Zwart ser lyst på fremtiden

FREDRIKSTAD (VG) Harald Zwart ønsker å etablere sitt eget Hollywood i Norge. Men først er det première på hans andre Hollywood-produserte film «Cody Banks».

Artikkelen er over 17 år gammel

I løpet av 2003 håper Zwart å være i gang med sin tredje Hollywood-produksjon. Men det er i Fredrikstad 37-åringen kanskje har de største ambisjonene. Målet er å få til et skandinavisk tyngdepunkt for multimedieproduksjon. Her har han investert i «FMV-mediepark», lydstudioet Silvertone Studios, hvor deLillos spilte inn sin siste plate, og i Bankgården på torget i Gamlebyen, som inntil videre leies ut som selskapslokaler. I løpet av de nærmeste årene håper Harald Zwart å kunne pendle mellom Fredrikstad og Los Angeles.

- Det går an å ha to hjem. Og er Pinewood-studioene fulle, noe de ofte er, kan vi kanskje flytte produksjonen til Fredrikstad, sier Zwart, riktignok noe lattermildt, men med de mest seriøse ambisjoner for hans Fredrikstad-Hollywood.

- Med nærhet til Rygge flyplass, som skal åpne for sivil lufttrafikk, er det ikke noe problem å komme seg til USA herfra. Og heller ikke noe problem for utenlandske aktører å komme seg hit. Man må bare via London, sier Zwart.

Barnedåp

Fremtidstilværelsen Fredrikstad-Los Angeles snakker Zwart om med VG mens han er på juleferie i sin hjemby der dåp av sønnen kona Veslemøy (34) nedkom med i august, er det aller, aller viktigste for den nybakte pappaen Harald Zwart. Harald Zwart har våkenetter, jetlag og hendene fulle med å laste ned lyd og bilder som han får fra «bortan te» Hollywood der.

Ungdomsfilmen «Cody Banks», der den unge superstjernen Frankie Muniz (17) filmdebuterer, koster 250 millioner norske kroner. TV-seriestjernen Muniz fra «Malcolm in the middle» får rundt 20 millioner kroner for rollen i Zwarts film.

Så det bør helst bli bra. Men det gjelder å puste med magen, og skal vi tro den tungt prestasjonsbelastede Zwart, er det enklere når man har fått barn:

- Det er det beste i hele verden. Alt annet er mye mindre viktig og mye lettere å ha med å gjøre.

Bekymret

Likevel: Zwart er alltid bekymret. Selv etter «Hamilton», som var en publikumssuksess, ikke minst i Hamiltons hjemland, Sverige. Selv etter med stort hell å ha dirigert stjerner som Michael Douglas, John Goodman og Liv Tyler i «One Night at McCool's».

- Går det to dager uten en telefon, tenker jeg at «nå er karrieren over, nå er jeg ute». Ved hver innspilling er det som å komme inn i et klin mørkt rom med møbler hulter til bulter, uten å finne lysbryteren. Jeg får alltid den følelsen av at jeg faker at jeg vet hva jeg driver med.

- Det er alltid slik med meg og prestasjonsangst, sier Zwart.

Blant annet derfor trenger han Fredrikstad, selv om han erkjenner at det er viktig å komme i gang med en tredje Hollywood-film i løpet av nær fremtid.

Reklamefilmer

- Det er det, men derfor er det også viktig å komme hjem. I Fredrikstad hadde jeg en lykkelig barndom, byen fremkaller ro og gode følelser. For å skape noe trenger jeg en ro og en balanse som gjør at jeg tenker fritt. Slik våger jeg også mer. Og skulle alt gå galt, har jeg Fredrikstad...

Allerede har Zwart spilt inn tre store reklamefilmer i Fredrikstad, en av dem for Flytoget, en annen for en italiensk tyggegummi... Men målet er også å få større film- og TV-produksjoner lagt til Fredrikstad.

- Her håper vi å få til en variant av Trollhättan, sier Zwart til VG og sikter til det lille svenske Hollywood i Bohuslän, der blant annet den danske suksessregissøren Lars von Trier har spilt inn filmer som «Dancer in the dark» med Björk og Catherine Deneuve, samt «Dogville» med den australske superstjernen Nicole Kidman. Det nedlagte skipsverkstedet FMV og Gamlebyen er påtenkt som mål for store filminnspillinger. Men ideen er også at Zwarts mediepark skal ha flere bærebjelker, som reklamefilm, multimedieutdanning, dokumentar og events.

Mens Zwart forbereder den amerikanske premièren på «Cody Banks», arbeider Zwarts barndomsvenn, reklamemannen og gründeren Stein Lillemoen, sammen med Hege Dehli, med tung bakgrunn fra fransk fjernsyn og dokumentarmiljø, for å etablere FMV-mediepark.

- Det handler om å kunne tilby en infrastruktur. Og det hender jo også de trenger norsk snø, amerikanerne. Det har vi jo iallfall veldig mye av nå, sier Zwart, som er hellig overbevist om én ting:

Det årnær sæ i Fredriksta'...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder