SNART NORGES-KLAR: Ingrid Bolsø Berdal, her på USA-premieren for «Hercules», som får norsk premiere fredag. Foto: Reuters,

Tror på Hollywood-karriere for Ingrid Bolsø Berdal

«Hercules»-premieren har gjort amerikanerne oppmerksomme på den høyreiste skuespilleren fra Nord-Trøndelag. Norske filmfolk mener at Ingrid Bolsø Berdal (34) står foran et internasjonalt gjennombrudd.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Bolsø Berdal pryder store reklameplakater for den 700 millioner kroner dyre filmen i Hollywood, og sist onsdag gikk hun selvsikkert opp den røde løperen iført en paljettkjole.

I bransjen tror flere nå at Ingrid Bolsø Berdal fra Inderøy kan bli vår neste Hollywood-eksport.

– Hun kommer uten tvil til å bli interessant for amerikanske castingagenter, sier Jannecke Bervell, daglig leder i Cannibal Casting, som blant annet plukket ut skuespillere til suksesser som «Elling», «Buddy», «Max Manus», «Hodejegerne» og «Kon Tiki».

– Hun er både ekstremt dyktig og vakker, og ser veldig typisk nordisk ut. Hun kan minne om Charlize Theron, hun ser smart ut, sier Bervell.

Les og se video: Ingrid og de andre stjernene på «Hercules»-premiere i Hollywood

Hun tror en film som «Hercules» kan være et springbrett, og sammenligner Bolsø Berdal med en annen nordisk skuespiller som har suksess i Hollywood.

– «Hercules» er en typisk film hvor man drar inn ukjente navn. Mads Mikkelsen Hollywood-debuterte i en samme type film med «Kong Arthur» i 2004, hvor han spilte kriger. Da åpner det seg luker, sier Bervell, og kommer med en liten avsløring.

– Ingrid hater å prøvefilme! Men det tror jeg ikke blir noen utfordring, for audition gjennomføres annerledes i USA. Ansikt og type er mye viktigere der enn her, og det er mer leseprøver hvor de leser gjennom manus uten å spille det ut fysisk i like stor grad som her.

Hovedanmelder i bransjebladet Screen Daily, Mark Adams, lot seg imponere av den norske skuespillerens fysiske fremtoning i «Hercules», og trekker frem Bolsø Berdal som «kanskje den mest imponerende slåsskjempen av alle» i filmen.

Foto:,

Dwayne «The Rock» Johnson, stjernen som spiller tittelrollen, har også strødd om seg med lovord om sin kollega.

– Det kreves en viss type skuespiller som eneste kvinne i «Hercules». Hun takler action, sa Johnson i et promointervju for filmen.

Regissør Roar Uthaug har kjent Bolsø Berdal i en årrekke, og valgte seg den da ukjente skuespilleren til hovedrollen i skrekkfilmen «Fritt vilt» i 2006.

– Jeg tror Ingrid har en lysende fremtid. I Hollywood kan du fort bli plukket opp av de store når de har sett deg gjøre en rolle à la det de er på jakt etter. Så hvis du har vært litt «buff» på lerretet allerede, blir det lettere å få slike roller, sier Uthaug, som ikke tror Bolsø Berdal kan bli «typecastet» i én type rollefigur.

– Nei, jeg tror vi vil få se henne i andre typer roller også. En skuespiller av hennes kaliber kan mer enn å være tøff, mener Uthaug.

Regissør Erik Skjoldbjærg mener at det er gode tider for skandinaviske skuespillere i Hollywood.

– For folk i USA er Skandinavia ett, påpeker han.

Mannen bak filmer som «Insomnia», «Nokas» og «Pionér» tror Bolsø Berdal får rikelig av råd fra agenter i kjølvannet av «Hercules».

– Det er viktig at hun selv siler ut de gode rådene. Det gjelder å velge de riktige prosjektene, og det er ikke nødvendigvis de som gir mest penger umiddelbart, sier Skjoldbjærg.

Ps: «Hercules» debuterte på annenplass på kinolistene i USA denne helgen, filmen måtte se seg slått av Scarlett Johansson i «Lucy». «Hercules» spilte inn 29 millioner dollar, noe som ifølge Reuters var høyere enn forventet.

SAMMENLIGNES MED OSCAR-VINNER: Den sørafrikanske skuespilleren Charlize Theron. Foto: AP Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder