Det norske selskapet 4 ½ har produsert filmen

GULLGUTT: Den svenske filmregissøren Roy Andersson kysset Gulløven av lykke, da han som den første svensken noensinne mottok den prestisjetunge prisen. Foto:Gabriel Bouys,Afp

Svensk film kuppet gjev filmpris

Den svenske regissøren Roy Andersson mottok den prestisjetunge Gulløven for filmen «En due satt på en gren og funderte over tilværelsen», under filmfestivalen i Venezia.

  • Marthe Berg

Artikkelen er over fem år gammel

– Dette slår jo alt. Som å vinne Giro d'Italia på sykkel, med masse jublende folk på fortauet, sier Roy Andersson (71) til den svenske avisen Aftonbladet.

Andersson har brukt fire år på filmen, som har kostet 40 millioner kroner å lage. Mesteparten av filmen er spilt inn i regissørens eget studio i Stockholm, men en av filmens scener er spilt inn i Norge.

Det er det norske produksjonsselskapet 4 ½ ved Håkon Øverås som står bak filmen, som også har mottatt støtte fra det norske filminstituttet.

Filmfestivalen i Venezia er en av de viktigste i filmverdenen, ved siden av Cannes og Berlin, og årets festival arrangeres fra 27. august til 6. september.

Det er første gang på 25 år at en svensk film har vært med i kampen om den prestisjetunge prisen, og første gang noensinne at en svensk film faktisk har vunnet.

– Det var enormt, enormt, enormt. En fullsatt sal jublet. Folk på fortauet jublet da vi kom ut av salen, sier en fornøyd Andersson til avisen.

Han forteller at filmen ble vist en ekstra gang, og at det virket som om den også nådde frem til et ungt publikum.

Filmen «En due satt på en gren og funderte over tilværelsen» har kinopremiere i Norge 21. november.

Les også

Mer om

  1. Filmfestivalen i Venezia

Flere artikler

  1. To «norske» filmer med i hovedkonkurransen i Venezia

  2. Hamer og Ane Dahl Torp i celebert selskap i Toronto

  3. Frances McDormand hyllet på filmfestivalen i Venezia

  4. Disse filmene konkurrerer med «Bølgen» om Oscar

  5. Tyldum-film nominert til fem Golden Globe-priser

  6. Pluss content

    Garantert et av årets beste album

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder