SPENT: Det kribler godt i magen til produsent Martin Sundland før skuespillerne skal få se filmen «Bølgen» for aller første gang søndag kveld. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Produsent fikk «Bølgen»-ideen fra VG

HAUGESUND (VG) Martin Sundland leste om Åkerneset i avisen for syv år siden – snart vises filmen «Bølgen» på norske kinoer.

  • Angelica Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

Selv om «Fritt vilt»-produsenten hentet inn ideen til Norges første katastrofefilm allerede for syv år siden – er det ikke før nå at filmen Bølgen kommer på kinolerretet.

Sundland forteller VG at etter han leste artikkelen om at en tsunami kan oppstå om Åkerneset går i fjorden, klarte han ikke legge ideen fra seg – men Norge var ikke klar for en film av slikt kaliber.

– Jeg så en filmmulighet i katastrofen, men vi hadde ikke spesialeffekter som var gode nok på den tiden. Men Norge har reist seg etter filmer som «Gåten om Ragnarok» og «Kon Tiki» og nå var det på tide å gjøre dette, sier han.

Saken sto på trykk 30. september 2006.

FAKSIMILE: VG 30.september 2006. Foto: ,

Måtte overtale Uthaug

Det har vært litt av en jobb å få gjennomført prosjektet. Sundland måtte overtale blant annet regissør Roar Uthaug til å bli med på ferden – Uthaug var undrende over ideen i begynnelsen.

FAKSIMILE: VG 30.september 2006. Foto: ,

– Katastrofefilmer er så fascinerende! Og vi hadde laget alt annet av filmsjangre, så jeg tenkte: Kunne vi gjøre dette?, sier Sundland, som ville ha regissøren med på prosjektet.

Og det kunne de. Filmen har kinopremiere 28. august. Ifølge VGs anmeldelse har publikum mye å glede seg til.

– Det har vært en lang reise og jeg er spent på mottakelsen. Jeg håper vi har klart å lage noe som skaper følelser.

Kontroversiell film

Filmen har allerede skapt flere overskrifter – blant annet om at noen av innbyggerne i Geiranger var redd filmen skulle skape frykt i lokalsamfunnet.

Likevel har Sundland og teamet hans hatt et nært samarbeid med innbyggerne i Geiranger. 84 personer i lokalbefolkningen stilte som statister i filmen.

– Noen lever faktisk med denne trusselen og det må vi ta hensyn til. Vi har vært i mange samtaler med blant annet ordfører og beredskapet i Geiranger for å få til et nært samarbeid, noe som jeg mener har fungert godt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

FILM-FAN: Regissør Roar Uthaug er veldig glad i katastrofefilmer. Han har regissert Norges første katastrofefilm. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Ville lage noe norsk

Da regissør Roar Uthaug omsider bestemte seg for å ta utfordringen på strak arm, ville han lage en film med typisk norske skuespillere som folk kunne relatere seg til.

Dermed falt valget på Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp som hovedrolleinnehavere.

Joner er ikke en typisk helt du ser i alle de amerikanske katastrofefilmene, som gjerne er muskelbunter, noe som jeg tror tilfører filmen noe litt annerledes, sier han.

Filmen har mange spektakulære scener, men Uthaug forteller at han ikke ville gå «over the top» med actionscener, og heller la historien snakke for seg selv.

Inspirert av Armageddon

Uthaug er en stor entusiast av katastrofefilmer og favorittene er «Independence Day» og «Armageddon» – her henter han inspirasjon i alt han gjør.

– En katastrofefilm har alt: Det er en følelsesmessig berg- og dalbanetur med spektakulære bilder – og menneskelighet. Den får oss til å glemme hverdagen, sier han.

Selv om VGs Jon Selås ga filmen terningkast fem, ville Uthaug selv gitt en soleklar sekser – ikke overraskende.

Filmen har kostet over 50 millioner kroner å produsere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder