«Star Wars»-stjernen Carrie Fisher er død

«Star Wars»-familien beskriver skuespilleren som «en fargerik personlighet som alle elsket».

Artikkelen er over tre år gammel

Carrie Fisher (60) døde tirsdag morgen amerikansk tid, etter det massive hjerteinfarktet hun ble lagt inn på sykehus med etter en flytur fra London til Los Angeles.

Bakgrunn: Carrie Fisher hastet til sykehus.

Dødsfallet bekreftes i en uttalelse fra familien:

– Det er med dyp sorg Billie Lourd kan bekrefte at hennes elskede mor Carrie Fisher døde fem på ni i morges. Hun var elsket av verden og vil bli dypt savnet. Hele familien takker dypt for deres tanker og bønner, heter det i uttalselsen som blant annet er publisert hos People

Fikk du med deg: Norsk prinsesse Leia i sorg etter Carrie Fishers død.

Det er familiens talsperson Simon Halls som har sendt ut pressemeldingen.

Det var lille julaften at nyheten kom om at 60-årige Fisher fikk et massivt hjerteinfarkt. Hun falt om på flygningen, og ble hastet til sykehus da flyet landet i Los Angeles.

Fisher vil alltid bli husket for den ikoniske rollen som Prinsesse Leia i «Star Wars», men hun filmdebuterte allerede i 1975. Det var i komedien «Shampoo», med Warren Beatty.

Hun var også med i klassiske 80-tallsfilmer som Woody Allens «Hannah og hennes søstre» og «Da han møtte henne» med Billy Crystal.

«Star Wars»-fans verden over jublet høyt da de fikk se igjen Carrie Fisher som prinsesse Leia i «Star Wars - The Force Awakens».

Carrie Fisher er også med i neste «Star Wars»-film, film nummer åtte som kommer neste år.

FØR «STAR WARS»: Carrie Fisher som 16-åring i 1973. Foto: Jerry Mosey AP

Carrie Fisher giftet seg med sangstjernen Paul Simon i 1983, men de skilte seg allerede året etter. Fisher var også forfatter, og har skrevet flere romaner med klare veksler til sitt eget liv.

Hun har vært åpen om sin sykdom som bipolar, og om sin avhengighet av kokain og reseptbelagte medsiner. I 1990 ble hennes selvbiografiske roman «Postcards from the edge» filmatisert, og Fisher selv hadde omarbeidet romanen til filmmanus. Den handler om en tidligere rusmisbruker som prøver å få skuespillerkarrieren på glid igjen etter rehabilitering.

Les mer: «Prinsesse Leia» avslører «Han Solo»-romanse: – Jeg har ventet lenge

Star Wars-kollega Harrison Ford, som spilte Han Solo i «Star Wars» beskriver Carrie Fisher som en sann original, som det bare finnes en av.

– Hun var morsom og emosjonelt fryktløs. Hun levde livet sitt på djervt vis. Vi kommer alle til å savne henne.

Tidligere i år avslørte Fisher at de to hadde hatt et kort, intenst kjærlighetsforhold under innspillingen av den første Star Wars-filmen, mens hun var 19 og han var en gift mann på 32 med to barn.

De to ble et par først på slutten av «The Empire Strikes Back», og mange husker nok dialogen mellom de to: «I love you. - I know»

George Lucas, selveste «Mr. Star Wars» minnes også skuespilleren han hadde med i sine største suksesser. Han skriver at de to har vært venner nesten hele deres voksne liv.

Paul Simon om ekskona Carries død: – I går var en forferdelig dag.

– Hun var utrolig smart. En talentfull skuespiller, forfatter og komedienne med en fargerik personlighet som alle elsket. I Star Wars var hun vår store, sterke prinsesse; Livlig, smart og full av håp i en rolle som var langt vanskeligere enn mange tror. Hun vil bli savnet av oss alle, skriver han ifølge Buzzfeed.

Minneord fra «Star Wars»-familien

«Star Wars»-familien har sendt ut en kondolansemelding på Facebook, ført i pennen av produsenten Kathleen Kennedy.

Carrie har en spesiell plass i hjertene til alle på Lucasfilm, det er vanskelig å tenke seg en verden uten henne. Hun var prinsesse Leia for hele verden, men en helt spesiell venn for oss. Hun hadde en urokkelig kraft, utrolig humor og et varmt hjerte. Carrie definerte også den kvinnelige filmhelten av vår tid for over en generasjon siden. Hennes banebrytende rolle som prinsesse Leia var en inspirasjon for unge jenter overalt. Vi vil savne henne sterkt.

Kondolansemeldingene fra amerikanske kjendiser har allerede begynt å komme i sosiale medier.

«Kraften er mørk i dag», tvitrer Billy Dee Williams, kjent som Lando Calrissian i Star Wars-filmene.

Også flere andre «Star Wars»-stjerner har uttrykt sin sorg. – Jeg trodde jeg hadde fått alt jeg ønsket meg under treet. Det fikk jeg ikke. Til tross for så mange tanker og bønner fra så mange. Jeg er svært, svært trist, tvitrer Anthony Daniels, kjent som C3PO.

– Jeg er svært trist over å ha fått vite om Carries bortgang. Hun var fantastisk å arbeide sammen med. Kondolanser til hennes venner, familie og fans i hele verden, tvitrer Darth Vader-skuespiller David Prowse.

https://twitter.com/isDARTHVADER/statuses/813826559211606016

– Ingen ord kan beskrive dette tapet. Carrie var det kraftigste lyset i ethvert rom hun kom inn i. Jeg kommer til å savne henne enormt, tvitrer Peter Mayhew, kjent som Chewbacca.

Carrie Fishers mor, skuespiller Debbie Reynolds (84), takker nå for støtten.

– Takk til alle som har omfavnet min elskede og fantastiske datters talent. Jeg er takknemlig for tankene og bønnene deres som hjelper henne til sitt neste stopp. Kjærlig hilsen Carries mor, skrev Reynolds på Facebook.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder