Fantastisk «Titanic»

«Titanic»

Regi: James Cameron. Med: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Bill Paxton, Gloria Stuart. Amerikansk. Aldersgrense: 15 år.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Det skjer ikke uten overtramp - innslag av anmassende og helt overflødig «ekstra» dramatikk. Men som helhet: En visuelt storslagen beretning i den episke genres mest bredpenslede tradisjon, der «Titanics» stolthet og berømmelse glir deg like lett under huden som den ufattelige katastrofen som skulle følge.

«Alt» har Cameron favnet, kontrastrikt og velbalansert: Den kollektive rus av overmot, fremtidstro og uovervinnelighet i avreisens febrile stund. Den stolte reise over havet. Sjokket, vantroen og den langsomt stigende panikken etter hvert som det utenkelige - «Titanic»s undergang - går opp for stadig flere. Den endelige kampen for livet, de enorme kreftene i en synkende gigant - fantastisk fremstilt.

Skakt, steilt og spinkelt

«Titanic» selv er filmens største stjerne, selv om man glimtvis fornemmer noe skakt, steilt og spinkelt over skipet i panorerende bilder mot hav og himmel - og aner noen flyktige sekunder den Cameron'ske gigantmodell i sin giganttank. Like raskt som illusjonen glipper er den tilbake, hjulpet av vekslingen mellom de svære dimensjoner og de talende, nøye gjenskapte detaljer.

Men her er også andre stjerner. Filmen ville fulgt sitt skip til bunns om den oppdiktede kjærlighetshistorie ikke fungerte. Når det gjør det, så til gagns, har det tre gode grunner:

1) Leonardo DiCaprio. 2) Kate Winslet. 3) En nøye uttenkt historie, som sannsynliggjør et ellers «umulig» forhold, og samtidig har den glimrende bieffekt å bringe oss fra topp til bunn i skipet - fra luksus til aller nederste dekk.

Ordløs hymne

Mens Sissels stemme, i passe doser, legger seg som en ordløs hymne over skip og skjebner, opphever tiden og nydelig forsterker beretningens skjebnebestemte, nærmest sakrale dimensjoner.

Og det grenseløse idol Leonardo DiCaprio?

Ja folkens: Tjor deres tenåringsdøtre, ta dem i tau. Men behold grepet, la deg taue med på kino, og se om du ikke dåner aldri så lite for egen regning, i møte med filmens pengelense, men unge og meget livsdyktige Jack Dawson.

Men det er den britiske 22-åring Winslet som har den minst enkle oppgave av de to - med sin Oscar-nominasjon helt fortjent.

To unge, intelligente skuespillere, som begge vet hva som kreves når en enkel romanse skal heves opp over det helt banale, og treffe «Romeo og Julie»-strengen i oss alle.

Det står ikke på utførelsen - i noe ledd av «Titanic».

ELLEN MARGRETHE SAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder