FOR HEFTIG: Dakota Johnson og Jamie Dornan i «Fifty Shades of Grey». Foto:,United International Pictures

«Fifty Shades of Grey» forbudt i India

Filmatiseringen av boksuksessen om  seksuelle fantasier
og aktiviteter blir ikke tillat i indiske kinosaler.

Artikkelen er over fem år gammel

Boktrilogien filmen bygger på har angivelig solgt over 100 millioner eksemplarer, og filmen har siden premieren i februar spilt inn 3,9 milliarder kroner på verdensbasis - altså over 500 millioner dollar.

Men ifølge Reuters har sensurmyndighetene i India satt ned foten for å tillate sex-sagaen på deres lerreter, uten at de begrunner hvorfor.

«Fifty Shades of Grey», som fikk terningkast 2 i VG, er allerede forbudt i Malaysia, Indonesia og Kenya.

Boken handler om unge og uerfarne Anastasia Steele, i filmen spilt av Dakota Jones, som møter den mye eldre, suksessrike forretningsmannen Christian Grey (spilt av Jamie Dornan) og lar seg fascinere. Han på sin side introduserer henne for sadomaschochisme, dominanse og underkastelse – en praksis norske sexologer presiserer ikke er for alle.

IKKE EKSPLISITT: Filmen skal ikke være så seksuell eksplisitt som boken. Her Dakota Johnson i en scene i filmen. Foto:,United International Pictures

Pressetalsmann i Smil, Norsk forening for Sadomasochister og fetisjister, Ingar Thomassen, har tidligere fortalt VG at BDSM-miljøet i Norge er delt i synet på bok- og filmfenomenet. På den éne siden mener noen det er bra at eksponeringen er med på å alminneliggjøre BDSM, men at noe av innholdet er helt uakseptabelt.

– Vi er svært opptatt av at all seksuell lek av denne typen skal være basert på et reelt samtykke, og det er det ikke i disse bøkene, sa Thomassen.

Filmen skal ikke være så seksuelt eksplisitt som boken, men ble tydeligvis likevel for sterkt kost for enkelte land. Ifølge Reuters’ kilder har Universal Pictures muligheten til å klage på forbudet. Det skal angivelig være deler av dialogen sensurkomiteen hadde reagert på.

Sensurmyndighetene i India skal ha fått mye kritikk de siste årene. Blant annet krevde de at ordet «lesbisk» ble fjernet fra den nye Bollywood-filmen «Dum Laga Ke Haisha».

Distributøren Comcast Corp skal ikke engang prøve å få filmen vist i Kina – som er kjent for å forby filmer med eksplisitt seksuelt innhold.

Nylig ble det spekulert i om Lily Allen skal medvirke i en av de kommende filmene, etter at hun hadde et møte med regissør Sam Taylor-Johnson. Samtidig ryktes det at Taylor-Johnson vil forlate filmserien på grunn av en langvarig konflikt med forfatter E. L. James.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder