Apokalypse - da

«DER UNTERGANG»

Regi: Oliver Hirschbiegel. Med Bruo Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch, Ulrich Matthes, Juliane Köhler, Heino Ferch. Tysk. Drama - 15 år, frarådes under 15. Egnet for voksne.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

Filmens prosjekt er i seg selv umulig. Å beskrive Det tredje rikes undergang bærer i seg så omfattende materiale og så ufattelig mange sider at en film - som nødvendigvis må bli et begripelig destillat av et hav av opplysninger og hensyn - uansett vil kunne angripes for alt den måtte mangle. Og alle de begrensende valgene man må gjøre.

Bare det å legemliggjøre Adolf Hitler!

Men det gjør man, altså, gjennom den sveitsiske veteranen Bruno Ganz. Og han lykkes bemerkelsesverdig i å gi et slags begripelig bilde av restene av det liv dette monstrum av et menneske levde. Uten hverken å forskjønne eller forklare.

Nyttig påminnelse

I det hele tatt er det filmens åpning mot innlevelse som fascinerer mer enn noe annet. Ikke å forstå, slett ikke å fatte. Likevel: Å trø inn i dette dødens forkammer, gir en anelse om menneskehetens iboende svimlende dybder. Og gir en nyttig påminnelse: Var de så unge? Var det slik de tenkte? Kanskje! Men viktigst: Dette var også mennesker; en lærdom vi aldri må glemme!

Filmen følger de store hendelser, i store trekk slik historikeren Joachim Fest har fremstilt det i sin bok «I Hitlers bunker». Filmmediets krav til prioritering gjør at man føler noen enkeltpersoner spesielt: Hitler, selvfølgelig. Men også hans sekretær, Traudel Junge, hvis glimrende filmtiske fortelling, «I dødvinkelen», ble sendt ut på DVD i november i fjor. Se den!

I tillegg: en formentlig oppdiktet Hitler-jugend, i begynnelsen av tenårene, et av tyskernes selv-ofre, fra hans fortvilte skjebne å være frontsoldat på gateplan, via forbrytelser i hans hjem - til han til slutt redder livet til en av fortellerne.

Ufattelig

Og ellers er de der - ut og inn av historien: Magda og Joseph Goebbels og deres seks barn (for øvrig i filmens mest hjerteskjærende grusomme sekvens), Albert Speer, Eva Braun, Henrich Himler; hele galleriet.

Kan dramaet likevel fattes? Nei.

Men det skjedde. Skapt av mennesker.

Derfor er dette en historisk leksjon tenkende mennesker ikke kan unndra seg.

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder