BLIR «NY» I 2015: Libuše Šafránková i rollen som Askepott i «Tre nøtter for Askepott».
BLIR «NY» I 2015: Libuše Šafránková i rollen som Askepott i «Tre nøtter for Askepott». Foto: Det Tsjekkiske Filmarkiv ,

Askepott for evigheten

Oppgradering av «Tre nøtter til Askepott»

FILM

Verdig og vakker oppgradering av juleklassikeren. Inkludert stygge avsløringer!

Publisert:

Store summer «overnasjonale» penger har gått med når den 42 år gamle juletradisjonen «Tre nøtter til Askepott» nå blir oppgradert.

Les også: Kåret til tidenes julefilm

Tidligere i høst gikk det nemlig pressemelding ut fra selveste regjeringen om at Norge har finansiert oppussing av den 42 år gamle filmen. Nasjonalbiblioteket har fått det til gjennom EØS-midler, og jobben er gjort av det tsjekkiske filmarkivet. «Restaurert for at nye generasjoner skal få glede av den» sa Nasjonalbibliotekets Aslak Sira Myhre under første visning av filmen mandag. Som om de små ikke klarer å se kornete filmklipp! De har sågar egne apper for å legge til skurr på filmer de lager selv.

Nuvel. Filmen var i hvert fall mer enn klar for en skikkelig omgang julevask: «Originalen» (som NRK fortsatt faktisk har samvittighet til å selge på DVD før jul!) er preget av forfall: Det nærmest snør forstyrrelser i form av korn, støy og striper, ting som har kommet på filmrullen via haugevis med visninger – DVD-en som selges er det altså heller ikke gjort noe som helst med.

Les også: «Askepott» gikk i skjul etter alkorykter

Filmen er produsert bak jernteppet av land som ikke eksisterer lenger, Tsjekkoslovakia og DDR. Og fargene vi har blitt kjent med i den gamle versjonen, kan vi kanskje litt flåsete si, har til nå fremstått «østeuropeiske», slik forestillingen om livet var bak muren var. Ganske grå og brunmelert med andre ord. I 2015 skal gamle myter tas livet av! Nyrestaureringen av filmen har gjort den et lite hakk mer glamorøs, men med håndverksmessig stor respekt for originalen. Her har man ikke falt for fristelsen til å fylle ut og legge til, som tilfellet for eksempel var da «Flåklypa Grand Prix» ble utgitt på Blu-ray. Men, her er mer farger! Se, slepet på motbydelige Doras kjole var jo himmelblått!

Prinsens gullhatt glinser jo som om den var produsert i Hollywood, ikke i Dresden eller Praha! Og jammen ligger det ikke en klase knallrøde tomater der på det overdådige bordet.

Bildene er også langt mer opplyste enn tidligere, noe som gjør at alle som har sett filmen ørten ganger kan fordype seg i detaljer i bakgrunnen. Det er nemlig ikke uten grunn at tsjekkiske filmhåndverkere har et godt rykte – ikke minst scenografer og dekoratører. Libuše Šafránkovás usedvanlig vakre ansikt trenger så visst ingen oppgradering, men med et klarere bilde er det mulig å forelske seg enda en gang. Og se, der er snøkorn i hennes hår når hun sniker seg inn på ball!

Slik gikk det med «Askepott»-skuespillerne

Samtidig må man humrende registrere at det er enkelte ting som ikke har hatt helt godt av oppgradering. Jeg går ut ifra at slemme Dora og Askepott skulle være jevnaldrende i filmen. Skuespilleren som spilte Dora var åtte år eldre, og restaureringen gjør lite for å legge skjul på det – for å si det slik. Og har du lagt merke til at den stakkars reven som må bøte med livet holdes i bånd når den liksom skal løpe fritt og skytes av prinsen? Vel, nå blir det i hvert fall tydelig for alle som ser. Jul er tradisjon og repetisjon og med det voldsomme engasjementet vi har sett om «Jul i Skomakergata» og «Jul i Blåfjell» friskt i minne vet man at man skal vokte vel for å tukle med kjente og kjære juletradisjoner på TV. Noen vil kanskje hevde at filmens rustikke, skurrete uttrykk er mye av grunnen til at vi benker oss foran TV-en julaften formiddag. Da vil jeg påstå du er ganske usunt nostalgisk anlagt – den slitne versjonen er jo dessuten å få på DVD fremdeles, akkurat som Jens Petrus!

Vi ville garantert klart 40 år til med den gamle, men oppgraderingen av «Tre nøtter til Askepott» har blitt en skinnende fargerik julegave vi ikke kommer til å bytte inn neste år.

ØYSTEIN DAVID JOHANSEN