MED STIL: "Om forlatelse" med Keira Knightley åpnet årets filmfestival i Venezia. Dette er også en stjernes jobb: Å ta all oppmerksomhet! Foto: UIP

Keira Knightley: Keira endelig kvinne!

Venezia (VG Nett) - Det som tiltrakk meg aller mest i manuset til «Om forlatelse», var at omsider fikk jeg spille en mer moden kvinne. Tenåringsrollene har gitt meg mye, ikke minst en karriere. Men nå var det, oppriktig talt, på tide å komme videre!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

VG Nett møtte Keira Knightley (22) i Venezia i høst i forbindelse med verdenspremieren på «Om forlatelse» (Atonement), med kinopremiere i Norge i morgen. Dette romantiske og tragiske dramaet med bakgrunn i tiden like før og under andre verdenskrig, med klasseforskjeller, erotikk og lengsler i mektigste britiske innpakning.

Vakker

Hun er vakker, Knightley, også i det virkelige liv. Og så sped at men umiddelbart slås av tanken å spørre om hun spiser godt nok. Men den nesten vektløse skjønnheten veies godt opp av robust humor, et stadig skiftende, skøyeraktig oppsyn - og, når sant skal sies, bryggersjauerbanning når det måtte passe damen. Og det gjør det rett som det er.

Hun startet sin skuespillerkarriere som seks-åring, med skuespiller-pappa og forfattermamma. Det var som 17-åring, i «Skru`n som Beckham» hun slo gjennom. Hun har lagt Hollywood for sine føtter med de tre «Pirates of the Caribbean»-filmene. Og hun fikk sin første Oscar-nominasjon som 20-åring i erke-engelske, klassiske «Stolthet og fordom».

Kvinneliv

- Så «Om forlatelse» ble noe helt annet. Jeg gråt etter å ha lest manus. Historien var enormt god, tragisk og romantisk. Men også, synes jeg, tro mot et virkelig kvinneliv under meget spesielle omstendigheter.

- Ikke akkurat «Pirates»?

- Nei, ikke akkurat! Jeg er selvfølgelig takknemlig for alt disse filmene har brakt meg. Jeg hadde ikke andre jobbtilbud da noen spurte om jeg var interessert. Og det var jeg. Men særlig dybde blir det jo aldri - for hva i h....te kan man vente seg av en seirie helkommersielle filmer som er basert på en temapark eid av Disney? Det var stor ståhei og enkel selvtilfredstillelse, om du forstår, stråler Keira.
Og forstå gjør man jo. Om enn lett rødmende.

Hollywood

- Hva betyr Hollywood for deg?

- Rett og slett et sted å få arbeid. Der det er mye penger. Et interessant sted, på mange måter; det bringer jo j....g mye og rask berømmelse. Men jeg kunne aldri bodd der. Aldri!

KRIGSKJÆRLIGHET: Keira Knightley og medspiller James McAvoy. Foto: UIP

- Og med berømmelse følger oppmerksomhet og ganske mye press?

- Jepp. Men kan jeg klage? Nope! Jeg ønsket meg suksess. Hollywood ga meg berømmelse. Grensen er hårfin!

- Men en del av oppmerksomheten kunne du klare deg uten?

- Soleklart! Berømmelse er flyktig, forræderisk og tildels obskønt. Jeg hater kikker-mentaliteten. Og virkelig hater å bli forfulgt. Men har forsonet meg med at man kan ikke bare være skuespiller, tydeligvis. Har man suksess, blr man automatisk en celibritet. Og kan ikke gjøre en j...a ting med det. Bortsett fra aldri å lese sladderpressen.

- Du begynte din karriere som et lite barn. Og siden dine foreldre alltid har vært beskyttende, men støttende, må du jo ha villet det selv. Har du aning om hvorfor?

Historiene

- Nix, ikke en forp..t idé! Men jeg vet at jeg er helt vill etter en god historie; helt vill etter å fortelle en god historie. Og går ut fra at slik har jeg alltid vært.
- Har du stor tro på deg selv?

DRØMMER for fremtiden: Keira Knightley i "Om forlatelse". Foto: UIP

- Faktisk ikke i særlig grad. Men jeg kan være fandenivoldsk hvis jeg har lyst til å gjennomføre noe. Da gjør jeg det!

- Så du tenker aldri på at du skulle vært noe annet enn skuespiller?

- Nei, jeg er ikke typen til å tenke slik. Jeg er totalt fortrolig med det jeg gjør her og nå.

Barn

- Et barn, for eksempel, ville jo forandre mye?

- Ser jeg gravid ut??! Men ærlig talt: Hvis jeg hadde hatt et barn, måtte jeg orientere meg ut fra dèt, tenke over hva som ville passe best i en slik situasjon - der barnet uansett ville vært det viktigste. Jeg føler meg ganske trygg på at det kunne la seg fikse; jeg ville ikke vært den første mor i verden, vel?

- Det er utvilsomt blitt mange periodedramaer på deg. Hva med et samtidstema nå?

- Jo takk, gjerne! Jeg hadde så å si bestemt meg for akkurat dèt etter «Om forlatelse». Det ble til «The Dutchesse», med handling fra 1784!

Karriere

I det hele tatt er det overdreven tro på at det går an å planlegge en karriere i dette gamet. Det kan man bare glemme! Noen roller dukker opp - så får man si ja eller nei. Men man vet aldri hva som dukker opp!

- Kosmetikkgiganten Chanell er blitt din oppdragsgiver - og du deres ansikt?

- Jepp. Og det har vært morsomt! Men jeg må innrømme at det er grunnleggende underlig å være modell. Der sitter man i en stol og blir dollet opp på alle bauger og kanter - hvilket jeg tror jeg har et flertall kvinner med meg i at kan være helt all rigt fra en sjelden tid til annen. Men langsomt kommer det fram et ansikt og et bilde som nok likner på deg selv. Men ikke akkurat kan kalles «deg selv». Og så følger noen timer med fotografering, der man knapt skal røre seg, bare holde kjeft og bli ferdig. Det er rett og slett skrullete, skjønt - altså morsomt i små prosjoner.

Men vær du trygg: Som modell er jeg bare et ansikt. Min jobb er å være skuespiller. Og jeg vil jobbe! sier Keira Knightley.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder