfatteren av romanen, Nicholas Sparks (50), røper i et intervju med IMDb at den tidligere «Mickey Mouse»-barnestjernen Ryan Gosling endte opp med rollen fordi ingen andre lot seg overtale.

Grunnen skal ha vært at ingen fant karakteren spennende nok. Det faktum at Noah var en snill og tålmodig gutt, etter hvert mann, som ventet trofast på kvinnen i sitt liv, appellerte ikke. Oppfatningen hos kandidatene var at den mannlige hovedrollen bare skulle sirkulere rundt Ally, som på sin side skulle «bruke» Noah når hun fant det for godt.

ETTERTRAKTET: Ryan Gosling er i dag blant Hollywoods mest populære stjerner. Foto: AFP ,

– Noah er en gutt som forelsker seg for deretter ikke å gjøre noe spesielt. Han venter på at hun skal dukke opp igjen, og på slutten av filmen er han like forelsket. Folk spurte meg; Hvor er «edgen»? forklarer Sparks, som i sin tid skrev boken basert på historien til ekskonas besteforeldre.

Bestselgerforfatteren forteller videre at Gosling likevel viste seg å være rett mann.

– Han ga historien liv. Han viste at det rant blod gjennom Noah.

– Ikke kjekk

Gosling har tidligere fortalt om sitt første møte med regissør Nick Cassavetes:

– Han inviterte meg hjem. Da jeg kom dit, så han på meg og sa at han ville at jeg skulle ha rollen fordi jeg skilte meg fra andre unge menn i Hollywood. Han sa: «Du er ikke kjekk, og du er ikke kul. Du er bare en helt vanlig fyr som ser litt sprø ut», betrodde Gosling til bladet Company for fire år siden.

Ryan Gosling: Avbryter filmpausen

Også Cassavetes har utbrodert overfor VH1:

– Da jeg informerte filmselskapet at jeg ville gi hovedrollen til Ryan, så de på meg som om jeg var gal.

FILMPAR: Rachel McAdams og Ryan Gosling i «Dagboken». Foto: SF Norge ,

Men kinopublikum elsket filmen da den kom i 2004. «Dagboken» ble en kassasuksess, og siden har en rekke av Sparks' bøker blitt filmatisert. De er alle i samme sjangeren – solide tåreperser.

Han hevder: – All kjærlighet må ende i tragedie

«Dagboken» ble det store gjennombruddet for Gosling, som siden har kunnet velge og vrake i roller, og som har bemerket seg i blant annet «Drive» og «Blue Valentine». Han har høstet priser og blitt nominert til Oscar («Half Nelson» i 2007).

Forelsket seg

Så romantisk var «Dagboken» at Rachel McAdams og Ryan Gosling også forelsket seg i virkeligheten.

Vant for beste filmkyss: Her kliner de til igjen

Det kanadiske stjerneparet holdt sammen i flere år før forholdet tok slutt i 2007. I dag er Gosling samboer mer skuespiller Eva Mendes (41), som han i fjor fikk barn med.

Og Gosling har gjennom en rekke kåringer fått bekreftet at han også er kjekk, selv om regissøren ikke mente det for 13 år siden.

Da VG intervjuet Nicholas Sparks i 2013, sa han at han fortsatt var lykkelig gift med kona Catherine, som han har fem barn med.

– Det handler om å velge rett partner. Jeg tror det er viktig at man er enige om de store tingene i livet, som hvor mange barn man vil ha, om man i det hele tatt vil ha barn, hvor man skal bo og hvilke moralske verdier man har. Og så må man lytte. Det er her det kan være duket for store konflikter, forklarte forfatteren.

I fjor tok likevel det 25 år lange ekteskapet slutt. Sparks har ikke snakket om bruddet i pressen.

Lest denne? «The Notebook» blir TV-serie

MANNEN BAK: Nicholas Sparks får Hollywood-filmer av nesten alle romanene han skriver. «The Notebook», «Nights in Rodanthe», «Safe Haven» og «Message in a Bottle». NINA SUBIN og fra filmene Foto: INA SUBIN og fra filmene ,

Les også

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. «The Notebook»-regissør Nick Cassavetes i dramatisk krangel med ekskona

  2. Ryan Gosling: – Tvunget til å tenke på fremtiden

  3. Ryan Gosling: På tide med kvinnelig president

  4. Gosling-musikal seiler opp som Oscar-favoritt

  5. Pluss content

    Filmstjernene om stempelet: Livet som sexsymbol

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder