SOVNET INN: Roland Janson, her avbildet i 1995. Foto: Leif R Janson/ TT NYHETSBYRÅN

«Selskapsreisen»-skuespiller død

Svenske Roland Janson er død. Skuespilleren kjent som Gösta i «Selskapsreisen» ble 80 år gammel.

Det er Göteborgs-Posten som melder dødsbudskapet tirsdag. De opplyser at han gikk bort tirsdag morgen etter en tids sykdom.

– Det er veldig tungt i dag, sier skuespiller-vennen Weiron Holmberg til avisen.

les også

Lasse Åberg om Jon Skolmen: – Jeg kommer til å savne ham

Holmberg spilte Robban Söderberg i filmen. Ifølge en annen kollega, lå Janson på sykehjem den siste tiden.

Mens Janson for nordmenn nok er mest kjent for rollen som Gösta Angerud i «Selskapsreisen» fra 1980, skrev han også skuespill og jobbet på Folkteatern i Göteborg i mange år. Han var også innom Dramaten i Stockholm. 

KOLLEGER: F.v: Sven Melander, Lasse Åberg og Weiron Holmberg på innspilling av «Selskapsreisen» på Gran Canaria i februar 1980. Foto: Gunnar Lantz / SvD / SCANPIX 

Som Gösta Angerud jobbet Janson med Jon Skolmen og Lasse Åberg. Angerud var eiendomsmegleren som skulle smugle svarte penger til Kanariøyene og via legen Levander får Stig-Helmer til å frakte pengene forkledd som en julepresang. Planen går selvsagt i vasken da Stig-Helmers bagasje ikke dukker opp, og etter flere forviklinger får Gösta et hjerteinfarkt i Nueva Estoccolmo på Kanriøyenene mens Stig-Helmer og Ole senere nyter pengene de har funnet i Rio.

les også

Selskapsreisen blir musikal

På filmdatabasen Imdb, der han står oppført som Roland Jansson, har Janson 41 oppføringer som skuespiller, blant annet i TV-serien «Storstad» og filmen «Jönssonligan på Mallorca».

– Han var perfekt i rollen som den sinte direktøren Gösta. Han hadde en veldig fin karisma. Han var intensiv, utrolig intensiv - og bestemt, sier Lasse Åberg om Janson til Aftonbladet.

Jansons venn Sven Melander, som spilte Berra Ohlsson i «Selskapsreisen», sier til avisen:

– Han var et veldig morsomt menneske, veldig underholdende å ha rundt seg. Han var alltid litt halvforbannet på urettferdigheter og dem tok han alltid opp på en veldig veltalende måte. (...) Han var en mangesidig mann. Veldig dyktig!

Ifølge Expressen ga Janson i 2010 ut selvbiografien «Nackspärrarnas rike» der han fortalte om livet, alkoholismen og veien til scenen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder