QUISLING: Partileder i NS Vidkun Quisling på sitt kontor i Oslo Rådhus i 1940. Foto: NTB/Scanpix

Vil lage Quisling-film

Nå planlegges en ny norsk storfilm om landsforræderen Vidkun Quisling.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Norsk filminstitutt har gitt støtte til utvikling av et filmmanus om Vidkun Quisling, kanskje norgeshistoriens mest forhatte mann. Det er manusforfatter og tidligere journalist Bjørn Ekeberg som er mannen bak ideen.

- Det er en av de mest spennende norske historiene som ikke er spesielt kjent ut over biografiene som er utgitt. I tillegg gjenspeiler historien en tidsepoke som for nordmenn flest ikke er kjent, sier Ekeberg til VG om hvorfor han vil lage film om Quisling.

Han mener oppstandelsen etter Tor Bomann-Larsens siste bok, med påstanden om at kong Olav skal ha ønsket en fredsavtale med tyskerne, viser at det er mye om tiden før krigen vi ikke forstår.

Motsats til helten

Ekeberg har en doktorgrad i statsvitenskap og idéhistorie, og jobber som manusforfatter. Han synes det er på tide med en spillefilm om landsforræderen.

- Jeg mener det. Nå har vi sett «Max Manus» på kino, vi har sett heltehistorien basert på enkle gode onde skillelinjer. Da er det interessant med en krigsfilm som speiler en annen, litt mer nyansert del av krigen, sier Ekeberg, og legger til:

- Det er ingen kritikk av «Max Manus». Den var veldig god for hva den var.

Filmprosjektet er så langt i et veldig tidlig stadium. Han er i samtale med en produsent, men ingen avtaler er undertegnet.

Interessert i å vite hvilke norske skuespillere VGs filmeksperter mener kan være aktuelle i rollen som Quisling? Kjøp dagens papir-VG.

Forsvarer ikke

Planen er å følge Quislings livshistorie over flere tiår, fra han var Nansens høyre hånd i Ukraina på 20-tallet, til statskuppforsøket og selve krigen.

MANUSFORFATTER: Bjørn Ekeberg (33). Foto: Privat

- Hovedpoenget med denne filmen er ikke skyldspørsmålet. Jeg hverken prøver å ta Quisling i forsvar eller gjøre ham til en stor antagonist. Historien hans er veldig interessant uavhengig av gode eller vonde spørsmål rundt krigen.

På 80-tallet lagde NRK en dramaserie om rettssaken mot Quisling. Da var det Finn Kvalem som spilte rollen som landsforræderen. Ekeberg vil ikke ut med hvem han kan se for seg i hovedrollen, men mener det bør være en skuespiller som kan ligne fysisk.

- Det er ikke så mange som kan spille ham ut ifra utseendet. Jeg ser for meg tre mulige kandidater som kan passe i utseende og alder.

Quisling privat

Manusforfatteren mener rollen vil kreve mye.

- Det er ingen enkel rolle å spille. Det er en dramatisk og tragisk fortelling. Rollen krever et veldig stort dramatisk spenn, fra en som utad ofte hadde et steinansikt, men som nok var et følelsesmenneske helt privat. Det er noe manuset prøver å utdype, sier han.

Førsteutkastet til manuset håper han å få ferdig senere i vinter.

- Vi kan tidligst komme i gang med å produsere noe om et år eller halvannet. Men det er langt fram, og mye som er utenfor min kontroll, understreker han.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder