Vurdert av VG, Politiken og Aftonbladet

PÅ LISTEN: Alicia Vikander, Morten Tyldum, Mads Mikkelsen, Alexander Skarsgård, Joel Kinnaman og Rebecca Ferguson er blant stjernene som har fått navnet sitt på VG, Politiken og Aftonbladets liste over de største skandinavene i Hollywood for tiden. Foto: , AFP, AP, VG, Reuters

Dette er Skandinavias heteste filmnavn ute i verden akkurat nå

Morten Tyldum er akkurat nå den heteste, internasjonale
filmregissøren – sett fra Oslo, Stockholm og København.

  • Jon Selås

Artikkelen er over fire år gammel

Tyldums «The Imitation Game» vant en Oscar og fikk ytterligere sju nominasjoner – blant annet for beste regi – til filmverdenens gjeveste pris. Det er det ingen andre skandinaver som er i nærheten av.

Alt tyder på at Tyldum bare er i starten av sin karriere; nå filmer han romeventyret «Passengers» for Sony med Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen og Laurence Fishburn på rollelisten. Tyldum har kommet langt etter «døråpneren» «Hodejegerne»!
Nysgjerrig? Slik så denne listen ut forrige gang!

Foto: Jan Petter Lynau/Rune Pedersen/Lotte Fernvall , VG/Politiken/Aftonbladet

Samlet sett gjør de norske regissørene det mye skarpere enn de norske skuespillerne – som i år ikke er med på listen i det hele tatt. Jeg skulle selvfølgelig gjerne hatt med Aksel Hennie etter hans fremskutte rolle i «The Martian», og han er helt utvilsomt et bomsikkert førstevalg på ellevteplass!

Men faktum er at både svenskene og danskene har ti skuespillere med høyere stjerneverdi enn ham, akkurat nå.

På en ren norsk liste ville selvfølgelig folk som Kristoffer Hivju, Tobias Santelmann, Ingrid Bolsø Berdal og Emmy-vinner Anneke von der Lippe vært soleklare.
Så du denne? Anneke von der Lippe vant Emmy-pris

Vi tre som har laget listene har mer enn 80 års erfaring som filmjournalister og kritikere. I over 30 år har vi besøkt alle verdens store filmfestivaler. Mange vil være uenige i vårt utvalg, men det som ligger til grunn for oss har vært erfaringen og det vi har oppfattet ute og hjemme av bevegelser og trender, rykter og fakta.

Disse listene er basert på forkjærlighet for de nyeste navnenes seneste suksess; film har en liten forrang fremfor TV-serier, særlig fordi TV-serier har mange flere involverte, både foran og bak kamera.
Leste du? «Hodejegerne»-stjerne lager psykologisk julegrøsser

Mange vil mene at de helt store, etablerte navnene burde vært sterkere inne i bildet. Det er en bevisst prioritering fra vår side: Dette er ingen «kongelig» liste over kvinner og menn med lang og tro fortjenestefullt virke. Vi spør bare: Hvem er «The Shit» nå?
Og mener derfor disse er Skandinavias aller heteste filmeksport for tiden:

Regissører:

1. Morten Tyldum

Åtte Oscar-nominasjoner, en seier (for beste adapterte manus) for «The Imitation Game» er rett og slett råsterkt. Han får en av verdens største filmprodusent, mangemillionerdollars-budsjett og internasjonale toppnavn til disposisjon på sitt neste prosjekt, «Passengers».

2. Tomas Alfredson

Svensken lager ikke mange filmer. Men etter fantastiske «La den rette komme inn» (2008) bar det rett ut i verden og en bunnsolid klassisk spionthriller i «Muldvarpen». «Snømannen» med Michael Fassbender som Harry Hole – med filming i Oslo – blir neste. Kjempesvært!

3. Joachim Trier

LOVENDE REGISSØR: Joachim Trier. Foto: Bertrand Guay , Afp

Cannes-deltageren «Louder Than Bombs» vant faktisk mye mer oppmerksomhet internasjonalt, enn i Norge. Trier har noe av den samme tillit og forventning knyttet til seg, som Tomas Alfredson; her er det udiskutabel kvalitet!

4. Ruben Østlund

Nyter mye av den samme, litt udefinerbare tilliten som Afredson og Trier etter «Play» og «Turist». Men mer av en eksperimentell samtidskommentator. I sin neste, «The Square», kan mennesker som trenger hjelp, stille seg på et hvitt felt – og så er samfunnet og de forbipasserende som stilles til ansvar.

5. Lars von Trier

Den eneste regissøren i Skandinavia som blir omfattet av internasjonal interesse, uansett hva han gjør – eller ikke gjør Et «gammelt» navn, ja vel. Og etter sykdom, alkoholisme, skilsmisse og skandaler er det faktisk ikke sikkert han kommer tilbake i det hele tatt. Likevel helt umulig å komme forbi.

6. Roy Anderson

Den 72 år gamle, kultforklarte, sære svensken beveget seg for alvor ut til et internasjonalt publikum med «En due satt på en gren og funderte over tilværelsen». Det finnes åpenbart rom for de helt alternative stemmer også i utlandet!

7. Thomas Winterberg

Engelskspråklige «Far from the Madding Crowd» innfridde kanskje ikke forventningene helt. Men «Festen»-regissør vender tilbake til Danmark og 70-tallet med «Kollektivet». Og forventningene er store.

VG møter de Oscar-nominerte regissørene Espen Sandberg (t.v.) og Joachim Rønning i lobbyen på eksklusive Four Seasons Hotel i Beverly Hills. Filmen Kon-Tiki. Foto: Andreas Ihlebæk / VG Foto: Andreas Ihlebæk , VG

8. Joachim Rønning/Espen Sandberg

Netflix-satsingen «Marco Polo» ble nok ikke helt som forventet. Men regiduoens hånd om kommende «Pirates of the Caribbean» nr. 5 beviser glassklart at intet er for nedadgående!

9. Susanne Bier

Deprimerende nok: Eneste kvinne på regi-listen, og meget gode filmer ligger ørlite bakover i tid. Men en tung, britisk TV-serie for BBC, «The Night Manager», er i etterproduksjon og kommer neste år.

10. Niels Arden Oplev

En litt mystisk dansk regissør, med utpreget TV-erfaring – samt den originale «Menn som hater kvinner». TV-serien «Game of Silence» er snart klar i USA, og forventningene er – nettopp – mystisk store.
Les også: Jo Nesbø skryter av Hollywood-Harry

Skuespillere:

1. Alicia Vikander

Uten tvil Skandinavias aller største filmkomet i 2015! Hun har spilt i 12 filmer siden det store gjennombruddet i «En kongelig affære» i 2012, har blitt en av de største internasjonale stjernene, befestet blant annet i Venezia-filmen «The Danish Girl» (norsk kinopremiere i februar 2016). Nå kan hun åpenbart velge og vrake i roller og regissører, og er blant annet skrevet inn i Matt Damons pågående Bourne-oppfølger. Vikander er også tippet som en het Oscar-kandidat i kategorien Beste kvinnelige birolle, for både «Ex Machina» og «Den danske piken».

Bakgrunn: Her er Oscar-favorittene.

Alicia Vikander poses as she arrives for the UK premiere of "The Danish Girl" at Leicester Square in London, Britain, December 8, 2015. REUTERS/Luke MacGregor Foto: Luke Macgregor , Reuters

2. Alexander Skarsgård

Jobber hardt og får applaus uansett hva han gjør. Og det er ufattelig mye – og mye forskjellig. TV-serien «True Blood» er på mange måter hans internasjonale fundament. Og nå står rollen som selveste Tarzan for tur i 2016, støttet av et rent kremlag av støtteroller. Pappa Stellan får ha oss unnskyldt; han er så etablert, også internasjonalt, at vi i år lar Alexander representere Skandinavias største og mest aktive skuespillerfamilie!
Les også: Alexander Skarsgård vil gjerne jobbe i Norge

3. Mads Mikkelsen

Stadig vekk «The Man». To år som Hannibal Lecter på TV rydder veien for to yngre navn over ham. Men det kan være uhyre kortvarig: Han filmer en «Star Wars»-historie nå, i regi av Lucasfilm/Disney

4. Rebecca Ferguson

Visste vi engang at Ilse Faust fra «Mission Impossible – Rogue Nation» var svensk? Ja, det er hun. Og fem svære filmer ligger foran, i post- eller pre-produksjoner. Blant dem: «Snømannen» og «Florence Foster Jenkins», om New Yorks svar på Olga Marie Mikalsen – mot Meryl Streep og Hugh Grant, blant mange andre.

5. Joel Kinnaman

Svensken fra «Raske penger» kan mer enn sin svensk – og evne til å bære superrustning med superkrefter i «Robocop». Eller bære en TV-serie som «The Killing». En svært allsidig skuespiller med et slags kjennetegn som en utpreget fysisk skuespiller, med tre filmer i 2015 og tre i 2016 – alle amerikanske.

6. Nikolaj Coster Waldau

Dansken pendler smertefritt mellom internasjonal og skandinavisk jobbing. Kollega med Kristoffer Hivju i «Game of Thrones». Men har i tillegg et mer dynamisk og vidt spredt rollevalg å spille på.

Husker du? Dansk Hollywood-skuespiller skryter av Aksel Hennie

NUMMER SEKS: Nikolaj Coster-Waldauhar fått navnet på VG, Politiken og Aftonbladets topp ti-liste i år. Foto: Mark Ralston , Afp

7. Noomi Rapace

Meget veletablert – uten å ha blitt lagt mest merke til akkurat i år. Det kan endre seg akkerede neste år, for eksempel i vår egen Tommy Wirkolas SCI/FI-thriller «What Happened to Monday?».

8. Sidse Babette Knudsen

Litt sånn i det stille har danske Sidse funnet veien ut i verden etter hovedrollen som politikeren Birgitte Nyborg i TV-serien «Borgen». Språkmektige Sidse blir å se i et par franske filmer snart, i TV-serien, SCI/FI-westernen «Westworld» (for øvrig sammen med Ingrid Bolsø Berdal) og ikke minst «Da Vinci-avleggeren» «Inferno», mot Tom Hanks, som stadig vekk er symbolspesialisten dr. Robert Langdon.

9. Jesper Christensen

Den 67 år gamle danske veteranen har hatt en eksepsjonell utvikling. Etter filmdebuten i 1975 har han 120 filmer og TV-serier under beltet. Nå er han internasjonalt «hot stuff» som Mr. White, superskurk i James Bond-universet!

10. Max von Sydow

Og mens vi er inne på superhete veteraner: Denne 87-åringen debuterte i 1949, var en nøkkelskuespiller for Bergman. Denne høsten er han på plass i en liten, men viktig rolle i «Star Wars» som Lor San Tekka. Og neste år dukker han sannelig opp i «Game of Thrones».
Så du denne? «Trolljegeren»-regissør André Øvredal til Roald Amundsen-film

OLDIE, BUT GOODIE: 87-åringen Max von Sydow er å se i den syvende filmen i «Star Wars»-universet. Foto: Paul Hackett , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder